Blöff-híradó

Posted by

Ezek most leginkább rövid hírek, amelyek jelzik néhol az abnormitást, vagy csak tükröt tartanak elénk.

>Tamás Ervin

Két abszurd

Először is, őszinte részvétemet szeretném kifejezni az összes áldozat családjának, ez mindig tragédia –mondta Vlagyimir Putyin, aki szerint. Prigozsin „nehéz sorsú, de tehetséges ember” volt. „Szeretném megjegyezni, hogy ezek az emberek jelentősen hozzájárultak közös ügyünkhöz a neonáci rezsim elleni küzdelemben. Emlékszünk rá, tudjuk, és nem fogjuk elfelejteni” fűzte hozzá.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szintén gratulált az ukrán függetlenség kikiáltásának 32. évfordulóján. Köszöntésében Lukasenko azt írja, Minszk készen áll mindent megtenni, hogy véget vessen a „konfrontációnak” – így nevezi azt, hogy Oroszország másfél éve megszállta Ukrajnát – és biztonságos lehetőségeket teremtsen a régió közös együttélésére.

Szuterén ország (sic!)

Továbbra is megy a ködösítés, s a főnök azt hiszi, ha uborkaszezonban is folyton-folyvást összerántja a kormányát, az heves munkaintenzitást jelez. A kormányszóvivői továbbra is arról szól, hogy fényesítik a semmit, az atlétikai vb. van most a centrumban, közben kiderül, hogy sem tanár-, sem orvoshiány nincs, csak hát a területi elosztás, meg a szaktárgyak, ugye. közben az Eurostat rendületlenül közli, hogy békaügetésben az ország. De ez nem tartozik ránk, mint ahogy az sem, ami a lényeg: minden valószínűség szerint kemény megszorítások készülnek a boszorkánykonyhában.

Kérdés, hogy kik kapnak a nyakukba újabb elvonásokat és azok, hogy ömlenek végül az állampolgár nyakába. Gulyás mester is egyre peckesebb, gőgösebb – ez mindig annak a jele, hogy arroganciával leplezi az őszinteséget. Az ünnepi meghívókról azt találta mondani, hogy „szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit jónak látunk”. A vendégség összetételét látva, van mire szerénynek lenni, volt itt mindenki, akit másutt kevéssé látnak szívesen – a papíron szövetségesnek látszók kihagyták a tűzijátékot. Félve jegyzem meg, hogy amikor a Gulyás-család mondjuk esküvőre készül, a család tagjai helyett invitálja azokat, akiket jónak lát, szuverenitása jegyében. Imponáló gesztus. Mint ahogy az is, hogy kiderült: Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke összesen 118 millió eurós, azaz körülbelül 45 milliárd forintos megállapodásról egyezett meg a magyar kormánnyal a hétvégi budapesti útján, miközben a magyar költségvetés romjaiban. Dodik élezi Balkánon a konfliktust, ezért esett kútba a német mentőöv. Igazi békepárti tett minden eszközzel segíteni a Putyin-barát politikust.

Tiszta udvar, rendes ház

Egy közepes budapesti kerületben keletkező teljes napi hulladékmennyiséget – több mint 43 tonnát – szedtek össze és szállítottak el a Budapesti Közművek munkatársai a tűzijátékot követően. A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. azt közölte kedden, hogy a tűzijáték végén nagyjából száz munkatársuk kézi erővel és 15 gépjárművel takarította fel a budai és a pesti alsó rakpartot, a dunai hidakat és az ünnepségnek helyszínt adó fővárosi területeket, valamint összegyűjtötték és elszállították a programok alatt a közterületeken képződött hulladékot. Ebben a mennyiségben nem szerepel a sok ezer budapesti közterületi hulladékgyűjtőkbe bedobott szemét.

