Trump körül szorul a hurok

Posted by

Elemzések a kampányidőszak kezdetén. (New Yorker, New York Times, Amerikai Népszava, Telex)

A szövetségi esküdtszék vádat emelt Donald Trump ellen, mert megpróbálta a 2020. évi elnökválasztás eredményét meghamisítani, az elnöki hatalom békés átruházásának alkotmányos rendjét és amerikai hagyományát megakadályozni, hogy a választás elvesztése ellenére a Fehér Házban maradhasson. Ennek érdekében 2021. január 6-ára összeesküvést szervezett, hogy a választás eredményének kihirdetését és elfogadását megakadályozza. Ennek érdekében összeesküvést szerzett, ami az amerikai alkotmányos rend elleni támadás, amelynek Trump a megvédésére esküdött fel, mint elnök. Trump Biden elnök boszorkányüldözésének nevezte az újabb, s az eddigi legsúlyosabb vádemelést, amellyel szerinte Joe Biden a választási kampányba akar beavatkozni. A vádemelésről azonban nem Biden, nem is a demokrata kormányzat, hanem független szövetségi esküdtszék döntött, a megismert tények és bizonyítékok alapján. A vizsgálatot az összeférhetetlenség miatt nem is az Igazságügyi Minisztérium, hanem a független Jack Smith különleges jogtanácsos (ügyész) vezette. Trumpról mindent elmond, hogy az 1930-as náci Németországhoz, az egykori Szovjetunióhoz és más diktatórikus rezsimekhez hasonlította a vádemelést. 

Trumpot négy vádpontban vádolták meg: összeesküvés az Egyesült Államok megtévesztésére; összeesküvés a hatósági eljárás akadályozására; hatósági eljárás akadályozása és akadályozásának kísérlete; valamint állampolgárok alapvető jogai elleni összeesküvés. A vádirat szerint Trump a 2020. november 3-i választást követően több mint két hónappal is hazugságokat terjesztett arról, hogy a választást elcsalták, és valójában ő nyert. A közvélemény hergelése mellett azonban konkrét lépéseket tett a választás elcsalására, a vádirat szerint ez az összeesküvés. „Ezek az állítások hamisak voltak, és a vádlott tudta, hogy hamisak. A vádlott azonban mégis terjesztette – hogy tudatosan hamis állításai jogosnak tűnjenek, heves bizalmatlanság és düh légkörét keltse, és aláássák a választások lebonyolításába vetett közbizalmat” – olvasható a vádiratban. Ez valójában kísérlet volt a választás elcsalására. A 2020-as elnökválasztás megdöntésére irányuló összeesküvés 2021. január 6-án elképesztő erőszakba, fizikai támadásba torkollott az Egyesült Államok Capitoliuma ellen, amikor a Kongresszus összeült, hogy igazolja Biden elnök győzelmét. A vádirat különleges ereje és újdonsága, hogy Trump támogatói hét kulcsfontosságú államban találkoztak 2020. december 14-én, és hamis bizonyítványokat írtak alá, hamisan kijelentve, hogy Trump megnyerte államukat, és ők a jogos elektorok.Akkoriban ezeket az átlátszó és hamis próbálkozásokat lebecsülték és lesöpörték a republikánusok is, de a vizsgálat során kiderült, hogy ez egy felépített terv része volt, amit Trump szervezett és irányított, s ezt támogatta meg a feluszított tömeggel.Ez egy puccskísérlet volt, amely elbukott. A Trump-kampány vezető tisztségviselői egyeztettek a szélsőjobboldali csoportokkal. Trump közeli emberei találkoztak velük, felhasználták a közösségi médiát, felépítették a beszédeket, majd Trump lépett a színre, megismételte a hazugságokat, kijelentette, hogy meg kell menteni Amerikát, s Pencén múlik minden. Menjenek a Capitoliumhoz, s mentsék meg Amerikát. Mindez egy felépített terv és stratégia része volt. Az ostrom alatt hívták a bent levő embereiket, hogy halasszák el Biden választási győzelmének kihirdetését. Ezután alkotmányon kívüli állapot jött volna létre.

Az első vádpont, amellyel Trump szembesül, az Egyesült Államok becsapására irányuló összeesküvés, olyan törvény hatálya alá tartozik, amely felhasználható olyan összeesküvések üldözésére, amelyekben két vagy több ember vesz részt az Egyesült Államok törvényeinek megsértésére. Két másik vádpont a hivatalos eljárás akadályozásához kapcsolódik. Ezekért a vádakért legfeljebb 20 év börtönbüntetés jár. Trump a negyedik vádpont szerint amerikai állampolgárok alapvető jogait sértette, mert a törvény tiltja, hogy két vagy több személy összeesküvésben álljon „bármely személy megsebesítésére, elnyomására, fenyegetésére vagy megfélemlítésére (…) az Egyesült Államok alkotmánya vagy törvényei által biztosított bármely jog vagy kiváltság szabad gyakorlásában vagy élvezésében”. Ez maga a Capitolium elleni támadás és az arra való felhívás. Ezért legfeljebb 10 év börtönbüntetés jár, kivéve, ha az összeesküvés halált okoz, márpedig ez történt.

