Várfalak helyett hidak

Posted by

Karácsony Gergely kifejtette, számára a Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy a valódi kérdésekre, amelyek meghatározzák ennek az országnak a viszonyát önmagához, a helyünket Európában és a világban, nem adható máshogy érvényes válasz, csakis erkölcsi alapon. Ez pedig itt és most azt jelenti, hogy a „mi” és „ők” szembeállítása helyett a „jó” és a „rossz” megkülönböztetése kell hogy legyen az állam feladata. Olyan politika, ami azon alapszik, hogy minden embert elidegeníthetetlen méltóság illet meg, és rajtunk múlik, hogy meddig lehet még emberhez méltó életet élni ezen a bolygón, ebben az országban és ebben a városban – magyarázta.

Úgy gpndolja, Szent István azzal tette a legtöbbet a magyarság megmaradásáért, hogy Európához kötötte a sorsát, éppen ezért az ő tanítása szerint kell megvédeni európaiságunkat. Hozzátette, Úgy őrizte meg az ország szuverenitását, hogy közben bekapcsolta Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe. Sem orosz hűbér, sem kínai vazallus, hanem Európa értékközösségének tagjaként képviselni az önbecsülésünket. Azt hangoztatta, a jelenlegi állam híján van mind az európaiságnak, mind a szolidaritásnak, a politika erkölcsi megfontolások helyett a megosztásra és a valósághajlításra építi politikáját. Éppen ezért az önkormányzatoknak kell példát mutatnia.

„A városok egykoron fallal vették körül magukat, hogy megvédjék értékeiket és elveiket. Ma inkább ezeket az értékeket, a budapestiség értékeit: a szabadságot, a sokszínűséget, a szolidaritást, a jövő iránti elkötelezettséget úgy őrizzük meg, ha lebontjuk a falakat, amelyek elválasztanak. És inkább hidakat építünk – vagy újítunk fel – helyettük. Hidakat építünk ember és ember között. Ez a dolga a nemzet százötvenéves fővárosának, ünnepnapon és hétköznap egyaránt” – zárta sorait a városvezető.

Új Hét/Népszava