Hogy is van ez?

Posted by

Fábián András

>Olvasom a napi sajtóban, de még a Híradó is megemlítette, sőt! – Gulyás Gergelyt szólaltatta meg személyesen, hogy valami nem stimmel a kréta körül. Hetek óta mást sem hallunk, csak hogy Lőrinc és Andika erre járt, arra hajózott, dobozos kávé mifene. Mivel tudjuk, hogy ez a szép ember nem csak kapós (Andika, ugye), de roppant okos is, írhatták volna, hogy Mészáros Lőrinc rendes évi szabadságát tölti. Külföldi útjára felesége is elkísérte. De nem.
Kémkedő sajtómunkások, lesifotósok üldözik a titkos úton a szerelmeseket, aztán még jól pofán is vágja a miniszterelnökséget (!) vezető miniszter. Pedig a mindig kimért Gulyás Gergelyt eleddig ritkán láthattuk ennyire kiakadni. “Senki ne gondolhatja, hogy nem részese annak a közösségnek, amely hihetetlen nehézségekkel szembesül a koronavírus után, a háborús időszakban. Kisebb hajó, nagyobb szerénység.” Mondjuk én ezt nem gondoltam volna. Hogy pont a Gulyás, a szervilis jófiú, aki mindent tud és mindent megmagyaráz… És pont a Lőrincnek…
Felvillant előttem az a kép, ahol Orbán Viktor és Lörke (a barátoknak ugyanis Lörke!) együtt falatozzák a téliszalámis brúgót a konyhaasztalnál, hokedlin, békés egymás mellett ülésben. Talán ekkor hangzott el Orbán szájából az akkor még Mészáros számára is jó poénnak tűnő ígéret: “Tudod, Lörke, te egy nagyon buta gyerek vagy, de te nem lehetsz annyira hülye, hogy ha én akarom, ne te legyél Magyarország leggazdagabb embere.”
“Ugyan már, Viki!” – röppent el egy csálé mosoly a jóbarát ajkáról.
“Fogadjunk!” – mondta Orbán.
És tényleg megcsinálta. Lett is annyi pénze ennek a Lörkének, hogy azt sem tudja, mennyi. Hol sok, hol kevés, hol éppen elég. Ezért aztán joggal gondolhatta, hogy eddig ő egy félreértett zseni volt, de most helyre zökkent a világ tengelye, mert okosabb, mint az a Zuckerberg Márkó, akiről azt sem tudja kicsoda. És akkor most a derült égből becsapott neki a Gulyás egy gyomrost! Hát mi van itt kérem?! Az ember már a saját vagyonát sem használhatja úgy, ahogyan akarja? Vagy lehet, hogy nem is a
saját vagyona?
Emlékszünk még, Simicska is azt hitte, hogy ő volt a legokosabb mindannyiuk közül, aztán hogy járt. Ami meg azt a nagy hajót illeti. Emlékszem egy görög illetőre, bizonyos Arisztotelész Onassisra, aki fiatalon, migránsként cigarettát árult az utcán Buenos Airesben, hogy aztán létrehozza a világ akkori legnagyobb magánkereskedelmi flottáját. Na ennek az Onassisnak volt egy olyan jachtja, mint amin a Lőrincék hajóztak, csak kb. kétszer akkora, a Christina. Mint emlékezetes, egy Jeórjiosz Papadópulosz nevű görög ezredes azután került hatalomra Hellászban, hogy 1967. december 13-án megbukott II. Konstantin görög király ellenpuccskísérlete. Egészen 1973-ig maradt az elnöki hivatalban.
Ekkorra már Onassis a hajóinak számát sem tudta pontosan. Viszont egyszer sem fordult elő, hogy ez a Papadópulosz nevű katona oda mert volna szólni Onassisnak, hogy kisebb hajó, nagyobb szerénység.
Vajon miért? Minden esetre Onassis azt a bölcsességet hagyta ránk, mikor eltávozott erről az árnyékvilágról, hogy „Aki azt állítja, hogy pénzzel mindent el lehet érni, az csak azt bizonyítja, hogy neki soha nem volt!” Igaz, lehet, hogy az a sok pénz nem is a Lőrincé. Aki viszont üzent neki a szerénységet illetően, az lehetséges, hogy maga a pénz igazi gazdája, aki megígérte neki, hogy az ország leggazdagabb emberévé teszi. Szerintem biztos.

Kép: A Christina O, Onassis luxusjachtja