Az orbáni dilemma

Posted by

Kaltenbach Jenő

>Amikor próbálnak magyarázatot találni az orbáni kelet-nyugat hintapolitikára akkor megoszlanak a vélemények. Vannak, különösen az Orbán hívek, akik hisznek az orbáni politikai “zsenialitásában”, aki, ugye, mindig egy-két lépéssel előbbre lát, és így hisz a Kelet végső sikerében, a nyugat hanyatlásában.

Ami biztos, az az, hogy Orbán – érthető módon – mindenáron hatalmon akar maradni, mert számára a hatalom elvesztése egyenlő lenne a súlyos börtönbüntetéssel. Ezt a hatalmat pedig nyilvánvalóan csak akkor képes megtartani, ha a keleti autokratikus, diktatórikus modellt propagálja, követi, szemben az esélyegyenlőséget garantáló, fair nyugati választásos, a politikai váltógazdálkodás elvén nyugvó modellel.
Orbán ez utóbbi “luxust” már nem engedheti meg magának, ahhoz túl messzire ment. Ugyanakkor a rendszere önmagában finanszírozhatatlan, és keletről legfeljebb kölcsönöket kaphat, amiért adni is kell valamit. Így eddig a legalábbis a részben ellopható nyugati pénz biztosította a rendszere anyagi stabilitását. Most hogy ez határozatlan időre felfüggesztetett, máris a csőd szélére sodródott az ország. Ez Orbán problémája, dilemmája, és attól tartok ebből csakis az elnyomás, az erőszak fokozásával talál kiutat.
Bár tévednék és ne így lenne.

Címkém: Könnygáz diákokra