Nemzeti térdkérdés

Posted by

Szekeres István
>Először arra gondoltam, írok egy kis szösszenetet arról, hogy Szoboszlai Dominik az első angliai bajnokijának a kezdőrúgása előtt – a többi liverpooli játékossal együtt – letérdelt. Az egyenjogúság igényét demonstrálandó. Nincs ebben semmi kivetnivaló… Mármint a világban. Mert nálunk láva módjára törtek elő indulatok. Olyat még az Etna sem pipált.

Mindjárt az ugrott be nekem, hogy Szoboszlai térdelése nemzeti sorskérdéssé nőtt. De ez így annyira abszurd volt, hogy szabályosan elröhögtem magam.

>Pedig a miniszterelnök komolyan mondta ki a maga szentenciáját:>A magyar ember a Jóisten, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelme kezét. Minden más esetben ez Magyarországon kultúraidegen.”
“>Apró ellenvetés… Az angol futballisták nem valaki előtt térdelnek le, hanem valamilyen ügyért fejezik ki ily módon a véleményüket. Ez a szigetországban semmiféle ellenséges indulatot nem vált ki, a nézők megszokták ezt a szimbolikus előjátékot. Megnézik, és passz. A magyar az más. Sajnos, egészen más.Tavaly júniusban a magyar válogatott – hatvan év után először – legyőzte az angolt, 1–0-ra. A kezdés előtt a vendégek elvégezték a szokásos térdelős szertartásukat. Eszméletlen hangzavarral zúdult rájuk a gúny, a füttykoncert.
>Pedig ha valami „kultúraidegen” is, attól még valóságos, karakteres kultúra. A baj az „idegennel” van. Az idegengyűlölet, amelyet nálunk a migránsozás még fel is erősített, elviselhetetlen méreteket ölt. A ravasz közvélemény-kutatás tanúsága szerint a magyarok nagy része az amúgy nem létező pirézeket sem látná szívesen az országban. Azon a bizonyos 1–0-s meccsen „szurkolók” dobálták is az angolokat. Zártkapus meccsre kényszerítve a legjobbjainkat a folytatásban; annyi engedménnyel, hogy 14 éven aluliak bejöhettek.

>1995-ben az Ajax a BL-csoportkörben 5–1-re verte a Fradit az Üllői úton. Nemzetközi botrány lett abból, hogy a kemény mag majommakogással gúnyolta az ellenfél sötétbőrű játékosait. De volt már pályabetiltás a román és az izraeli himnusz alatti füttykoncertből is. Ez nem magyar, hanem megvetendően gyalázatos viselkedés! Nagyon távol áll az eszményi magyar kultúrától. Így pedig hogyan érjük utol a Nyugatot? Igaz – és ezt a kormánypárti sajtó szíves közléseiből tudjuk – ott minden lepusztulóban van, és hamarosan élhetetlen lesz. Aztán majd térdelhetnek!