Migránsok és migránssimogatók

Posted by

Fábián András

>A minapi Tranzit Fesztiválon többek között a “migráns-kérdés” is napirendre került Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter vitájában. Márki-Zay szerint Magyarországnak valóban küzdenie kell a migráció ellen, de “nem lehet olyan miniszterelnök, aki szabadon engedi az embercsempészeket, migránskötvényt működtet, mentegeti az olyan bűnözőket, mint Gruevszki”. Mint mondta: “Nem a mi köreinkben kell keresni a migránsbarátokat”, mi több, ha bekerülnek a képviselőik az Európai Parlamentbe szándékukban áll elérni, hogy azokat a nem magyar állampolgárokat, akik bűncselekményt követnek el a fogadó országban, utasítsák ki. Ez a terv, Gulyás szerint, egyet fog jelenteni azzal, hogy az EP frakciói kitaszítják majd az ellenzéki képviselőket. Éppúgy, mint annak idején a Fideszt. A Néppárt ugyanis “kvótapárti”. “Polgármester úr olyan véleményt hangoztat, ami messze áll a szövetségeseitől, de a Néppárttól is”.
Márki-Zay szerint azonban a Fidesz már régen túlteljesítette a kvótát az általa importált külföldi migránsokkal, csak vendégmunkásoknak hívja őket. “Még az önök által kreált Soros-terv számait is túlteljesítették”, mondta. Mikor vita alakult ki arról, van-e Soros-terv, Gulyás megígérte vitapartnerének, hogy elküldi majd neki a külföldi újságokban megjelentett írást, melynek a címe Gulyás szerint az, hogy “A tervem a migrációról”. Az egész vitát részletesen leírta a HVG tudósítója, Rovó Attila “Kifütyülés, hazaárulózás, aberráltazás és guruló dollárok-rubelek-jüanok Gulyás és Márki-Zay vitáján” című cikkében. Az utóbbi időszakban – éppen ezek miatt a “vendégmunkások” miatt, továbbá a “más forrásból származó” migránsok miatt a közvélemény egyre érzékenyebben reagál a történésekre. Általános – az ország határain is túlnyúló – felhördülést váltott ki a magyar kormány akciója, melynek során embercsempészeket engedtek szabadon és (állítólag) utasítottak ki az országból. Az volt a hivatkozási alap, hogy kevés a hely a börtönökben és drága a rabok ellátása. Magyarán: kell a hely a magyar bűnözőknek, nem kellenek nekünk importáltak. Mostanában ugyan nem nagyon hallunk efféle akciókról, de ne legyenek kétségeink: az embercsempészek hazacsempészése zavartalanul folyik.

Sokan értetlenül csóválják a fejüket, nekem azonban engedtessék meg, hogy elmondjam egy feltételezésemet arról, hogy mi is történik itt. Emlékezetes, hogy Orbán az év folyamán szinte havonta utazott Belgrádba, az ő Aleksandar Vučić barátjának meglátogatására, akit Augusztus 20-ára is meghívott. Nyilván áttekintették a szerb magyar határon kialakult helyzetet is, a kerítés miatt egyre nagyobb számban gyülekező migránsok okozta kritikus körülményeket. Nyilván az is szóba került, hogy ezeknek a migránsoknak sok pénzük van, és biztosan jól megfizetik az embercsempészeket, akik segítenek nekik tovább jutni – no nem Magyarországra – más nyugati országokba. Szerintem ekkor megszületett a terv. Azokat az embercsempészeket, akik tejelnek, átengedik a szerb-magyar határon és az országon. A tisztesség kedvéért egyet-kettőt elkapnak közülük, leginkább persze a renitenseket, akik nem fizetnek. Amúgy viszont hadd menjenek, ahova akarnak, amíg lehet, amíg az EU le nem zárja a belső határokat. Ezzel két legyet ütnek egy csapásra: egyrészt fedél alá hoztak egy jól jövedelmező embercsempész hálózatot, másrészt a szerbek megszabadulnak nagyszámú migránstól. Az embercsempészeknek pedig, akik tulajdonképpen nem is csempészek, hanem sofőrök és pénzbeszedők, nem kell félniük, mint azt már élőben is láthatjuk. Mondom, ez csupán az én feltételezésem. Hogy nem áll távol a valóságtól, azt az a tény is alátámasztja, hogy az elfogott embercsempészek által szállított szerencsétlen migránsok további sorsát sűrű homály fedi. Szélnek engedték őket? Visszatoloncolták volna szegényeket oda, ahonnan – jöttek Szerbiába? Arról sincsenek információk, hogy hogyan jutnak át a határon, ahová nem csupán erős kerítést építettek, de szigorú határellenőrzés is dolgozik arrafelé. Talán tudják ezek a rafinált bűnözők, hogy hol és mikor tudnak gond nélkül belépni az ország területére kényes szállítmányaikkal? Ám hatudják, akkor vajon kitől, és honnan? Efféle kérdések vetődnek fel a gondolkodó emberben álmatlan éjszakákon, aki tudja, hogy ezektől az emberektől (Orbán és Vučić) nem idegen az efféle sötét konspiráció. A 444.hu augusztus 21-i információja szerint egyébként addig a napig már 1385 embercsempészt engedtek szabadon.

Címkép: Orbán és Vucic