A magyarországi abortusz-kérdésről

Posted by

Diétás Magyar Múzsa (Ésik Sándor)

>Az Euronews hosszabb cikket közöl arról, hogy Magyarországról tucatjával járnak a nők abortuszt -csináltatni. A dolog sajnos a legkevésbé sem meglepő. Kezdjük azzal, hogy a magam részéről az abortusz olyan szabályozását helyeslem, amelyben van egy határidő, a terhesség valahanyadik hete, azt megelőzően azonban egy kritérium vehető csak figyelembe: a terhes nő kéri vagy nem. Ha kéri, akkor mindenféle kérdés, a gyerek megtartásáról szóló győzködés, erkölcsi papolás, szívhang-hallgatás nélkül
elvégzik és pont. További véleményem, hogy az abortusz szomorú dolog és minden kormánynak kötelessége tenni azért, hogy a lehető legritkábban forduljon elő. Azonban erre nem a papolás és a bürokratikus vegzálás a megfelelő eszköz. Fontossági sorrend nélkül a megfelelő eszközök:
1) Alapos felvilágosítás és a szexuális kultúra oktatása az iskolákban.
2) A középiskolákban, egyetemeken, ingyenesen vagy nagyon olcsón elérhető óvszer.
3) A fogamzásgátlással, családtervezéssel kapcsolatos alapos és tudományos alapon nyugvó tájékoztatás, amely éppúgy leszámol a hőmérős-kihúzós legendákkal, mint a fiatal nőknek cukorkaként osztogatott hormonkészítményekkel.
4) Olyan lakástámogatási rendszer, amely nem akar szabott gyerekszámot senkitől, nem veri fel az égbe az árakat, viszont lehetővé teszi, hogy 1-2 gyerekes fiatal párok elviselhető bérleti díj/törlesztőrészlet mellett lakáshoz jussanak.
5) A terhes nő munkaerőpiaci pozíciójának vasszigorral megvédése.
6) A gyerekszülést követő rugalmas munkáltatási konstrukciók támogatása.
7) Kötelező apai szabadság, a gyereket vállaló férfiak rugalmas munkáltatói konstrukcióinak támogatása.
A “gyereket vállaló férfi” fogalmának elterjesztése, az apai szereppel kapcsolatos középkori tévhitek eloszlatása.
9) A védőnői szolgálat szétverése helyett annak erősítése, hatékony és szakmai családsegítés, a gyerekvállalás után törvényszerűen viharos vizekre evező házasságok tudatos támogatása, counselling (tanácsadás- a szerk.), párterápia, szexuálterápia.
10) A bölcsődei-óvodai szolgáltatás fejlesztése, kedvezményesen adózó magánbölcsődék és családi napközik támogatása.
11) Annak üldözése hogy egy nővel bármit is akarata ellenére megtegyenek.

Ezek mindegyike hatékonyabb, mint szívhangot hallgattatni egy nővel. Abban ugyanis az a kegyetlen, hogy simán érzelmi zsarolásra játszik. Azon a tévképzeten alapul, hogy az abortuszra jelentkező nő valami könnyelmű céda, aki félrelépését akarja elleplezni, vagy fontosabb neki a fodrász és a műkörmös mint az, hogy gyereke lehet. Biztos van ilyen is, de nagyon meglepne, ha ez elérné az összes abortusz 2- 3%-át.

Az abortuszok maradék 98%-át nem viccből csinálják, súlyos egzisztenciális, kapcsolati, egészségügyi problémák állnak a dolog mögött. Miért nem védekezett? Miért feküdt le vele ha válófélben voltak?
Nehéz kérdések ezek, a válasz azonban végtelenül egyszerű: Közöd? De, ha már beszélgetünk, tessék itt van pár kérdés. Oké, válófélben voltak, úgy gondolta, hogy megpróbálja felpörgetni a szexuális életüket, volt egy kis babydoll, megnézett pár pornót, bedobta magát… Akkor hol voltál, amikor a fiataloknak el kellett volna magyarázni, hogy ez nem helyettesíti a kapcsolati problémák alapos feltárását és megbeszélését? Megmondom hol voltál: egy rénszarvascsordára lődöztél helikopterből. De tessék, még egy történet: a férfi volt válófélben, ennek a nőnek megígért mindent, elválik, elveszi…aztán
végigszámolta mennyibe került volna a válás, és az utolsó pillanatban visszatáncolt, de a baba addigra úton volt. Jó, értem, gyerektartás, meg minden, nyilván te is nagyon szeretnéd, ha anyád egész életedben átbaszásnak hívott volna.
De nemcsak ezért járnak ám Ausztriába.