Nem lehet tudni, mi lesz ennek a vádemelésnek a hatása. Vélhetően a republkikánus párt nem tud kikeveredni a magának állított csapdáből, és Trump túsza marad, ami azzal járhat, hogy a magát keresztény konzervatívnak nevezett párt egy többszörösen elítélt bűnözőt jelöl elnöknek, ha addig legalább két ügyben (az ellopott államtitkok és az alkotmányellenes összeesküvés miatt) születik elmarasztaló ítélet. Sok minden kiderül, hogy mennyire lesznek láthatóak a tárgyalások a televízióban, és mikor elégeli meg a republikánusok normálisabb része, hogy olyan embert támogasson, aki egyszer már nekivezette a szélsőjobboldali csőcseléket a Capitoliumnak, és azóta sem bánta meg.

Trump ellen még egy vádemelés készül Georgia államban. Tárgya: Trump megpróbálta rávenni az állam külügyminiszterét, hogy hamisítsa meg a választás eredményét, és hozza ki őt győztesnek. A georgiai, immáron negyedik vádemelés minden korábbinál komolyabb veszélyeket tartogathat Donald Trump számára. A vádat emelő kerületi ügyész a volt elnöki bizalmasait próbálhatja kijátszani az exelnök ellen, néhány vádpont pedig kötelező börtönbüntetést von maga után. A vádemelés időzítése a republikánus előválasztási kampányt is megbolygathatja. Fani Willis, a georgiai Fulton megye kerületi ügyésze azzal vádolja a volt republikánus elnököt, hogy bizalmasaival együtt meg akarta másítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban, ahol végül szűken, kicsit több mint tízezer szavazattal Joe Biden nyert. Jack Smith különleges ügyész augusztus elején hasonló okokból emelt vádat a republikánus politikus ellen, csak ő szövetségi szinten. Willis 98 oldalas vádiratában összesen 41 vádpontot hozott fel Trumppal és 18 bizalmasával szemben.  A maffia ellen hozták a törvényt, amely most börtönbüntetéssel fenyegeti Trumpot. Az úgynevezett RICO- törvény lényege, hogy lehetőséget ad arra az ügyészeknek, hogy egyszerre emeljenek vádat egy bűnszervezet több tagja ellen. Akkor is, ha azok külön-külön más-más bűncselekményeket követtek el.

Fani Willis Fulton megyei kerületi ügyész sajtótájékoztatót tartott a vádemelésről 2023. augusztus 14-én – Fotó: Megan Varner / Getty Images
Fani Willis Fulton megyei kerületi ügyész sajtótájékoztatót tartott a vádemelésről 2023. augusztus 14-én – Fotó: Megan Varner / Getty Images

A Fulton megyei kerületi ügyész tehát azzal vádolja Trumpot és 18 bizalmasát, hogy gyakorlatilag egy bűnszervezetként próbálták elcsalni a választást. Erre pedig összesen 162 terhelő cselekményt hozott fel bizonyítékként a vádiratban. Trump számára aggodalomra adhat okot, hogy ennyi vádlott van a perben, ugyanis elképzelhető, hogy egyes korábbi bizalmasai együttműködnek majd az ügyészekkel, és ellene vallanak, hogy saját bőrüket mentsék. Szintén lényeges részlet, hogy ugyan ez már a negyedik vádemelés Trump ellen az elmúlt fél évben, azonban most először szerepelnek olyan vádpontok a vádiratban, amelyek kötelező börtönbüntetést vonnak maguk után, ha beigazolódnak. Állami tisztviselők felbujtása és okirat-hamisítás is szerepel a vádak között, ezek minimum egyéves börtönbüntetést vonnak maguk után.

Az eddigi vádemelésekkel ellentétben nem egy bíróságon, hanem várhatóan egy börtönben kell majd feladnia magát Trumpnak, mielőtt hivatalosan is vádat emelnének ellene. Az exelnöknek és a másik 18 vádlottnak augusztus 25-ig kell megjelennie a Fulton megyei börtönben, Atlanta északnyugati részén. Azt, hogy a következő egy hétben mikor adja fel magát, Trump maga döntheti el. Ed O’Keefe, a CBS vezető fehér házi és politikai tudósítója szerint van esély arra is, hogy Trump stratégiai okokból augusztus 23-án adja fel magát. Aznap este lesz ugyanis a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első tévévitája – amelyen a felmérésekben magasan vezető exelnök amúgy sem feltétlenül akart részt venni –, és így teljesen ellophatná a show-t kihívói elől.

Maga a hivatalos vádemelés várhatóan a szeptember 5-i héten történik majd meg. Legalábbis szerda este ezt kérvényezte a Fulton megyei kerületi ügyész. Fontos részlet, hogy az eddigi vádemelésekkel ellentétben most lehetnek majd tévékamerák a tárgyalóteremben, ahol Trumpnak hivatalosan is felolvassák a vádpontokat. Mivel ezt várhatóan minden amerikai tévécsatorna élőben fogja közvetíteni, az ügy még az előző három vádemelésnél is nagyobb figyelmet kaphat.

Címkép: Fejetlenség (Newyorker)