Hogyan építenek Orbánék szélsőjobboldali propaganda hálózatokat?

Posted by

Lázár György

>Az ötlet nem új. Németország az 1930-as években ugyanilyen technikával kezdett szimpatizáns hálózatot építeni, azt az amerikai hatóságok tiltották be. Orbánék bázisa az USA-ban a tiszteletbeli konzulok és a un. Diaszpóra Tanács hálózata. Sem a konzulok, sem a Diaszpóra Tanács nem áll kapcsolatban egyetlen magyar ellenzéki politikussal sem, utasításaikat az Orbán rezsim funkcionárisaitól (Nemzetpolitikai Államtitkárság) kapják,és soha nem hívnak meg ellenzékieket Amerikába.
A konzulok és a Tanács tagjai a háttérben maradnak, mert tevékenységük jogellenes lehet és ezért olyan orbánista amerikaiakat toboroznak akik hajlandóak nevüket adni, és non-profit (gyakran kamu) szervezeteket alapítani „magyarságtudat megőrzése” címszó alatt.
Ezek a szervezetek forintmilliókat kapnak kétes “pályázati” pénzekből (Bethlen Alap), sőt, gyakran ingyen munkaerőt Magyarországról is a Kőrösi Csoma Programon keresztül. Például ki gondolná hogy az East Bay Hungarian Educational Group, ez a
kaliforniai Walnut Creekben működő non-profit pénzt kap Orbánéktól? (Mária Ráchidi vezeti) Vagy itt van a Hungarian Heritage Foundation of the San Francisco Bay Area nevű non-profit amelyet Szilvia Gilbert vezet. Őket éppen azon az Orbánék áltla fizetett magyar református templom címére jegyeztek be Redwood City-ben, Kaliforniában, amelyiknek a lelkésze Wass Albert szobrot avatott Floridában. Ők is milliókat kapnak az Orbán kormánytól.

Az Eszterlánc Hungarian Folk Ensemble amelyet Viktoria Kovacs vezet non- profitként működik. A Hungarian Catholic Mission, Portola Valleyben, Kaliforniában működik, Eva Papai vezetésével. Mindkét szervezet milliókat kap Budapestről. Az USA-ban mintegy másfél millió magyar gyökerű polgár él és mintegy 100 fő élvez közvetlen pénzeket Orbánéktól. Azt állítják, hogy ők “képviselik az amerikai magyarságot” és gyakran saját szervezeteik tagjai sem tudják, hogy pénzeket kapnak Budapestről.

Első lépésként fel kellene tüntetniük weblapjaikon hogy ki fizeti őket, tudatniuk kellene partnereikkel hogy szervezetüket (akár részben is) Budapest fizeti. A második kérdés persze az, hogy nem sértették-e meg az amerikai adótörvényeket…