Egy komoly elemzés Prigozsin haláláról

Posted by

Az ISW (Institute of War) elemzése

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és az alapító Dmitrij Utkin állítólag meghalt, miután az orosz erők lelőttek egy repülőgépet, amely magas rangú Wagner-parancsnokokat szállított a Tveri terület felett. Az orosz Szövetségi Légügyi Hivatal (Roszaviatszija) augusztus 23-án jelentette, hogy a gép összes utasa – Jevgenyij Prigozsin, Dmitrij Utkin, Szergej Propusztin, Jevgenyij Makarjan, Alekszandr Totmin, Valerij Csekalov, Nyikolaj Matyuszejev – a katasztrófában életét vesztette, a személyzet mindhárom tagjával együtt. [1] Az orosz ellenzéki Dossier arról számolt be, hogy Csekalov, aki lőszerek Oroszországba történő szállítása miatt amerikai szankciók hatálya alatt áll, és Prigozsin nevében tevékenykedett, felügyelte a Wagner szállítási logisztikát és a külföldi “civil” projekteket. [2] Egy orosz bennfentes forrás azt állította, hogy Csekalov a Wagner biztonsági szolgálatainak vezetőjeként is szolgált, bár egy másik forrás cáfolta ezt az állítást. 2015 és 2017 között a Dossier arról is beszámolt, hogy több más utas is csatlakozott a Wagnerhez és harcolt Szíriában 2015 és 2017 között, bár jelenlegi pozíciójuk nem világos. [4] Orosz források megerősítették azokat a felvételeket, amelyeken látszólag egy orosz rakéta csapódott be a Prigozsint, Utkint és más Wagner-parancsnokokat szállító repülőgépbe, valamint a repülőgép roncsait mutatták. 5] Egy bennfentes forrás azt állította, hogy két S-300-as rakéta lőtte le a repülőgépet. 6] A Wagner-csoport nevén regisztrált Embraer Legacy 600 típusú (RA-02795 lajstromjelű) repülőgép repüléskövetési adatai moszkvai idő szerint 18:11 után eltűntek, miközben Tver terület felett tartózkodott. [7] Orosz források azt állították, hogy egy második, a Wagner-csoport tulajdonában lévő Embraer repülőgép (lajstromjel: RA-02748) indult Moszkvából, de visszafordult és a moszkvai Ostafjevo repülőtéren szállt le a légicsapás ideje környékén.[8] A repüléskövető adatok szerint ez a második repülőgép 18:27-kor érkezett Szentpétervárra, és 20 perccel később repült vissza Moszkvába, ahová azonban 20:02-kor érkezett meg.[9] A második repülőgép a moszkvai repülőtéren landolt.

Az orosz védelmi minisztérium és a Kreml a lázadás óta tönkretette a Wagner katonai magáncéget (PMC) és gyengítette Prigozsin tekintélyét – és a Wagner felső vezetésének meggyilkolása valószínűleg az utolsó lépés volt a Wagner független szervezet felszámolásához. Wagner- és orosz bennfentes források arról számoltak be, hogy az orosz Védelmi Minisztérium a közelmúltban új PMC-ket (katonai magáncégeket)  kezdett létrehozni a Wagner helyett Afrikában és a Közel-Keleten, és megkezdte a Wagner személyzetének toborzását.[10] Wagner parancsnokok jelezték, hogy két magas rangú Wagner tisztviselő csatlakozott az orosz Védelmi Minisztériumhoz, és bennfentes források azt állították, hogy a Wagner személyzetének egy része elkezdte elhagyni Fehéroroszországot, miután Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elutasította a Wagner finanszírozását, amikor megtudta, hogy Oroszország nem fogja fizetni a Wagner költségeit. [11] Prigozsin online kommunikációját a lázadás óta nagyrészt elhallgatták – valószínűleg a Lukasenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Prigozsin közötti alku részeként -, ami negatívan befolyásolhatta a Wagner képességét, hogy új személyzetet toborozzon a Kreml Prigozsin elleni rágalomhadjárata közepette. Az orosz védelmi minisztérium és a Kreml gyakorlatilag olyan körülményeket teremtett, amelyek között Prigozsin nem tudta többé megfelelően támogatni a Wagner-kontingenst, hacsak nem tud új finanszírozást és új megbízásokat szerezni a Wagner  számára a közeljövőben. Ezek a feltételek végül azt eredményezhették volna, hogy Wagner lassan elveszíti a harcosokat, és Prigozsin elveszíti jelentőségét és befolyását.

