Nem csak tömény boldogság

Posted by

Móga Piroska: Anyanapló / Y Csoport & Bethlen Téri Színház

Xénia |

„Azt hiszem nagyon találó a várandósságot Alice Csodaországban tett utazásához hasonlítani. Persze amikor a színdarab íródott, még egyáltalán nem láttam ilyen mesésnek a helyzetet. Az Anyanapló előadásának szövegét akkor írtam, amikor terhes lettem a második gyermekemmel. Akkoriban még rendszeresen kellett kórházba és kivizsgálásokra járnom a nagyobbik fiammal egy születési rendellenessége miatt, amit azóta sikerült az orvosoknak meggyógyítani.
Szóval a történetünk végül is szerencsés. De engem akkor rendesen fejbe vert a tény, hogy újra végig kell járnom a várandósság minden pontját, megijedtem. Rájöttem, hogy van bennem egy feldolgozatlan trauma az első gyermekem születésével kapcsolatban, amivel muszáj kezdeni valamit, hiszen újra várandós vagyok és előbb-utóbb ismét szülni fogok!

Móga Piroska úgy döntött, őszintén vall első gyermeke születéséről, az anyává válásról, ami még akkor is felborítja egy nő életét, ha egyébként minden rendben és a tervek szerint halad. Miközben az ő terhességét covid-lezárások, szorongás, bűntudat és magány is terhelte.

Az előadás a feje tetejére állítja egy anya történetét, mivel a monodráma az Alice Csodaországban című meseregény parafrázisaként kerül a B32 Kultúrtér színpadára.

Nagyon ijesztő, amikor az ember egyszer csak olyan mértékű szorongást és fáradságot él át, hogy végső kétségbeesésében, hajnalban, két szoptatás közt előveszi a borospoharat… Engem gyorsan észre térített ebből az állapotból, hogy ismét várandós lettem, de az igazi megoldást az a döntés hozta, hogy elkezdtem a mélyére ásni a történteknek és írni kezdtem. Jelenetről jelenetre olvastam fel a férjemnek a darabot, tulajdonképpen mindazt, ami megtörtént velünk. Így lettek végre szavaim az érzéseim megfogalmazásához. Sok nehezen kimondható dolgot meg tudtunk így beszélni, amit addig nem. Szóval ez önkéntelenül is terápia lett számunkra – tette hozzá Móga Piroska mint szerző és előadó – mert nagyon fontos, hogy a szülés körüli traumák ne maradjanak kezeletlenül.”

Az Anyanaplót a közönség az „Anyacsak1” Fesztiválon, felolvasószínházi előadásként idén májusban már láthatta, ez a mostani előadás Csábi Anna új nézőpontú rendezésében kerül színre.

Csábi Anna alkotóként és édesanyaként már több, anyasággal kapcsolatos produkción is dolgozott. Jelenléte és a szakmai felkészültsége biztonságot ad a játszó színésznek. A nézők nagyon közel lesznek hozzá – a kicsi, intim térben még átélhetőbb az egyórás történet. „A díszlet egy túlméretezett babaágy lesz, ahol a valós sztori könnyedén átlép abba a mesevilágba, amiben Alíz is utazik” – mondta a készülő előadásról a színésznő.

A szeptember 3-i bemutató az Y Csoport produkciójaként jön létre, az alkotók az eseményt egész naposra tervezték, ugyanis a premier előtt és után az előadáshoz szorosan kapcsolódó, anyabarát programokkal várják az érdeklődőket a B32 Kultúrtérben.

A premiert a szokásos 19:00 óra helyett 17:00-kor lesz. Körülbelül egyórás az előadás, és a kezdést szülőbarát időpontra szerettük volna tenni. De ezen a vasárnapon egyébként is családbaráttá alakul a B32. Elképzelésünk délelőtt a Mamakör szakemberei tartanak majd interaktív műhelyt a szülővé válásról, délután pedig Feketéné Kovács Judit beszél a művészetterápia különböző módszereiről és hatásáról. A 17:00-kor kezdődő premier után, pedig ugyancsak ő tart feldolgozó foglalkozást, ahol a nézők a művészetterápia eszközeivel fejezhetik majd ki az érzéseiket és a gondolataikat az előadás kapcsán. A színdarab egy mélyen személyes élményen alapszik, és mind a művészetterápiának, mind az anyaközösségnek sokat köszönhetek. Végül is a segítségükkel és az Anyanapló megírásával jutottam át az anyává válás nevű, nem mindig könnyű élethelyzeten…” – foglalta össze a kétgyerekes színésznő.

Az Anyanapló az ősszel többször is látható lesz a B32 színpadán.

Fotók: Y Csoport/Darányi Ádám

Móga Piroska: Anyanapló
monodráma
Dramaturg: Bodor Panna
Látvány: Molnár Anna
Zene: Orbán Borbála
B32 Galéria és Kultúrtér
1111 Budapest, Bartók Béla út 32.

További részletek és jegyvásárlás

Előadások:
szeptember 3., vasárnap 17:00
szeptember 28., csütörtök 19:00
október 28., szombat 19:00

%d bloggers like this: