Vitorlás Mári

Posted by

Sz. I. Az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó-világbajnokságán Érdi Mária előbb kvótát szerzett a jövő évi olimpiára, majd az aranyérmet is megszerezte a korábbi Laser, most
ILCA kategóriában.
Szerte a sport világában Máriként ismerik. Az a márkaneve. Régi motorosnak képzelné az ember (amennyiben ez nem képzavar), hiszen már 2013-ban világbajnokságot nyert a byte
C II osztályban. Tizenöt évesen! Az eredményével kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára. 2014-ben, az ifjúsági laser radial-világbajnokságon a 17 évesek között első, a 19 év
alattiak között második lett. Pedig akkor még csak tizenhat volt.
Tízévesen kezdte a vitorlázást, négy évvel később már versenyzett.

„Az egész simán indult – emlékezett a kezdetekre. – Tihanyban jártunk iskolába, és tanítás után a tesóimmal lementünk vitorlásszakkörre, mert jó volt ott kikapcsolódni. Amikor annak vége lett, hiányozni kezdett a hajózás, így a nővéremmel még egy nyárig együtt hajóztunk. Ám ő nem volt olyan lelkes, mint én, így végül egyedül maradtam.”
A sport teljesen átitatta a kamaszkorát. Nem bánta. Erről anno így beszélt az utanpotlassport.hu-nak:

„Nagyon, de annyira élvezem, hogy nem bánok semmit, amiből emiatt kimaradtam. Magántanuló voltam, de azt sem érzem áldozatnak. Igaz, néha hiányzott, hogy mondjuk egy edzőtábor után nem volt kivel lazítanom itthon, hiszen az év felét külföldön töltöttem. Egyáltalán nem ismertem például az osztálytársaimat, de nincs hiányérzetem.”
A vitorlázás persze nem olcsó mulatság.
„Kapunk támogatást, de magunknak szervezünk mindent. Az edzőt, az edzőtáborokat, a szponzorokat, amire csak szükségünk van. Én az apukámnak köszönhetem, hogy eddig eljutottam. Ő mindent megtesz, hogy az öt gyereke boldog legyen. Bármire van szükségünk, addig keres, amíg meg nem találja a legjobbat. Így van most dél-afrikai edzőm, aki korábban olimpiai csapat vezetőedzője volt.”
„Rió szenzáció lenne, Tokió viszont már elvárás” – nyilatkozta a papa, Érdi Gábor 2015-ben. Természetesen a lánya olimpiai jövőjéről. Mindkettőből valóság lett. Mári 2016-ban a 14., 2021-ben a 13. helyen végzett.
A tavalyi világbajnokságon ötödik volt. Az idén, márciusban bronzérmes lett a Európa-
bajnokságon.
Most pedig világbajnoki címet szerzett. Érdi Mária az első magyar női vitorlázó, aki vb-
aranyat nyert olimpiai hajóosztályban.

A párizsi kvótát, a tizenhat megszerezhetőnek egyikét már begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a duplaszorzós medálfutamba. Ott az MVM SE versenyzője a harmadik helyen ért célba, és ezzel az élre ugrott, megelőzte a tavalyi vb-n ezüstérmes svájci Maud Jayet-t és az olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindomot. Mári tehát már a harmadik olimpiájára készülhet, ami kiemelkedő sportolói teljesítmény, nem csak magyar összehasonlításban. A párizsi olimpián még mindig csak huszonhat éves lesz.

Címkép: Aqua Magazin/nso.hu