Mi a tilos?

Posted by
Gábor György
>Egy hozzám igen-igen közelálló barátom, akinek amúgy valamikor volt is köze az atlétikához, küldte el nekem az alábbi fotót, amely a budapesti atlétikai vb helyszínén készült, a biztonsági beléptetésnél. A képen látható, hogy mi minden tiltott a stadionban az esemény alatt: például tilos bevinni fegyvert, szúróeszközt, pirotechnikai eszközöket, alkoholt, cigarettát, háziállatot, gázsprayt, valamint tiltott önkényuralmi jelképeket. És az egyik karikában a POLITIKA szó is át van húzva, vagyis tilos a politizálás.
Sem idehaza, sem külföldön nem voltam még atlétikai versenyen, úgyhogy fogalmam sincs, más országokban is tilos-e a világbajnokságok helyszínén a POLITIKA (a politizálás?), avagy ez a drákói tiltás egy kedves helyi magyar kezdeményezés lenne, afféle Fidesz-hungarikum.
De ha már így alakult, három kérdést tennék fel ezzel kapcsolatosan:
1. Ha „semmi politika”, akkor vajon miért mondta Orbán Viktor kormányfő, hogy egy ilyen esemény a sport mellett egyúttal diplomáciai esemény is. A diplomácia ne lenne politika épp Szijjártó külügyérsége alatt?
2. Ha „semmi politika”, akkor mit keresett a politikamentes sportesemény helyszínéül szolgáló stadion díszpáholyában egy tucat politikus, köztük aktív államfők és bukott elnökök, gondos politikai szempontok szerint kiválogatva valamennyiüket, kizárólag azokból az országokból ideinvitálva mindüket, amelyeket a mai magyar rezsim politikai szempontból baráti országokként könyvel el?
3. Végezetül, ha „semmi politika”, akkor milyen dinasztikus okok terelték ugyancsak a díszpáholyba a miniszterelnök lányát és vejét, akik – tudtommal – még nem trónörökösök, vagyis nem közjogi méltóságok, hacsak nem a reprezentatív nyilvánosság politikai szándéka okán?
„Hogy ki a zsidó, azt én mondom meg” – hangzott Karl Lueger hírhedt mondása. Hogy mi a politika, azt mostantól Orbán Viktor mondja meg?