19 vadászgép – ukrán zászlók Dániában

Posted by

Szűcs R. Gábor

2023 augusztus 21-én a Christiansborg, azaz a koppenhágai parlament, (Folketing) előtti tér sárga-kék zászlóktól tarkállott. A zászlókat jelentős számban a Folketing munkatársai osztogatták, de nagyon sokan hazulról hozott rudakra, vagy épp horgászbotokra erősítették. Az ukrán elnököt hősként ünnepelték abban a Dániában, ahol még nem csak a náci megszállásra, hanem arra is emlékeznek, hogy az országhoz tartozó Bornholm szigetét, miután a németeket 1945 kora nyarán, kiűzték, nem akarták elhagyni a szovjet csapatok, s csak a szövetségesek erőteljes fellépése után sikerült rávenni őket a Baltikum gyöngyszemének nevezett sziget 1946. augusztusi feladására.

Az ünnepléstől szemmel láthatóan meghatott ukrán elnök mindenekelőtt megköszönte a Dániától kapott támogatást, főként azt a 19 F-16-os vadászgépet, amely, az USA-val egyeztetve hozzájárul az ország védelméhez az orosz agresszió ellen. Köszönetet mondott minden dán családnak, minden dán embernek. Emlékeztetett arra, hogy másfél éve, mikor Mette Frederiksen dán miniszterelnök Kijevbe látogatott, még messze nem volt biztos, mely országok állnak a megtámadott Ukrajna mellé. Mára szinte az egész világ ott áll. „Mikor az őrült agresszor, folytatta Zelenszkij, bombázni kezdett városainkat, pusztítani a civil lakosságot, egy pillanatig fennállt a kockázata annak, hogy a zsarnokság ismét győz, s hogy az egyesült, szabad Európa veszíthet. De ez az egyesült, szabad Európa mellénk állt, és így, együtt sikerült megmentenünk. Köszönjük”. Az orosz katonák az elnök szerint jobban félnek attól, ami otthon várhat rájuk, ha abbahagyják az öldöklést, mint attól, hogy meghalnak a fronton.
Ez a diktatúra biztos jele. „El tudjátok ezt képzelni? Hogy valaki jobban fél a hazájától, mint a háborútól? Pedig ez a helyzet”, mondta az ukrán elnök. Emlékezetett arra, hogy Dánia akkor is segített, mikor az elmúlt télen az oroszok sötétségre és fagyhalára akarták ítélni Ukrajnát az erőművek bombázásával. „Bebizonyítottuk, hogya szabadság jelent valamit. Az élet jelent valamit. Európa jelent valamit.” … Ukrajna mindannyiunk szabadságáért áldozza vérét.. Azért vagyok biztos a győzelmünkben, mert az igazság a mi oldalunk van. és a háború után eljövünk, és együtt koccintunk a győzelemre. Skål!”
Zelenszkij megbeszélést folyatott a dán miniszterelnökkel és több miniszterrel. Erre kiváló alkalom volt szálláshelye, a Christianshavnban, a főváros szívében lévő ötcsillagos HK Collection Hotel, ahol feleségével együtt megszállt és másnap munkareggelit adott meghívottak részére. A szálloda körül semmilyen biztonsági őrizet nem volt észrevehető, holott ez volt talán a világ legőrzöttebb szállodája aznap reggel. A mintegy ötszáz (!) vendég ugyanis már előző éjszaka a szállodában aludt, és csak a rendezvény végeztével távoztak. Fölteszem, a török nagykövetség verőlegényei nem voltak jelen. Az F-16-osok árának egy részét (a pontos arány nem ismert) az EU megtéríti. Dánia egyébként eddig összesen mintegy 14 milliárd dán korona értékben küldött katonai felszerelést, harceszközöket Ukrajnába (1 DKK=kb. 50 HUF).

Címkép: Zelenszkij és a dán F-16