Máté Gábor újra Budaörsön rendez, kortárs amerikai darabot visz színre

Posted by

A Budaörsi Latinovits Színház megtartotta új évada első bemutatójának olvasópróbáját.

„Ez a darab számomra elsősorban a hétköznapi küzdelmeinkről szól, arról, hogy megpróbálunk a számunkra megadatott lehetőségeinkből valami maximálisat kihozni. Legyen az valamilyen szenvedély, karrier vagy akár – mint a John esetében – szerelmi viszony. Egy fiatal pár története áll a középpontban, akik megpróbálnak megoldást találni az egymás mellett maradás vagy a különválás dilemmájában” – mondta Máté Gábor második budaörsi rendezése, a kortárs amerikai színdarabból készülő, évadindító John kapcsán.

A fiatal amerikai drámaíró, Annie Baker 2014-ben Pulitzer-díjat kapott The Flick című darabjáért. A Johnt 2015-ben mutatták be New Yorkban, és azonnal hangos sikert aratott. A New York Times szerint a színmű „kísérteties meditálás azokról a témákról, amik a szerzőt leginkább jellemzik; a magány állandó jelenléte az ember életében, valamint a szeretet és a jelentőségteljes kapcsolatok utáni eszeveszett kutatás.” A művet Németh Nikolett fordításában láthatja a közönség.

A történet szerint fiatal pár érkezik egy kisvárosi panzióba. A pennsylvaniai Gettysburgben járunk, ahol az Egyesült Államok földjén valaha vívott legvéresebb csata zajlott az 1800-as évek közepén – és amelynek lakói igyekeznek meglovagolni történelmük e híres-hírhedt fejezetét. A szellemturizmusba a maga szerény eszközeivel beszálló házinéni nagyon kedves. A beteg férjét ápolja, akit sose látni, állítólag a ház másik szárnyában lakik. A szobák az amerikai polgárháború hőseiről kapták a nevüket, de különös módon néha lakhatatlanná válnak. A lépcsőfordulóban egy félelmetes baba ül karosszékben. Mintha bámulná a vendégeket. Van, hogy a lámpák csak úgy maguktól lekapcsolódnak. Aztán megjelenik a szállásadó nyolcvankét éves vak barátnője, aki azt állítja, hogy korábban elmebeteg volt, de nem kell aggódni, mert már nem az. Valahogy így kezdődik minden rendes horrorsztori.

A fiatal párról aztán hamarosan kiderül, hogy veszélyben a kapcsolatuk, mégpedig egy John nevű harmadik miatt. És hiába az utazgatás, a szándék, az együtt töltött idő, beszélgetéseikből, pontosabban arra tett kísérleteikből szépen lassan kirajzolódik minden horror kötelező eleme, a tükör. Vigyázva kell belenézni, mert könnyen megláthatjuk benne saját magunkat. Ahogy a rettegett magány elől menekülve mindig a saját lábunkba botlunk.

„Mindig is vonzódtam a kortárs darabokhoz. Szeretem az olyan műveket, amelyek lehetőséget adnak a színészekkel való elmélyült munkára. A John négy nagyszerű szerepet kínál a színészeknek. A szónak abban az értelmében is, hogy a szerepek olyanná válhatnak, amilyenekké a színészek teremtik őket. Szabadon dolgozhatunk majd ezzel az anyaggal. Ugyanakkor az írónő nagyon bátran használ váratlan színpadi ötleteket. Igazi meglepetésekkel szolgál majd a budaörsi nézőknek is” – mondta el a készülő előadással kapcsolatban a rendező.

Bánsági Ildikó, Takács Katalin

Annie Baker négyszereplős párkapcsolati drámájában Böröndi Bencét, Hartai Petrát, Takács Katalint, valamint a hozzájuk vendégművészként csatlakozó Bánsági Ildikót láthatják a nézők. A John bemutatója október 6-án lesz, jegyek már kaphatók!

Színlap és jegyvásárlás https://latinovitsszinhaz.eu/eloadas/john/

* * *

A Budaörsi Latinovits Színház előzetes tájékoztatásként már közölte, melyik darabokkal állnak a közönség elé a 2023/2024-es évadban

Az évad első bemutatója Annie Baker: John című darabja, melynek olvasópróbái már folynak. Rendezője Máté Gábor, a bemutató 2023. október 6.

Novemberi bemutatóra készül el a Babaszínház, amelyről egyelőre még semmit nem lehet tudni, és decemberben kerül színre Molnár Ferenc mindig sikeres Lilioma, rendezője Kovalik Balázs.

Ördög Tamás rendezi Tennessee Williams: A vágy villamosa című darabját, melynek bemutatójára 2024 februárjában kerül sor.

Különleges színházi ínyencfalat lesz Alföldi Róbert rendezésében a jövő áprilisban színre kerülő Hamlet.

Végül pedig az évad májusi bemutatója (pontosabban előbemutatója) Per Lysander és Suzanne Osten darabja lesz, a Médea gyermekei. Ennek rendezője Berzsenyi Bellaagh Ádám.

A KULTÚRAKIRAKAT

Címkép: Böröndi Bence, Hartai Petra

%d bloggers like this: