„és mégis alkotunk”

Posted by

 Radnóti Színház, évadnyitás

Kováts Adél igazgató

Augusztus 24-én új tagokkal bővülve és újult erővel vágott bele az évadba a Radnóti Színház. Kováts Adél igazgató az évadnyitó társulati ülésen az alkotói tettvágy, az összetartozás és a közösség erejét hangsúlyozta évadnyitó beszédében.

A Radnóti Színház a tavalyi sikeres évadot folytatva újabb, Magyarországon először látható bemutatókkal készül. negyedik bemutató olyan átirat, amely a szerző eredeti szándékához híven nyelvében és színpadi megvalósításában mai előadást ígér. A színház mindegyik bemutatója a jól ismert, ízig-vérig közép-európai katlan-beli létállapotot tükrözi és boncolgatja.

Jó közösség vagyunk – mondta évadnyitó felvezetőjében Kováts Adél igazgató. – Próbáljuk egymásban tartani az erőt, megőrizni a jókedvünket, a tettvágyunkat. Az egyre nehezebben élhető életünk és a mindennapokat sújtó folyamatos rossz hírek ellenére vegyük észre azt is, hogy mégis alkotunk, olvasunk, színházba járunk, tanulunk, neveljük a gyerekeinket… És mégis élünk! Valahogy ez az ’és mégis’ adhat nekünk erőt, reményt arra, hogy nyitottak maradjunk.

Ezt követően köszöntötte a társulat új tagjait: Tóth Ildikó, Major Erik és Kuttner Bálint színművészeket, valamint a gyakorlatát a Radnótiban töltő Kozma Veronika egyetemi hallgatót. Kováts Adél ironikusan megjegyezte, hogy nem múlhat el évad építkezés nélkül, a színház mellett most egy másik épületet alakítanak át hotellé. Ezek a munkálatok ebben az évadban is kihatnak a működésükre, de az előadásokat nem fogják zavarni.

Az évad elején a színház újabb vendégelőadásra viszi a Kályha Katit, szeptember4-én a nagybányai közönség lehet részese Szálinger Balázs történetének, amelynek helyszíne a nagybányai Kályha kocsma.

A közönség által nagyon várt Radnóti nyílt nap idén szeptember 17-én minifesztivállal települ ki a margitszigeti Kristályba azzal a szándékkal, hogy az esélyegyenlőséget erősítve akadálymentes lehessen a közönség számára. Októberben fotókiállítás nyílik színész-tárlatvezetéssel és szakmai beszélgetésekkel a 14 ügyből, és novemberben a főváros 150 éves születésnapján debütál a Budapest teli van faluval Radnóti-podcast.

A 2023/2024-es szezon Tanítónője: Sodró Eliza

Az évadnyitót követően tartották meg Alföldi Róbert rendezővel Tena Štivičić 3tél című darabjának olvasópróbáját, a színház már gőzerővel készül az október 21-i premierre. Ez igazi társulati előadás nagyívű szerepekkel és történelmi korokon átívelő családtörténettel; Tóth Ildikó, László Zsolt, Sodró Eliza, Bata Éva, Pálfi Kata főszereplésével.

Decemberben Nagy Péter István viszi színre Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című kisregényének adaptációját, nagyon erős jelenkori áthallásokkal, a főbb szerepekben Porogi Ádám, Schneider Zoltán és Major Erik. Szikszai Rémusz rendezi meg Robert Icke Oidipuszát, amely a mában és egy választás éjszakáján játszódik, a címszerepben Pál Andrással, feleségét Kováts Adél alakítja.

Az évad végén ismét a Radnótiban rendez Mohácsi János, aki Bródy Sándor A tanító című darabjának friss, kortárs közegre átírt verzióját készíti el testvérével, Mohácsi Istvánnal. Ebben vendégművészként Bányai Kelemen Barnát (Katona József Színház) láthatja majd a közönség, a címszerepet Sodró Eliza alakítja.

%d bloggers like this: