Szijjártó Péternek nyolcan vágtak be egyszerre hatalmas gyomrost

Posted by

>Visszautasították a szlovák EP-képviselők Szijjártó Péter kijelentéseit, aki korábban súlyos bűncselekményekkel vádolt külföldi politikusokat vett védelmébe. Szijjártó Péter szerint a nemzeti érdekeket képviselő politikusokkal szemben világszerte hajtóvadászat zajlik, példaként pedig a szlovák esetet is felhozta. A szlovák EP-képviselők most emlékeztették Szijjártó Pétert, hogy a demokratikus országokban a politika nem avatkozik be a rendőrség munkájába, valamint figyelmeztették, hogy kijelentései nem segítik elő a jószomszédi kapcsolatokat. Nyolc szlovák európai parlamenti képviselő visszautasította Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azon kijelentéseit, miszerint hajtóvadászat zajlik egyes politikusok ellen – írja az Index.

Az Ivan Stefanec, Vladimír Bilcík, Martin Hojsík, Eugen Jurzyca, Miriam Lexmann, Peter Pollák, Michal Simecka és Michal Wiezik által aláírt levélben úgy fogalmaztak: Meggyőződésünk, hogy a korrupció elleni küzdelem fontos a társadalom minden szintjén, és a bűnüldöző szervek munkája ebben nélkülözhetetlen. Fontos, hogy mindenhol mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak. Az EP-képviselők emlékeztették Szijjártó Pétert, hogy a demokratikus országokban a politika nem avatkozik be a rendőrség munkájába, valamint figyelmeztették, hogy kijelentései nem segítik elő a jószomszédi kapcsolatokat. A jó kapcsolatok alapja az egymás iránti tisztelet és a szabályok betartása

– tették hozzá a Paraméter.sk beszámolója szerint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól szóló panelbeszélgetésen a Mathias Corvinus Collegium esztergomi rendezvényén, az MCC Feszten 2023. július 29-én. MTI/Bruzák Noémi

Az ügy előzménye, hogy Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupciós bűncselekmények vádjával őrizetbe vette az egykori országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gaspart, aki a korábbi háromszoros miniszterelnök, Robert Fico vezette Smer-SD színeiben indul a szeptemberi parlamenti választáson. Fico a történtek után úgy nyilatkozott, a letartóztatást támadásnak veszi a Smer-SD ellen, az eljárást durva „antidemokratikus beavatkozásnak” nevezte.

Nemzetközi liberális összeesküvést vizonált Szijjártó 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban a közösségi oldalán fejezte ki a véleményét. A külügyminiszter azt írta, „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben”, példaként pedig a szlovák esetet is felhozta.

A magyar tárcavezető északi szomszédunk belügyeit is feszegetve, nevet ugyancsak nem említve azt is kijelentette: Szlovákiában letartóztatták az őszi parlamenti választás legesélyesebb pártjának egyik vezető politikusát A szlovákiai bumm.sk erről azt írta, hogy péntek hajnalban a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei őrizetbe vették Tibor Gaspar, volt országos rendőrfőkapitányt, aki a Robert Fico vezette Smer jelöltlistájának kilencedik helyén indul a parlamenti választáson. Nem hivatalos információk szerint korrupciós ügyben indult ellene és társai ellen büntetőeljárás.

Szijjártó Péter végezetül posztjában minden említett ország hatóságát és igazságszolgáltatását kárhoztatva megismételte, hogy szerinte „a nemzetközi liberális mainstream semmilyen durva beavatkozástól, rendőrségi, bírósági eszközök bevetésétől sem riad vissza, ha veszélyben érzi a hatalmát”.

Félnek a népakarattól, mint a tűztől. Na de miért nem szólal meg ilyenkor a Transparency International, az Amnesty, a Helsinki Bizottság …..? Nyilván azért, mert ők a nemzetközi liberális mainstream fizetési listáin vannak – kockáztatta meg a fideszes politikus.

Ki Tibor Gašpar, akit védelmébe vett Szijjártó Péter?

Szlovákiában szeptember 30-án tartják a választásokat. Tibor Gašpar, volt országos rendőrfőkapitány a Robert Fico vezette Smer listáján a kilencedik helyen szerepel. Gašpart és Norbert Bödör nyitrai vállalkozót háromrendbeli vesztegetés elkövetésével gyanúsítják. Az ügy harmadik gyanúsítottja Roman S. ellen bűnszervezet létrehozásának, támogatásának és működtetésének gyanúja miatt indult eljárás, illetve kenőpénz háromrendbeli elfogadásának gyanúja miatt, írta a Parameter.sk. A rendőrség közleménye szerint a korrupciós ügyben a Doprastav, a Váhostav és a Technopol társaságok ügyében összesen 110 ezer euró átadásáról van szó.