Hanem azért, mert bármilyen orvosi beavatkozás Magyarországon legalább három hét múlva van, és mindenképp legalább 200.000.- Ft. Labor? Hát az van, reggel hétre kell menni a megyeszékhelyre vagy az Északnyugat-Pesti Központi Súlyozott és Kiemelt Szent Ottokár Oktató Kórház Délkelet-Budai Boldog Scharfenberg-Kuplung Edit Patália Nővér Telephelye Központi Labor Kihelyezett Mintavételi Helyére, (régi nevén 29. ker. Sztk, a kamiongarázs és a hajléktalanszálló között) éhgyomorra és délután egykor majd leveszik a vért. Ez van, ide tetszik tartozni. Igen, Újpest is. Vagy a Hűdegyorslabor Kft-hez, reggel fél nyolckor leveszik, lelet másnap reggel e-mailben. Harminc plusz áfa. MR vizsgálat? Időpont jövő május, vagy ugyanott, ugyanazon a gépen, számla nélkül hetven, már holnap.

Szóval az a helyzet, hogy az ausztriai abortusz még olcsó is. Hogyne lenne az, hiszen a lengyelek
abortusz terén még nálunk is hülyébbek, és hát hova is mennének, persze hogy Bécsbe. Annyi páciensre
meg már megéri magánklinikákat felhúzni, főleg hogy orvosi szempontból egy korai abortusz nem
bonyolult. Más kérdés, hogy ugye ott a technikai művelet megtörténik, annak minden testi-lelki
következménye hazajön. Ez akár gond is lehetne, ha lenne itt bármilyen egészségügyi/pszichológiai
ellátás. De nincs. Így meg nem gond, ugye? Na ugye. Kormánypolitika for you. Ha nincs árvaház,
nincsenek árvák.

Annak fényében is szomorú ez az Euronews anyag, hogy egy másik cikk szerint (ez a Time-ban jelent meg, én meg Heather Cox Richardson hírlevelében láttam) a Mississippi állambeli Clarksdale-ben egy 13 éves lány kénytelen volt megszülni azt a gyereket, aki akkor fogant, amikor a lányt valaki megerőszakolta. Clarksdale az igazi dél (pun not intended – nem szándékos szójáték – a szerk.). A lakosság 80%-a fekete, az egykori gyapotszedők leszármazottja. A polgármester és az elit jelentős része a 15% fehérből kerül ki (van még valamennyi latino, meg kínai, meg ilyesmi de nem jelentős). A kettővel ezelőtti polgármestert valaki agyonverte, mert nyíltan meleg volt. A város híres arról, hogy sok kiváló blues zenész indult innen vagy járt itt. Tipikus déli porfészek, bármilyen nagyobb város legalább egynapi autózásra van innen, és azok is csak ilyen vidéki-amerikai-nagyvárosok. Na itt sikerült az idióták által bevezetett abortion ban-t (abortusz-tiltást – a szerk.) odáig csűrni és csavarni nagyon kegyes orvosi szervezeteknek, amíg a kislánynak nem engedték az abortuszt.

Erről nekem egy magyar viszonylatban kb. hasonló település, Dávod jutott eszembe, ahol 1998-ban egy 13 éves lánynak végül engedélyezték az abortuszt és ahol ez ellen a csuhások, meg az Alfa Szövetség nevű izé, továbbá egykori tanárom a szerepére rendkívül büszke Jobbágyi Gábor dobták be magukat. Szerencsére ők, akkor, ott nem jártak sikerrel. De, a példa sajnos ott van. Amerikában egyébként több tagállamban is igyekeznek azt is bűncselekménnyé nyilvánítani, ha egy ilyen ügyben az anya egyszerűen beülteti teherbe esett lányát a kocsiba és átviszi az államhatáron, ahol van abortusz. Kivéve, ha nincs rá pénze. Szóval az abortusz még arra is kiváló, hogy annak legyen gyereke, akinek nincs benzinnel együtt 1000 eurója egy bécsi
abortuszra. Nyilván a gyerekre akkor majd lesz pénze, hiszen ugye a családi pótlék… Ja!- hogy ugye az pont ugyanannyi 15 éve.
Ritka gonosz és tetű banda ez…Mississippiben, meg itt is.

Címkép: Terhességi teszt