Bronz a fészerből

Posted by

Atlétikai vb-szőttes 2.
Sz. I. A világbajnokság egyetlen magyar érmét a kalapácsvető Halász Bence szerezte. Már másodszor lett vb-bronzérmes a Németh Pál, szombathelyi dobópápa műhelyében felnőtt, amúgy jánoshalmi legény.
Nagyon sokszor megfordultam Szombathelyen. Szinte minden alkalommal felkerestem Németh Pált, és legalább egy órát beszélgettünk a dobópápával a Szombathelyi Dobó SE dobófészere mellett üldögélve. Hallatlanul bölcs ember volt, kiváló pedagógus és a sportmódszertan egyik legjobbja.
Ne csodálkozzon a kedves olvasó, ha Németh Pál és Halász Bence történetét meseszerűnek találja.
A dobópápa 1956-ban Angliába távozott, Manchesterben kosárlabdázott, majd 1958-ban amnesztiával tért haza. 1965-ben áttért a röplabdára, illetve a kalapácsvetésre, amelyben maga is versenyzett 1975-ig. Két évvel később kezdett edzősködni a Haladás VSE-ben, kalapácsvetők és diszkoszvetők mestere lett. Tizenhat éve alatt – hogy csak a kalapácsosokról szóljunk – Gécsek Tibor Európa-bajnok lett, Pars Krisztián pedig olimpiát nyert a 2012-es londoni játékokon. Nem mellesleg a szabadidejében akvarelleket festett, 41 önálló kiállítása volt. Korábban – egyértelmű politikai okok miatt – nem vették fel a Képzőművészeti Főiskolára.
Mesteredzői címmel is elismerték a rendkívül eredményes munkásságát. 1989-ben hivatalosan nyugdíjba vonult, de folytatta a munkát. 1995-ben az AC-ből kivált, önálló Dobó SE edzője lett.
2009-ben, 72 évesen hunyt el, a művét ugyanott, a fészerben a fiai (Zsolt, László) folytatják. De az emléke él. Amikor Pars Krisztián megnyerte az olimpiát, a nézőtéren magasra emelt, hatalmas Németh Pál-fotóhoz futott, hogy meghajoljon előtte. A dobópápáról utcát is elneveztek Szombathelyen. Ebbe a műhelybe került Halász Bence, négyszáz kilométer távolságból, Jánoshalmáról. Alig múlt 14 éves, amikor a jóakarói (köztük az édesapja) tanácsát elfogadva összecsomagolt, és beállt a híres szombathelyi dobóműhely tanoncai közé. Mindennél ékesebben beszél Bence vallomása: „Sokat köszönhetek Míg Gyuri bácsinak, aki valójában kőműves kisiparosként kereste a kenyerét, de kiváló érzéke volt az atlétikai mozgások tanításához. Azzal a tudással, amivel felruházott, már az általános iskolai háziversenyeket is sorra nyertem. Miközben az osztálytársaim azon iparkodtak, hogy a medicinlabdát a kijelölt vonalon túlra dobják, én többször is a szemközti falat döngettem meg. Két évig ingáztam Jánoshalma és Kiskunhalas között, hogy igazi atlétikai edzésekre járhassak, és hogy ne kelljen kétszer fordulnom, délben az édesanyám hozta utánam a frissen főzött ebédemet. Ez amolyan hőskor volt az életemben, de a TF-en végzett édesapám többre tartott, ezért felhívta Szombathelyen Németh Lászlót, és a figyelmébe ajánlott.
Ez volt a döntő momentum, így kötöttem ki kamasz fiúként abban a környezetben, ahol csupa jó ember vett körül, de egy ideig még kellett a családi támasz is, ezért az édesanyám hétvégenként vonatra szállt, hogy ellásson a főztjével és rendet tegyen a háztartásomban. Aztán vettünk egy kis lakást, ott rendezkedtünk be mind a ketten, ráadásul édesanyám tanári állást kapott.”
Már eddig is nagyszerű pályát futott be a sportágban. A 2013. évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon kalapácsvetésben és diszkoszvetésben is első lett. A következő évi
ifjúsági olimpián kalapáccsal ezüstérmet szerzett. A 2015-ös junior Eb-t megnyerte. A 2016-os junior vb-n első lett, 2017-ben pedig U23-as Európa-bajnokságot nyert. A 2018-as berlini Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. A dohai világbajnokságon 78,18 méteres eredménnyel lett bronzérmes. (A döntőt követően a lengyelek óvást nyújtottak be, mert véleményük szerint Halász kilépett a bronzot érő dobásakor. Az IAAF helyt adott az óvásnak és a negyedik Wojciech Nowicki is bronzérmes lett, de a medált Halásztól sem vették el.)
Még egy adat… 2023 júliusában olimpiai A-szintet dobott (78,27). Mégpedig a szombathelyi Németh Pál-emléknap versenyén!
Most, a budapesti vb-n nagyon kitett magáért. Németh Zsolt sokat mondó részletre hívja fel a figyelmet: „Ha a bemelegítődobását is ide számoljuk, élete tíz legnagyobb dobásából hatot itt mutatott be.”
Pedig döcögősen indult a felkészülése, az alapozás időszakában kétszer is megsérült, de mivel már korábban teljesítette a vb nevezési szintjét, így elég volt egyetlen versenyre, a
vb-re időzíteni a formát.
És sikerült! Fantasztikusan változatos versenyt hozott a kalapácsvetés, dobásonként változott a sorrend. Az első kör után vezetett a kanadai Ethan Katzberg és a kereken 80 méterrel kezdő, ötszörös világbajnok lengyel Pawel Fajdek előtt. A harmadik sorozatban Bence 81,02 métert ért el, majd örömében kifutott edzőjéhez, megjavította egyéni csúcsát, a stadion kishíján felrobbant… A bírók azonban jelezték, hogy a kísérlet érvénytelen volt. Az ötödik sorozatban jött a 21 éves Katzberg és 81,25 méterrel – új kanadai csúccsal – az
élre állt. A lengyel Wojciech Nowicki 81,02-vel válaszolt, de maradt második. A magyar 80,85-tel bronzérmes lett.
Halász Bence a magyar atlétika 15. szabadtéri vb-érmét szerezte meg, csatlakozva a szintén kétszeres vb-érmes Gécsek Tiborhoz és Pars Krisztiánhoz.