Patika-sors?

Posted by
Demeter Éva
>Nemcsak a vidéki háziorvosi praxisok sorsa, de a kis patikák sorsa is kérdéses lehet a jövőre nézve…
„A fiókgyógyszertárak jelentős része olyan településen található, ahol nincs állandó orvosi ellátás sem. Ebből fakadóan az ilyen helyeken megvan a kockázata annak, hogy egy beteg orvossal és gyógyszerésszel sem tud konzultálni, ha elfogadják a változtatást” – mondta nemrég a Gyógyszerészeti Kamara Elnöke.
A kistelepüléseken élő idősek helyzete egyre nehezebbé válhat a tervezett változások miatt: Ha közelebbről megvizsgáljuk, hogy a patikák száma hogyan változott az elmúlt évtizedben, az látható, hogy szinte alig volt változás. Az egy közforgalmú gyógyszertárra jutó lakosok száma szintén nem mutat nagy eltéréseket. Ez azonban csak látszólagos változatlanság. Valójában folyamatosan szűnnek meg, illetve nyitnak új patikák, és zajlik egy átrendeződés.
Vidéken, ha megszűnik egy helyi fiókgyógyszertár, amely így is csak a hét bizonyos napjain volt nyitva, az rengeteg – főleg idősek – gyógyszerellátását sodorhatja veszélybe. Míg ha Budapesten bezár egy patika, akkor két saroknyira biztosan van egy másik, ami még tartja magát. A fővárosra és Pest megyére egyébként sem a megszűnés jellemző, itt nőtt a patikák száma 2013 óta. Ugyanakkor rengeteg megyében csökkenés látszik.
Még július végén vált ismertté az a tervezet, amely a szakembert úgy orvosolná, hogy nem lenne kötelező gyógyszerész jelenléte a vidéki kispatikákban: elég lenne, ha a szakasszisztens telekommunikációs eszközön tartaná vele a kapcsolatot. Ez azonban rengeteg szakmai aggályt erősít fel, a betegellátás biztonságát veszélyeztetheti a patikák működtetése megfelelő képzettségű munkaerő nélkül. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke korábban elmondta az ügy kapcsán, hogy a fiókgyógyszertárak jelentős része olyan településen található, ahol nincs állandó orvosi ellátás sem. Ebből fakadóan az ilyen helyeken megvan a kockázata annak, hogy egy beteg orvossal és gyógyszerésszel sem tud konzultálni, ha elfogadják a változtatást.