Vörös kód – Győrött

Posted by

Kulcsár László
>Magyar Távirati Iroda ma reggel közölte, hogy következő napokban várható hőség miatt péntek reggel életbe lépett a „vörös kód”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a különleges időjárási viszonyok miatt ma reggel 8 órától hétfő este 8 óráig elrendelte a „vörös kód” érvényességét, ami szerint valamennyi szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került emberről kap információt. A „vörös kód” figyelmeztetés a társadalomnak is, aki az utcán bajba került (hajléktalan) embert lát, jelezze a regionális diszpécserszolgálaton keresztül. (És ha nem hajléktalan lesz rosszul a hőségtől, akkor mi legyen vele? – a szerk. megj.)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken még döntően 32 és 36 fok között alakul, majd szombaton és vasárnap 32 és 38 fok közé melegszik fel a levegő, hétfőn pedig a maximum 29 és 37 fok között valószínű.

A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki péntekre a magas középhőmérséklet miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyére, ahol a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot.

Tekintettel a rendkívüli hőségre, fölhívtuk a meteorológiai szolgálat jelentésében szereplő Győr-Moson-Sopron megyében a Győri Egyházmegyét (telefon: 06 96 550 740). A telefonközpontos háromszor is megpróbálta kapcsolni a sajtóval foglalkozó személyt, ám mindannyiszor két csengetés után megszakadt a vonal. Ezután az egyházmegye titkárságát kapcsolta, ahol egy kedves hangú hölgy – miután elmondtuk a kérdéseinket – javasolta, írásban, e-mailben terjesszük elő, és majd megválaszolják. A kérdésre, hogy ki fog válaszolni, ki írja alá a levelet, nem személyt, hanem a hivatalt jelölte meg. A válasz időpontjáról viszont nem tudott nyilatkozni. Ennek szellemében még az is előfordulhat, hogy a reménybeli válaszadó megtartja a törvényi 30 napot, amikor akár még hó is eshet.

Igyekezetünkben a Győri Evangélikus Egyházközség központi lelkészi hivatalát (telefon: 06 20 824 81 01) is hívtuk, hogy érdeklődjünk, miként segítenének a hőség miatt bajba jutottakon vagy templomaik megnyitásával enyhítenék-e a túlhevült emberek (mindenekelőtt idősek) szenvedését, ám a telefoncsengésen kívül semmi eredményre sem jutottunk.

Történt mindez időszámításunk szerint 2023. augusztus 24-én 10 óra 30, illetve 10 óra 35 perckor. Holott az isteni irgalmasságot hirdető (a cikkben megnevezett) két egyház minden bizonnyal tudna segíteni, hisz’ az általuk működtetett, igen nagy részt közpénzből, állami költségvetésből fölújított, karban tartott templomaik enyhet adnának testnek és biztatást léleknek. Talán az egyházak munkatársai még egy pohár friss vizet is kínálnának a hozzájuk betérőknek – feltéve, ha istentiszteleti időn kívül is nyitva tartják isten házát.