Ájpad

Idejönnek, összekenik a padjainkat, amihez engedélyt sem kérnek – így szólalt meg Gárdony fideszes polgármestere a kutyapártosok padfestésről. Rendőrt is hívott a kutyapártosokra, akik végül több mint négy órát töltöttek az őrsön, s 300 ezer forintos pénzbüntetést kaphatnak. Ami idehaza a szerencsétlen, fáradt, hasadt és kopott padokkal hónapok óta történik, az már maga is Hungaricum. Másutt boldogan festik, javítják, színezik kedvükre az elhasználódott ülőalkalmatosságokat, néhol valóságos mozgalomn bontakozik ki a reparálásra – és mindenki tiszteletben tartja a másik padra kifejtett „nézeteit”, mint ahogy azt is, melyikre nem ül le. Elképzelhető, hogy nemsokára megalakulnak a helyi padbizottságok, felvigyázók, szabálykönyvvel és szolgálati fegyverrel zsebükben.

 

Mártírteremtő

 

Meglepő magyarázattal állt elő az orosz ortodox egyházhoz tartozó Anatolij atya, aki néhány nappal ezelőtt szentelt vízzel szentelte meg a Pszkov környékén lévő Velikije Luki településen felállított Sztálin-emlékművet. Azt mondta ugyanis, azért tette mindezt, mert ugyan a milliókat táborokba zárató, illetve megölető diktátor tűzzel-vassal üldözte a vallást is, de ezzel legalább sok új mártírt teremtett az ortodoxok számára. A nyolcméteres emlékművet egy magántulajdonban lévő gyár területén állította fel az az Orosz vitéz nevű civilszervezet, amely korábban azt javasolta, hogy nevezzék el ismét Sztálingrádnak a Volga-folyó mentén álló Volgográdot.

 

Nálunk ezt hívják reintegrációnak

 

Augusztus elejéig 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből. Közülük mostanáig hat embert fogtak el, mert megszegték a reintegrációs őrizetről szóló rendeletben foglalt szabályokat – írja a 24.hu. Annak idején mi is megírtuk, hogy embercsempészetért elítélt külföldi állampolgárokat kezdtek szabadon engedni a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekből. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) ezt a sajátos gyakorlatot reintegrációsőrizetnek nevezi, csakhogy a reintegrációs őrizetről a parancsnokság által kiadott ismertetőanyagban ilyesmiről szó nincsen.

Adódik tehát a kérdés, hogy miért nevezik mégis így az embercsempészek „menj amerre látsz” alapú elengedését? A válasz pedig erre természetesen egy kormányrendelet, amely eleve lehetővé tette a külföldi embercsempészek szabadítását. Ez a rendelet nevezi reintegrációs őrizetnek az eljárást, bár valójában bojtos sapkának is hívhatná, semmivel nem lenne nagyobb az eltérés a címke és a gyakorlat között.

Gyilkos hősök

Vera Pekhtelevát 2020-ban brutálisan gyilkolta meg volt barátja: Vladislav Kanyus órákon át kínozta a nőt, akinek a testén végül 111 sérülést találtak a halottkémek. Az eset olyan borzalmas volt, hogy felháborodást váltott ki még Oroszországban is, ahol a nők elleni erőszak fölött gyakran elsiklanak. A botrányhoz hozzájárult az is, hogy a szomszédok többször hívták a rendőrséget, hogy szörnyű sikolyokat hallanak a pár lakásából, de a járőrök nem mentek ki a helyszínre. Az esetet a Guardian most annak apropóján idézte fel, hogy egy nagyobb lélegzetű anyagban azzal foglalkozott: milyen veszélyeket rejt magában az, hogy az orosz börtönökben toboroztak elítélteket a frontra a későbbi szabadon engedésük ígéretével. És sorban történnek ehhez hasonló szörnyűségek a frontról hazaengedett bűnözők miatt.

Vannak olyanok is, akiket nemi vagy testi erőszak miatt börtönöztek be, és akiknek az áldozatai még élnek, és most ismét veszélyben vannak. „Nagyon sok üzenetet kaptunk olyan emberektől, akik félnek. Tudják, hogy ha az őket kínzó férfiak visszatérnek a háborúból, és újra verni kezdik őket, vagy akár meg is ölhetik őket, a rendőrség nem fog semmit sem tenni, mert ezeket a férfiakat most hősöknek tekintik, nem pedig erőszaktevőknek, gyilkosoknak – állítja egy női aktivista.

Címkép: Putyin gyászolja Prigozsint