3 napig titokban ömlött a szennyvíz a Sződrákosi-patakba

Posted by

Ökológiai katasztrófa Budapest mellett

>Euronews
>Siposhegyi zoltán

Erről a patakról nem sokan hallottak eddig, pedig halastavakat köt össze és olyan fontos településeket, mint Veresegyház vagy Vácrátót. A múlt szerdai tragédia miatt majdnem az egész élővilág kihalt. A kár felbecsülhetetlen. A valószínűsíthető felelőst nem sikerült szóra bírni. Kereken egy hete jelentősen károsodott két agglomerációs település élővilága, mégsem tud róla senki semmit. Egy egész halastóban kipusztultak a halak, de eddig csak a helyiek örökítették meg az ökológiai katasztrófát. A károkozó három napon át dolgozott az üzemzavar elhárításán, de eddig még egy közleményt sem adott ki, hogy tájékoztassa a lakosságot a lehetséges veszélyekről. Olyan nyílt levél pedig főleg nem született, amelyben bocsánatot kér. 

Pedig a múlt szerdán kezdődött szennyvízszivárgás rengeteg ember életét veszélyezteti. Stábunk utána járt, hogy mi is történt Veresegyház térségében. A legsokkolóbb az volt, hogy nekünk kellett elmagyarázni a fürdőzőknek, hogy az életükkel játszanak. Az önkormányzatok eddig hallgattak és kivártak, de nekünk megtörték a csendet. A felelős viszont tovább titkolózik.  Ahogy azt az Euronews Cserháti Ferenc polgármestertől megtudta, szerda éjjel Veresegyházán a vasúti töltés alatt eltörött egy cső, így a szennyezett víz nem tudott bejutni a telepre, és a közeli Sződrákosi-patakba ömlött. Mások az átemelő berendezés hibáját is emlegették. A meghibásodást csak 3 nap alatt sikerült elhárítani, így a patak által táplált összes tó mérgezett lett.

Euronews
A Sződrákosi-patak folyásaEuronews

Csakhogy a régió vízügyi ellátásáért felelős DMRV Zrt. ezt megpróbálta eltussolni. A lakóknak csak 1-2 nappal később tűnt fel, hogy valami nem stimmel. Eleinte a bűzre figyeltek fel, majd az Őrbottyáni II. tározón felfedezték a haltetemeket és döglött kagylókat. Néhol kacsák is elpusztultak. A nagy hőség miatt a dögök hamar oszlásnak indultak, ez okozta az elviselhetetlen bűzt.

Szabó István polgármester péntek éjjel értesült a szerdai katasztrófáról, neki a helyi horgászegyesület szólt először. Szerinte nem ez lenne a tisztességes eljárás, a vízügyeseknek egyből figyelmeztetniük kellett volna az önkormányzatokat és az illetékes hatóságokat. Szabó elmondta: ő azonnal egyeztetett vácrátóti kollégájával, de a késlekedés miatt akkor már egyértelmű volt, hogy a helyzet menthetetlen. A környezet visszafordíthatatlan kárt szenvedett.