Az atlétikai VB-re Orbán meghívta barátait. Kik jöttek?

Posted by

Úgy tűnik, Orbán Viktor mostanra meg sem próbál úgy csinálni, mintha Magyarország egy szövetségi rendszer tagja lenne: a Euronews szerint bár az atlétikai vb alkalmából számos ország vezető politikusát meghívta, EU-s taországi vezető egy sincs köztük, s a NATO-ból is csak Recep Tayyip Erdogan török elnök találtatott méltónak a meghívásra. Ezzel szemben Szerbia, Katar és számos közép-ázsiai ország vezetői – zömmel autoriter, populista és/vagy oroszpárti politikusok – a terv szerint sorra adják egymásnak a kilincset.

A portál angol nyelvű cikke szerint miközben nyugati partnereivel szemben az Orbán-kormány rendre sértő és ellenséges magatartást tanúsít, a miniszterelnök az atlétikai vb apropóján számos kétoldalú találkozót tervez a következő napokra, az eddig említettek mellett például Azerbajdzsán, Kirgizsztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán vezetőivel, valamint a boszniai szerb entitás oroszbarát szakadár vezetőjével, Milorad Dodikkal. Emellett természetesen kínai üzletemberek is érkeznek. Orbán Viktor az állami médiának adott szokásos pénteki, interjú formájú rádiónyilatkozatában Magyarország „politikai barátainak” nevezte az autoriter vezetőket – jegyzi meg a portál.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken arról beszélt, hogy Orbán Viktor  legtöbb találkozójának témája a Magyarországra történő földgázellátás biztosítása lesz, a legfontosabb megbeszélés azonban Recep Tayyip Erdogannal várható, a török államfővel biztonsági, védelmi és gazdasági együttműködésről tárgyal majd.

A Euronews felidézi, hogy az Orbán-kormány által vezetett Magyarország a közép-európai régióban egyedülálló módon az Ukrajna elleni orosz invázió óta is szoros kapcsolatot ápol a Putyin-rezsimmel, nem hajlandó Ukrajna fegyveres támogatására és hivatalosan még arra sem, hogy a területén átengedjen a kijevi vezetésnek szánt fegyvereket. Mivel a jogállam és a demokratikus berendezkedés leépítése elszigetelte Magyarországot az európai és amerikai partnerektől, valószínűsíthető, hogy a közép-ázsiai autokráciákkal való fokozott együttműködéssel igyekszik ezeket pótolni – fűzi hozzá a lap.

Népszava/Új Hét

Címkép: Youhuu a kabalafigura