Ha elfelejtik a nevét annak, akit megöltek….

Posted by

Pető Péter
>Írtam egy újságcikket: “Nyers krumplival érdemes formázni a készülő grillázst, a templom ajtó kinyitása spirituális légkondit eredményez, focista akar lenni a Platon Karataev frontembere, a valóságot a képzelet révén ismerjük meg, az írás pedig a bosszú egyik módja – élettudások, amelyeket megszereztünk a harmadik alkalommal is megrendezett Margofesztről, amely irodalmat, s fesztivált költöztet egy csodálatos, háromszáz lakosú zalai faluba.”

Itt egy részlet a 24.hu-n megjelent cikkből:

Ha elfelejtik a nevét annak, akit megöltek, akkor az elkövető akarata válik teljessé. A névtelenség a gonosz végső diadala

– mondta Tompa Andrea pénteken kora este a szentgyörgyvári templom kertjében. Immár harmadik éve fordul elő, hogy a varázslatos kis zalai falu szakrális építménye előtt nagy magyar írók beszélnek a kihelyezett szalmabálákon üldögélő, illetve füvön heverő közönség előtt. Azóta tartják meg ugyanis a Margofesztet a Hévíz és Keszthely közelében, különleges környezetben fekvő településen.

Tompát Valuska László fesztiváligazgató kérdezte: az esztendő egyik elképesztő irodalmi alkotásától, a Sokszor nem halunk meg című regényétől indultak, hogy aztán eljussanak annak értetéséhez, miért fontos az, hogy az emlékműveken ott szerepeljenek az áldozatok nevei. Az interjúkészítő meg is említette, nemrég járt a jeruzsálemi Jad Vasem holokausztmúzeumban, amely a többórás túra végén ezzel a megrendítő eszközzel érzékelteti az emberi gonoszságot. A látogató ott áll a teremben, ahol gyűjtik az elpusztítottak neveit.

Erről a New York Times egyik koronavírusos címlapja jutott az eszembe: ezer áldozat nevét rögzítették az első oldalon, amivel borzasztó erővel emlékeztettek arra, a vírus embereket öl, szenvedést, gyászt hagy maga után, arra, miféle üresség a napi halálozási adatok halmaza, miközben azok mögött sorsok vesztek kíméletlen fájdalomba.

Itt a teljes írás:

“Ha elfelejtik a nevét annak, akit megöltek, akkor az elkövető akarata válik teljessé” – dödölle, fesztivál, írók, szabadság Zalában | 24.hu