Lölő készülhet a Várba

Posted by
Mitfizeczky Likamér
>Valahogy úgy képzeljük el egy nagy vállalatbirodalom vezetőjét, mint amilyen egy Steve Jobs, egy Elon Musk vagy egy Bill Gates. Kiállnak élőben egy hatalmas színpadra és százmilliók előtt mutatják be élő adásban az új terméket. Állandó a jelenlétük a nyilvánosságban, a közösségi médiában, mert jól tudják, hogy olyan befolyással rendelkeznek, olyan lehetőséggel formálni a világot, amit vétek lenne a négy fal között hagyni.
El tudja valaki képzelni ezt az alanyt-állítmányt egyeztetni nem tudó Mészáros Lőrincet, amint kisétál a reflektorok fényében a kamerák elé és lenyűgöző magabiztossággal és sármmal bemutatja az új banki terméket, az új szállodát vagy bármi hasonló világszínvonalú produktumot? Ugye, hogy nem.
Vagy hogy ez a késsel-villával enni nem tudó féleszű sorra járja a tévécsatornák műsorait és ott az intellektusát villogtatva formálja a közgondolkodást, a közéletet? Persze, hogy nem.
Nem is erre találták őt ki, nagy előnye elődjével szemben pont az, hogy nem okos, ellenben buta mint a föld.
Meg is húzta magát szép csöndben, egy-két esetet leszámítva nem szerepelt, a firkászok elől rutinosan elbújt.
De ezzel a hajóval most valami nagyon megváltozott.
Talán rájött, hogy egyszer élünk: nyilván a legtöbb dolgot ami körülötte történt, fel sem fogta, azt látta, hogy a lopott pénzből gyárat, szállodát, bankot, tévét kell venni (hogy minek, arról sem volt sok fogalma, „jó tévét szeretnék” mondta egyszer az egyik lenyúlt médiumról) de ezeket a dolgokat nem lehet hazavinni és megenni, vagy villogni vele a faluban a nála is butább suttyók között.
De egy ilyen szép nagy hajó, mint ez az Aranyrózsa, na ilyen nincs másnak Orbanisztánban. És igaza is van, hát ha ő a leggazdagabb magyar, akkor neki kell legyen a legnagyobb hajója is.
Keresd a nőt, így szól a régi francia mondás és megvan a nő is. Nem kérdés, hogy azóta vannak Lőrincnek ilyen dolgai mióta ráakaszkodott az Andi. Szerelmes a hülyéje, ahol a Dior kisgatya egymillióhatért nem számít, ott miért számítana bármi más is.
Egy dologgal viszont nem számolt a turbékoló galambpár, mondjuk Lölőből nem is nézzük ki, hogy idáig eljut gondolatban: ez már kezdi kiverni a biztosítékot fideszéknél is. Egyrészt nem tudnak ezzel mit kezdeni a még csekélyke önálló gondolattal rendelkező fideszesek sem, de még a legelhülyültebb szekta.fideszeseknél is homokszem került a gépezetbe.
Érzik ezt fent is. Hogy engedhetné meg magának másképp a Pesty nevű szeszkazán az ilyen szövegeket, hogy „a kirakatban lopunk-csalunk-hazudunk” meg hogy „lölőjelenség” meg pláne hogy fel vannak töltve a szerverekre bizonyítékok a fideszes lopásokról meg bűnözőkről. Mondjuk előtte meg kellett innia egy fél liter bátorságot, volt már rendesen a hajában az ötvenkét fokos erdélyi áfonyából, amikor mikrofon mögé ült/állt.
Basszus, ilyeneket még a Simicska sem mondott! (mondjuk ő azért mert együtt ment volna a ketrecbe a haverjaival)
 De a legszebb ez a Gulyás Georgina nevű tökömtudjamilyen miniszter, aki egy hete még arról bölcselkedett, hogy a Lőrincbaráttal csak annyi a baj, hogy nincs belőle harminc-negyven másik, most meg? Üzeni, hogy kisebb hajó, nagyobb szerénység. Most kapcsoltál pubi? Eddig hol jártál?
Nagyobb összegbe lehet fogadni, hogy a napokban kiment a várból az üzenet: szeretnénk egy kicsit elbeszélgetni veled, Lőrinc, majd a jövő héten, ha vége a hajókázásnak, ugorjál már be légy szíves.

Pápai Gábor rajza