 Egy orosz biztonsági szolgálatokkal állítólag kapcsolatban álló orosz bennfentes forrás azt állította, hogy Prigozsin “sietős” távozása Afrikába és Afrikából válasz volt az orosz vezérkar főigazgatóságának (GRU) tervei és intézkedései miatt, amelyek célja Wagner afrikai jelenlétének megakadályozása volt.[12] A forrás azt állította, hogy a GRU helyettes vezetője (a különleges tevékenységek szolgálatának vezetője) Andrej Averjanov vezérezredes vezette az erőfeszítéseket, hogy teljesen megakadályozzák Wagner afrikai működését, és hogy tervben volt egy több mint 20 000 fős hadtest létrehozása és kiképzése Wagner helyettesítésére. A forrás hozzátette, hogy Prigozsin mélyen ellenezte ezeket a törekvéseket, és “mindent megtett, hogy megakadályozza őket”. Az ISW megfigyelte, hogy Prigozsin és Wagner képviselői augusztus közepén fokozták a Wagner afrikai és közel-keleti jelenlétének visszaállítására irányuló erőfeszítéseiket, és Prigozsin augusztus 21-én még egy videót is közzétett magáról egy meg nem nevezett afrikai országban – ez a lázadás óta Prigozsin kevés közzétett videójának egyike. [13] Ez a videó keményen toborzni próbál, s úgy tűnt, és lehetséges, hogy Prigozsin annak reményében utazott Afrikába, hogy az orosz védelmi minisztériumtól és a Kremltől független további megbízásokat szerezzen a Wagner számára.[14] Averjanov állítólag részt vett más nagy horderejű merényletkísérletekben, például Szergej és Julija Szkripal megmérgezésében, és lehetséges, hogy orosz tisztviselők Prigozsin indulatait és impulzivitását használták ki a Wagner legfelsőbb vezetésének likvidálására.

Putyin szinte biztosan utasította az orosz katonai vezetést, hogy lője le Prigozsin gépét. Az orosz hadsereg egyes elemei, különösen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök, hadseregtábornok, rendkívül valószínűtlen, hogy Putyin utasítása nélkül kivégezték volna Prigozsint. Az orosz politikai és biztonsági szféra egésze valószínűleg úgy tekintette, hogy Prigozsin további életben maradása a Wagner lázadása után Putyin önmérsékletére van bízva. Az ISW a további értékeléseket arra a feltételezésre alapozza, hogy Putyin rendelte el Prigozsin meggyilkolását, hacsak nem merül fel bizonyíték az ellenkezőjére. Az ISW korábbi állandó értékelése, miszerint Putyin valószínűleg nem ölte meg Prigozsint, mert félt, hogy feldühíti Wagner személyi állományát, így érvényét veszti[20].

Putyin talán arra a következtetésre jutott, hogy Prigozsint kellőképpen elválasztotta Wagnertől, és megölheti anélkül, hogy Prigozsint mártírrá tenné a Wagner haderő tagjai számára. Néhány Wagner-parancsnok nemrégiben úgy tűnt, hogy elárulja a Wagnert az orosz védelmi minisztériumhoz kapcsolódó feladatért, ami arra utal, hogy a Kreml és az orosz védelmi minisztérium erőfeszítései, amelyek a Wagner-elemek és a Prigozsinhoz hűségesek szétválasztására irányultak, részben sikerrel jártak.[21] A Wagner pénzügyi problémáiról szóló egyre több jelentés, valamint a Wagner személyzetének a csoportot a csökkent kifizetések és bevetési lehetőségek miatt elhagyó tagjairól szóló megfelelő jelentések azt eredményezhették, hogy Prigozhin elvesztette a Wagner-állomány kegyeit. [22] Az orosz Védelmi Minisztérium feltételeket szabott a Wagner-csoportnak a Védelmi Minisztériumhoz kötődő PMC-kkel való felváltására, és orosz források azt állították, hogy ezek a PMC-k megpróbálják magukhoz csábítani a Wagner jelenlegi és korábbi személyzetét.[23] Putyin úgy dönthetett, hogy a Wagner személyzete elérte azt a pontot, amikor már kellően jobban érdekli őket a kifizetések és a megbízások ezekkel az új PMCS-ekkel, mint a Prigozsin iránti folyamatos lojalitásuk, és hogy nyugodtan megölheti Prigozsint.

Másik lehetőség, hogy Putyin úgy döntött, hogy Prigozsin átlépett egy előre meghatározott vörös vonalat a Wagner afrikai műveleteinek fenntartására irányuló erőfeszítéseivel. Putyin, Prigozsin és Lukasenko a Wagner lázadásának véget vető megállapodásba foglalhatott egy olyan megállapodást, amely előírta Prigozsin számára, hogy korlátozza a saját és Wagner médiajelenlétét és/vagy korlátozza a Wagner afrikai tevékenységét. Prigozsin augusztus 21-i videója, amelyben azt állította, hogy a Wagner bővíti afrikai jelenlétét, és az ezt követő, a Wagner-toborzásra vonatkozó hirdetések felerősödése átléphetett egy előre meghatározott vörös vonalat, ha Prigozsin beleegyezett abba, hogy hallgat.[24] Prigozsin állítólag folyamatosan akadályozta az orosz védelmi minisztériumot abban, hogy felváltsa a Wagner afrikai kontingensét. Putyin úgy dönthetett, hogy Prigozsin nagyon vagy teljesen megsértette az előzetesen megkötött egyezséget.

Címkép: Prigozsin utolsó videója valahol Afrikában