Jó szándékú, de vitatott svájci támogatás a magyar NGO-knak

Posted by

Jó szándékú, de vitatott svájci támogatás a magyar NGO-knak
(SRF)
Vitatott a Magyarországnak nyújtott svájci támogatás, bármilyen jó szándék is áll mögötte – írta honlapján a közszolgálati svájci közszolgálati műsorszóró. „Magyarország harcol az ellen, ami nem tetszik Orbánnak, Svájc pedig pénzt ad Magyarországnak. Vajon hagyja-e magát becsapni?” – vetette fel a cikk. Rámutatott: a nem kormányzati (NGO), vagyis civil szervezetek zavarják a magyar kormányt, mert sok ilyen szervezet a kisebbségek, a menedéket kérők, vagy a szexuális kisebbségek érdekében dolgozik, és nem ritkán külföldi pénzből.

Orbán Viktor magyar kormányfő azonban egészen mást akar: nemzetállamot, hagyományos családot. Idézte a cikk Németh Szilárdot, aki ki is mondta: „Ezeket a szervezeteket minden erővel el kell nyomni, el kell innen tűnniük”. A magyar kormány törvényekkel és anyagi téren mindenesetre megnehezíti a civilek munkáját – erre panaszkodik minden magyarországi civil szervezet. Köztük Nun András, a romákkal dolgozó Autonómia segélyszervezet vezetője is, aki szerint tendencia, hogy a civil szervezeteket kiszorítják. Nun elmondta: feltűnő, hogy azok kapnak pénzt, akik közel állnak a kormányhoz, például az egyházak, és ebben nem csak az a probléma, hogy például az Autonómia nem kap pénzt, hanem főleg az, hogy ha senki nem tudja a kormányt ellenőrizni, akkor virágzik a korrupció. Nun András példaként hozta fel, hogy a kormány uniós pénzből az ország 300 legszegényebb cigány települését akarta támogatni. Ezekben a falvakban működik egy állami szociális szolgálat, de a költségvetése nevetséges. A kormány most ahelyett, hogy az uniós támogatásból ezt a hálózatot fejlesztené, párhuzamos új szolgálatot hozott létre, ami puszta pénzkidobás, és ha a kormány megkérdezte volna a hozzáértő civil szervezeteket, akkor azok a meglévő hálózat fejlesztését javasolták volna. A cikk
rámutatott: az EU és Norvégia osztja ezeket az aggályokat. Az EU sok milliárd eurót befagyasztott, részben azért is, mert elfogadhatatlannak találja a civilekkel való bánásmódot. Norvégia pedig pénzügyileg kivonult, mert a magyar kormány nem volt hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy egy a norvég fél által kiválasztott NGO-ra bízzanak egy projektet (valójában a magyar kormány ragaszkodott ahhoz, hogy ő döntsön a norvég alap elosztásáról – a szerk). Ezzel szemben Svájc a következő években közel 88 millió eurót ad ki Magyarországon. Deborah Kern, a svájci külügyminisztérium (EDA) ez ügyben felelős munkatársa kifejtette: „Nincsenek feltételeink, amelyeket teljesíteni kell ahhoz, hogy együttműködjünk egy adott országgal”, de a jó kormányzást és az átláthatóságot azért figyelembe veszik.

Kern szerint nem fair az a szemrehányás, amely szerint a svájci kormány Svájc támogatja a magyar kormány civilekkel szembeni kétes fellépését. „Elemezzük a magyarországi politikai helyzetet, és látjuk, hogy bizonyos jogokat korlátozottnak lehet tekinteni” – mondta. Hozzátette azonban: „Politikai üzenetet küldünk, hiszen mindnyájan azt szeretnénk, ha egyenlőként kezelnének bennünket, politikai színezettől függetlenül”. Elmondta: „Svájc ezért abban állapodott meg Magyarországgal, hogy minden szakmailag alkalmas szervezet részt vehet a programok megvalósításában, és hogy tisztességes pályázatok lesznek”. A magyar kormány a műsorszóró kérdéseire egyebek között azt válaszolta, hogy nagy súlyt helyez a civil szervezetek bevonására. Nun András szerint azonban ezek üres szavak. Ő például minden alkalommal nyugtatgató válaszokat kap, amikor az iránt érdeklődik az illetékes szerveznél, hogy szervezete hogyan vehetne részt a svájci támogatás felhasználásának alakításában. Leszögezte: szerződéses garanciák nélkül a civil szervezeteknek aligha van esélyük arra, hogy svájci pénzhez
jussanak. Vagyis fennáll a veszély, hogy Svájc hagyja magát becsapni a magyar kormánytól. Deborah Kern azonban nem tart ettől: elismeréssel szólt a Magyarországgal való együttműködésről, és ezt mondta: Svájc adott esetben megtenné a szükséges lépéseket: ha nem a megállapodásnak megfelelően mennek a dolgok, leállítja a programot.

https://www.srf.ch/news/international/schweizer-hilfe-fuer-ungarn-gut-gemeint-und-umstritten-
unterstuetzung-fuer-ungarische-ngo

Fordította:Horváth Julianna