A sportsajtó adóssága

Posted by

Atlétikai vb-szőttes 5.

Szekeres István
>A mai magyar sportsajtóban nem sok becsületük van az olimpiai sikersportágainknak. Az az egy a szerencséjük, hogy folyamatosan termelik a nagyszerű eredményeket, tehát teljesen elhallgatni nem lehet őket. Háttérszereplő az atlétika is, ezért volt szükség óriási reklámra, ingyenjegyekre, jegysorsoló játékokra, kedvezményekre a világbajnokság előtt.
A magyar sport sikereinek egyik biztos mérőeszköze az olimpiai aranyérem. A termés lenyűgöző: száznyolcvanegy a Nyári Játékokon!
A labdasportok tizenkettőt hoztak (vízilabda 9, labdarúgás 3), míg 169 az egyéni sportágak termése. A négy legeredményesebbhez (vívás, úszás, kajak-kenu, birkózás) összesen 115
kötődik, a teljes gyűjtemény 63.5 százaléka. A további hét „aranyos”: torna, atlétika, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, súlyemelés, cselgáncs. Az atlétikában 40 érem az össztermés: 10 arany, 12 ezüst, 18 bronz.
A sportsajtónkban viszont kb. 75 százalék a labdasportok megjelenési részesedése. Nem vitás, hogy van rájuk tömegigény. A többire azért kisebb, mert a sportkedvelők tekintélyes része nem ismeri őket. Ezzel szemben tizenkét magyar tévécsatornán nézhetünk futballt.
Olyan pokoli mázlink van, hogy a Match 4-en még a skót ligakupa meccseiben is gyönyörködhetünk.
Érdemes lenne felmérést végezni, hányan tudják, mi a különbség a tőr-, a párbajtőr- és a kardvívás, a kötött- és a szabadfogású birkózás között, és tán még arról is, hogy mi jellemzi a kajakot, s mi a kenut.
Amikor valamelyik egyéni sikersportágunkban világbajnok lesz valaki, nagy címmel és fotóval, valamint udvariassági interjúval jelenik meg a különböző portálokon. Majd a következő nagy versenyig a neve is eltűnik az információkból.
Nem bántani kívánom a sportújságíró-társadalmat. Annál is inkább, mert nagyon sok szereplő nem is illik a soraikba, megfelelő sportszakmai ismeretek és zsurnalisztikai képességek hiányában.
Sőt, kifejezetten optimizmusra ad okot az atlétikai vb sajtómegjelenése. Az m4 sport kommentátorai felkészülten élik bele magukat a verseny légkörébe, az eurosportos Szabó Gábor tudása és rutinja példaértékű. A világbajnokság beharangozásából kiderült, hogy – ha az idő sürgető parancsára is – többen bányásztak elő értékes információkat a korábbi vébékről és a sportág Budapestre készülő kiválóságairól.
Mindez nem ördöngösség. Az internet segítségével könnyen elérhető minden sportág világszövetsége, ahol meg lehet találni minden kontinentális bajnokság és utánpótlás- világverseny eredményét, valamint a főszereplők számos adatát. Ujjgyakorlat. De csak ha megvan hozzá a lehető legteljesebb tájékoztatás szilárd belső igénye is.
A tökéletes tájékozódás rutinja nagyon sok sportági rajongóban is megvan, ők is a net fenti helyein szlalomoznak adatokért. De hát mégsem vezethetünk be sportágjártassági vizsgát azoknak, akik szeretnének valamilyen kiemelt esemény nézőterére ülni!
A sajtó dolga az, hogy kiszolgálja őket, és azokat is, akik kellő ismeretek híján csak mindenféle látványosság kedvéért, és csupán bámészkodni szerettek volna a Nemzeti Atlétikai Központban.

Címkép: Media 2.0