Pulai András: aki nem követett el nagy hibát, azt újra fogják választani

Posted by

HírKlikk
>Az látszik, hogy van egyfajta apátia a politikai nyilvánosságban, de ez tudatosan épített, bombázzák a nyilvánosságot hamis és igaz információkkal, bulvárosítják a világot, hogy ne érdekelje a lakosságot a politika – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Pulai András, a Publikus Intézet vezetője Mészáros Lőrinc jachtozásáról.
A totális médiarendszerben a választók egy része nem találkozik a jachtozással, de az inflációval igen, ám annak magyarázata, hogy ez nem a kormány hibája, mert ott van Brüsszel – mutatott rá az elemző. „Sokan azt gondolják, hogy Mészáros a mi pénzünkből hajózik, de addig sincs a pénz a gonosz komcsiknál, és az emberek egy része úgy gondolkodik, inkább vigyük el mi, mint ők.”
Orbán nem beszél a problémáról, de ha beszél, akkor külső szereplőre hárítja a felelősséget és létrehoz egy buborékot ebben a relatív valóságban és ezzel az emberek nagyon boldogan együtt élnek.
Rendszerváltás
Lassan közelíti Orbán uralkodása Kádár idejét, beszélhetünk egy nagypolitikai ciklusról, amelynek vége nem egy sima vég lesz, hanem nagyobb durranás – mondta Pulai András, de hozzátette, nem forradalomra kell gondolni, de új rendszernek kell jönnie, „puhábbra számíthatunk, mint ’88-’89-ben.”
A reálbér, az elkölthető jövedelem drámaian csökken, a rezsi drámaian növekszik, ezért kellett teleplakátolni az országot, mert el kellett takarni sok mindent – tette hozzá a szakértő. Sokaknak kényelmes azt elhinni, hogy ha mi azt mondjuk, legyen béke, az hatással van másokra. „Kitesz ötezer plakátot és elmondja százezerszer, így lehet hatása, kényelmes az egyirányú információözönben.”
Nincs szüksége a Fidesznek és a Fidesz nyilvánosságának az igazságra – tette hozzá Pulai András. „Az Origo és a KESMA is sajtóperek százait veszti, de addig, amíg az a joggyakorlat Magyarországon, hogy pár százezer forinttal egy ilyen dolgot meg lehet úszni, a sorozatosságot pedig nem egyre nagyobb tételekkel büntetik, akkor ezt lehet csinálni. Addig, amíg a magyar joggyakorlat nem követi azt, hogy érdemi következményei vannak a hazugságnak, addig nem látom, hogy ne érné meg a Fidesznek hazudni.

Önkormányzati választás
Aki nem követett el nagy hibát, azt újra fogják választani – mondta Pulai András a tíz hónap múlva tartandó önkormányzati választásokról. Hozzátette, nem vár nagy változást, lesz ide- oda csere, de nem lesz földrengésszerű változás. Mint mondta, szerinte Karácsony Gergely magabiztosan nyer, egyrészt mert a fővárosban a szavazók alternatív forrásokból is értesülnek, másrészt pedig az ellenzéki szavazók nem fogják odaadni a NER-nek a fővárost, sem Szegedet, sem Szombathelyt, Pécset vagy
Miskolcot, ahol komoly hídfőállásokat épített az ellenzék.

Az ellenzék önkormányzati szinten jól csinálja a dolgát, országosan még van hiányosság Van vesztenivalójuk az önkormányzati vezetőknek, mert az elmúlt négy évben ők megmutatták a választóknak, hogy ezeken a településeken jobban tudják csinálni, mint ahogy a Fidesz, és ez egy fontos érv mellettük – fogalmazott Pulai András, aki szerint a politikai erővonalak itt sokkal inkább egy irányba mutatnak, míg az országosan nem sok vesztenivalója van az ellenzéki politizálásnak.
„Ha lenne egy érdemi és komolyan vehető együttműködés az ellenzéki vezetők között, akkor azt értékelné az ellenzéki szavazó és nagyon szoros EP- választási eredmény születhetne, ha ilyen nem lesz, azt is érezni fogja az ellenzéki szavazó és a pártokat büntetni fogja.”
A Klikk TV műsorát itt nézheti meg.