Rackamajom

Posted by

Atlétikai vb-szőttes, 4.
Sz. I.
>Amikor megtudtam, hogy a Youhuu nevet viselő racka lesz a világbajnokság kabalaállata, azonnal a butuska vicc jutott eszembe. Melyik állat öröme a legharsányabb?
Hát, a juhhé!
Hogy a juhok valamelyik tulajdonsága emlékeztet-e valamelyest az atlétikára, annak nincs jelentősége… Vagy csak azt hisszük! A nemzethy történetírás, amelynek a szlogenje: a „mostantól kezdve minden másképp volt”, azt is kiderítheti, hogy 1526-ban Mohácson csak egy türk gólyatábort rendeztek. És persze azt is, hogy századokkal ezelőtt a hortobágyi pusztán már rendeztek atlétikai vébét, és a nézők többsége rackajuh volt.
Egyes források szerint a 19. század végén több mint négymillió racka élt hazánkban, de hamarosan jelentősen megfogyatkozott a számuk. A hanyatlás jelentős mértéket öltött, amelyet a II. világháborút követően csak lelkes hortobágyi tenyésztők tudtak megállítani.
Ezért is nevezték ezeket a jószágokat sokáig hortobágyi racka juhnak. 1952-ben, állami beavatkozás nyomán, a maradékból lett a Hortobágyi Állami Gazdaság állománya.
Amikor Youhuu-ról már fotó is megjelent, busóra hasonlított. Mindegy, elfogadható lett volna úgy is, mondjuk mint plakáton, háttérben meg-megjelenő, emléktárgyakra nyomtatott figura.
Csakhogy – szerencsétlenségünkre – a megálmodói életet is adta neki. Túlmozgásos, bukfencező majom lett belőle, racka jelmezben. Rackamajom. Ráadásul polgárpukkasztó, érzéketlen macsóként viselkedett, messze túljátszva a szerepét.
Aztán megkezdődött a verseny. A világ legjobb atlétáinak a szuper komoly erőpróbája. Youhuu jelentéktelen háttérfigura maradt. Folytatta ugyan a magamutogató színjátékát, de
már nem figyelt rá senki.

Címkép: haon.hu