Jár a második esély?

Posted by

 Carley Fortune: Minden elmúlt nyár

Paddington

Az elsőkönyves kanadai szerző, Carley Fortune váratlan világsikert aratott a Minden elmúlt nyár című optimista, romantikus regényével. A siker titka valószínűleg az lehet, hogy a ma már kétgyermekes Fortune még emlékszik arra, hogy milyen is volt kamasznak lenni. No meg az, hogy nem akar többnek látszani, mint ami: könnyű, ám szórakoztató és magával ragadó nyári olvasmány.

Fortune, saját bevallása szerint, semmilyen formális írói képzettségnek nincs birtokában, ami az angolszász területen ritkaság ebben a műfajban, az ipari mennyiségben, nők számára gyártott regények korában. Szintén eltér a megszokottól, hogy a regény Kanadában játszódik, abban az (angolszász) országban, amelyről lényegesen kevesebbet tudunk, mint az USÁ-ról, Nagy-Britanniáról vagy akár Írországról.

Bár a cselekmény nem ismeretlen – sőt, már több változatát is olvastam korábban –, nehezen tudtam letenni az e-könyv olvasómat. Nem tudom, miben rejlik Carley Fortune titka, de sikerült ezt a második esélyes, legjobb barátokból vált szerelmesekről szóló történetet egészen friss köntösben tálalnia. Az utószóban a szerző elmondja, lelke gyógyítására vágott bele a regényírásba 2020 nyarán. Nem véletlen hát, hogy optimista, ám az olvasót érzelmi hullámvasútra ültető történetet kínál az olvasónak.

Minden elmúlt nyár a kamaszszerelem minden gyönyörűségét és mélypontját megmutatja. A felnőtt olvasó szíve többször megszakad a fiatalokért, ám ezeket a pillanatokat rendre feloldja a szerző, ahogy ez a való életben is lenni szokott. Kamaszkori csalódásainkba mindannyian belehaltunk, de szerencsére a kamaszoknak még a macskáknál is több élete van. A két esetlen kamasz barátságának szerelemmé változása is ezerszer már megesett mindenkivel vagy mindenki legjobb barátjával, ez a regény pedig hozzátesz egy kiszámíthatóan bonyolult csavart, a szakítás után tucatnyi évvel érkező újrakezdés esélyét.

Miről is szól hát a történet: a torontói egyetem két professzorának egy szem lánya, Persephone (Percy) és Sam – akinek édesapja korán meghalt, lengyel bevándorló édesanyja pedig a családi éttermet, a Kricsmit üzemelteti – a legjobb barátok első találkozásuktól kezdve. A kanadai társadalom nyitott és befogadó. Nem is lehet másmilyen, hiszen csak tavaly nagyjából egymillióan telepedtek le a 40 milliós országban. (Képzeljük el ezt a helyzetet itthon. Vajon mennyire bátorítaná két ELTÉ-s professzor a nagykamasz lányuk évekig tartó kapcsolatát a helyi török büfés fiával?)

A fiatalok a nyári szüneteket, a hálaadási hosszú hétvégét és a karácsonyi szünetet együtt töltik, elválaszthatatlanok. Samék háza és Percy családjának nyaralója két szomszédos bungaló a kanadai Ontario tartományban található Barry’s Bay-ben, egy festői tó partján (ami egyébként a szerző szülővárosa). A történet helyszínét virtuálisan bejárva az olvasó vízparton heverészős meleg, napsütéses napokról, gyorsan elvonuló zivatarokról és a gondtalan fiatalkori nyarakról álmodhat, amikor órákig, sőt hetekig együtt lehettünk a barátainkkal.

Fortune hangulatteremtő képessége kifogástalan. Olvasás közben az ember érzi a tó illatát, hallja a hullámverést, szinte érzi nap és a víz érintését a bőrén. Visszarepít azokba az évekbe, napokba, amikor a szerelem érzése új volt, annak minden lehetőségével és elsöprő szívfájdalmával. No, meg amikor évente többször is átúsztuk a Balatont (testőrök nélkül, nem úgy, mint Novák Katalin). És bevallom töredelmesen, a regény befejezése után elmentem a közeli lengyel boltba pirogot vásárolni, annyi szó esett róla.

Az elsőkönyves szerző még ennél is jobb a szereplők személyiségének megteremtésében. Percy és Sam meggyőző, esendően emberi karakterek, ahogy az összes mellékszereplő is, mindegyikük hozzátesz a történethez, karakterük jól kidolgozott és életszagú. Sam bátyjától, Charlie-tól kezdve Percy legjobb barátaiig – Delilah a múltban és Chantal a jelenben. Mindenki hibázik, de mindenki megkapja a feloldozást is. Az ember szeretne együtt lógni Sam és Charlie laza anyukájával, Sue-val, a fiatal egyedülálló szülővel.

A véletlen úgy hozta, hogy éppen akkor vettem elő a rám váró könyvek közül a Minden elmúlt nyárt, amikor Torontóban jártam, és egy családi félreértésnek köszönhetően egy napra eljutottam még a Barry’s Bay-hez igencsak hasonló Muskoka-tóhoz is, így könyvajánlóm megerősítheti: igen, a környezet autentikus. Ám amikor elkezdtem olvasni a könyvet, nem tudtam, hogy már az első oldalakon beleütközöm a Toronto és Muskoka szavakba. Azt hiszem, nem is érdemes többet mondani róla. Mindenkinek úgy kellene belevágnia, ahogy én tettem, nem tudva semmit, kivéve, hogy ez egy szerelmi történet barátokról, nyáron egy tónál.

Végül szót kell ejteni Kéri Andrea igényes magyar fordításáról, ami nélkül a magyar olvasó számára nem lenne ennyire élvezetes a regény. Nagyon remélem, hogy az e-könyv formátumban talált számos hiba csupán technikai baki, melyek a nyomdakész anyag e-könyvvé alakítása során kerültek a szövegbe.

Carley Fortune

Carley Fortune: Minden elmúlt nyár
Fordította: Kéri Andrea
Magnólia Kiadó, Budapest, 2023
320 oldal, teljes bolti ár 4480 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3584 Ft
e-könyv változat 3280 Ft
ISBN 978 963 598 1267 (papír)
ISBN 978 963 598 1274 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Hat ​nyár, hogy egymásba szeressenek. Egy pillanat, ami mindent elronthat. Egyetlen hétvége, hogy helyrehozzák a dolgokat.
Azt mondják, ha egyszer felnősz, sosem mehetsz igazán haza többé. Persephone Fraser számára ez túlságosan is igaznak bizonyul, mivel egy évtizeddel ezelőtt elkövette élete legnagyobb hibáját. Gyermekkora ragyogó tóparti nyarait egy stílusos lakásra cserélte a nagyvárosban, ahol bár társasági életet él, és rendszeresen találkozgat az új barátaival, mégis mindenkit biztos távolságban tart a szívétől.
Egészen addig a telefonhívásig, ami hirtelen visszarepíti őt Barry’s Bay-be és Sam Florek bűvkörébe. Ő az a férfi, akiről gyerekként sosem gondolta volna, hogy nélküle kell leélnie az életét.
Hat nyáron át, a vízparton töltött lusta délutánokon, a forró nyári éjszakákon, amikor a fiú családjának éttermében güriztek, és a közös olvasgatások alkalmával – a fiú kezében orvosi tankönyvekkel, a lányéban pedig félkész horror novellákkal – Percy és Sam elválaszthatatlanok voltak egymástól. Barátságukból pedig valami csodálatos született, mielőtt az egész látványosan a darabjaira hullott volna…

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: