Az a fránya GDP

Posted by

Fábián András

>Pár napja derült ki, hogy négy egymást követő negyedévben is zsugorodott a GDP, amire 1995. (!) óta nem volt példa. Egy folyamatos recesszióban lévő gazdaság vagy egy 25%-ról épp csak 17%-ra csökkenő infláció nem sok kormányzati büszkeségre adhat okot, mondta Oszkó Péter. Emlékeztetőül 1995-ben a Horn kormány vette át a kormányzás felelősségét az előző Antall-Boross kormánytól. Bennem már akkor megfogalmazódott, hogy a jobboldali kormányok érdekes módon nem a gazdasági fejlődés, hanem inkább a válság irányába lökik az országot. Az azóta is többször megmutatkozott. A jobboldalt váltó baloldali kormányokra hárult az a cseppet sem irigylésre méltó feladat, hogy kirántsák az országot a gödörből. Egészen 2010-ig ezt meg is tették.

2010-ben, azonban Orbán Viktor hatalomra kerülésével, megkezdődött az ország olyan szintű kirablása, amit azelőtt még senki nem látott. Ezt fokozta a Covid-járvány a maga 50 000 magyar halottjával (van-e, aki emiatt kérdőre vonta volna a miniszterelnököt?!) és betetőzték a -mostani, totálisan elfogadhatatlan gazdasági mutatók. Sokan persze azt sem tudják, hogy mi fán terem az a GDP. Eszik-e, vagy isszák? A bruttó hazai termék (angolul Gross Domestic Product – GDP) tehát a közgazdaságtanban egy bizonyos terület – többnyire egy ország – adott idő alatti gazdasági termelésének a mérőszáma. Méri a nemzeti jövedelmet és a gazdaság teljesítményét. Ha jó, akkor az ország jól teljesített, ha pedig csökken, akkor rosszul.

Minden esetre egy ország kormányának egyik legfontosabb mérőszáma, ami a gazdasági teljesítőképességet mutatja meg. A másik ilyen mutató az infláció. Mármost kicsiny hazánkban a GDP – mint említettük – négy negyedév folyamán csökkent, az infláció viszont soha nem látott magasságokban szárnyal. Bár ezeket az objektívnek tekinthető mérőszámokat meglehetősen nehéz másként, mint a kormány alkalmatlanságával magyarázni, alább látni fogjuk, hogy van, aki megpróbálja. Előbb azonban szeretnék egy másik kérdésre rávilágítani. Nem véletlenül kezdtem azzal, hogy a jobboldali kormányok minősíthetetlen gazdasági kudarcait az őket követő baloldali (általában szakértőkkel teletűzdelt) kormányoknak kellett helyrehozni. A 13 éve kormányzó Fidesz mára azonban
olyan mélységekbe lökte a magyar pénzügyi-gazdasági viszonyokat, hogy tíz év is kevés lenne ahhoz, hogy onnan kikecmeregjünk. Ráadásul ezt az időszakot is egy olyan folyamatos jobboldali hangulatkeltés és lejárató propaganda mellett kellene végigvinni, aminek a vége megint a baloldal bukásához vezetne, “ezzel véglegesen bebizonyítva, hogy a liberális baloldal tökéletesen alkalmatlan a kormányzásra”.

Persze ezt a “lipsi-buktatást” már a gazdaság talpra állítása utánra időzítenék. Mivel azonban ehhez a liberális baloldalnak nem igazán fűlik a foga – egyék meg ők, amit főztek! – ezért kénytelenek megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Itt van mindjárt a bülbülszavú Parragh László, aki állítólag gazdasági szakember, vállalkozó, akinek legnagyobb kereskedői teljesítménye, hogy sikerrel vitte csődbe fürdőszoba boltját. 2000 óta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, 2017 óta a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A 2020-as Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 38. legbefolyásosabb személye. Szóval azt mondja a zseniális Parragh, hogy nincs itt semmi baj, és főleg a recesszióval nincs semmi probléma, mert az jót tesz a gazdaságnak. Valóban. Legalább annyira használ neki, mint a fuldoklónak, akinek a segítő kezek víz alá nyomják a fejét. De pénteken reggel aztán erre rátett egy lapáttal még a miniszterelnök. Harcos optimizmussal azt találta mondani, hogy nem kell ezzel a negatív GDP adattal foglalkozni, hiszen az már mögöttünk van, de mi széles egy jókedvünkben előre megyünk, nem hátra. Az év végére pedig megcélzunk egy marha nagy pozitív nullát… Nos, kedves olvasó, itt tartunk most. A mínuszból a nullához vezető gazdasági siker útján. És ne tessék megkérdezni, hogy tessék mondani, itt mindenki hülye? A választ ugyanis mindenki gondolkodás nélkül rávágja.

 

Kép: részlet az általános iskola 5. osztályának számtan könyvéből