Prigozsin gépe lezuhant

Posted by

New York Times

Frissítés

Orosz tisztviselők szerint Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér szerepel annak a magánrepülőgépnek az utaslistáján, amely Moszkva közelében lezuhant, és mind a 10 ember meghalt a fedélzeten – közölte az orosz légügyi hatóság.

Az orosz hatóságok szerint Prigozsin egyike volt a járat tíz utasának, bár egyelőre nem világos, hogy a fedélzeten tartózkodott-e a szerencsétlenség időpontjában. Szerdán lezuhant egy Moszkvából Szentpétervárra tartó üzleti repülőgép, a fedélzeten tartózkodó mind a tíz ember meghalt – közölték az orosz katasztrófavédelmi hatóságok. A repülőgép állítólag Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner katonai magáncég alapítójának a tulajdona volt.Az orosz polgári légiközlekedési felügyelet, a Roszaviatsia megerősítette, hogy Prigozsin szerepelt az utaslistán. Az azonban nem volt azonnal világos, hogy felszállt-e a gépre, amelyik  lezuhant.

A Taszsz állami hírügynökség a vészhelyzeti tisztviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy a gépen három pilóta és hét utas tartózkodott. A hatóságok közölték, hogy vizsgálják a balesetet, amely a Moszkvától több mint 100 kilométerre északra fekvő Tver régióban történt. A repüléskövető adatok szerint a Wagner nevére bejegyzett magánrepülőgép, amelyet Prigozsin korábban használt, szerda este szállt fel Moszkvából, és percekkel később a radarról eltűnt a válaszjeladó jele.

“Megkezdődött a vizsgálat a Tveri területen ma este történt Embraer repülőgép-szerencsétlenség ügyében” – közölte közleményében az orosz Szövetségi Légi Szállítási Ügynökség a Tassz állami hírügynökség szerint. “Az utaslistán Jevgenyij Prigozsin kereszt- és vezetékneve egyaránt szerepelt.”

Az ország katonai vezetése miatt frusztrált Prigozsin, a szókimondó mágnás, aki felépítette azt a magán félkatonai erőt, amely Oroszország nevében harcolt Ukrajnában és Afrika-szerte, két hónappal ezelőtt rövid lázadást indított a Wagner csapattal, amely komoly fenyegetést jelentett Vlagyimir V. Putyin elnök kormányára. Tette ellenére úgy tűnt, hogy a lázadást követően szabadon mozog, és június 29-én találkozott Putyinnal is.

Prigozsin ragaszkodott ahhoz, hogy lázadása nem Putyin ellen irányult, hanem Szergej K. Sojgu védelmi miniszter és Oroszország legfelsőbb katonai vezetése ellen, akik szerinte elszúrták az ukrajnai háborút. Hónapok óta nyilvánosan és trágár módon panaszkodott, hogy a katonai vezetők impotensek, miközben azt állította, hogy Wagner-csoport érdemel elismerést a harctéri sikerekért.