Nerkölcsi nullák

Posted by
Föld S. Péter

>Szájer József, Borkai Zsolt, Tóth Gabi. Hárman a NER illusztrisai közül, akik munkásságuk mellett botrányaik miatt kerültek az érdeklődés középpontjába. Három ember, három műfaj és minőség, de van, ami közös bennük. Leginkább az, hogy „lebukásukig” mindnyájan a NER nagyjai voltak, olyanok, akik magas erkölcsi magaslatokról prédikálhattak, mondhatták meg a tutit. Egyikük, a volt győri polgármester, most készül a visszatérésre, a Fidesz alapítót társai szeretnék újból a pályán látni, az egy ideje ősanyaként is jeleskedő énekesnőnek még friss a sérülése, de hamarosan őt is a többiek között látjuk.

„Én nem ártottam, nem loptam meg senkit, nem csaltam adót, nem drogozom, nem csalom meg a férjem, nem csinálok semmi olyat, ami tényleg botrányhősnő szerepbe rakna engem. Én egy családanya vagyok, aki sok mindent megélt.”  Tóth Gabi énekesnő nyilatkozta ezt nemrégiben, mondván, tisztában van azzal, hogy megosztó személyiség. Ami az adócsalást és a drogozást illeti, ezekkel nem is vádolták soha, a körülötte most kialakult botrány sem emiatt, hanem a keresztényinek nemigen mondható félrelépése miatt történt.

Tóth Gabi esete és vélhetően bekövetkező válása nem rengeti meg a családbarát kormányt. Ahogy Németh Péter írta a Hírklikken: a kormánypárti sajtó nem töri magát, hogy közölje a Fidesz számára kínos híreket. Ám a helyzet még annál is rosszabb, mint amiről a kollégám írt. Mert bár a kormánypárti média tényleg nem siet a szent emberekről lerántani a leplet, az ilyen jellegű hírek, miután nyomokban bulvárt is tartalmaznak, gyakorlatilag mindenkihez eljutnak. A bulvárnak, csakúgy, mint a bűnnek, ugyanis nincs pártkötődése, legföljebb a tálalásban vannak különbségek – a kormánypárti sajtóban szánalmas celebeknek nevezik azokat, akik bírálják az énekesnő félrelépését. Így aztán a szentéletűnek hitt mélymagyar ősanya félrelépéséről azok is tudomást szereznek, akik kedvelik a Fideszt, és nem Jézus vagy Ferenc pápa, hanem Orbán Viktor tanításait tekintik irányadónak a maguk számára. Tudják, hogy mi történt, magukban csámcsognak is rajta, de a hitükben – mármint a Fidesz és Orbán  iránti hűségükben – mindez nem ingatja meg őket.

A „másikak” is lopnak, ők is korruptak és ha tehetik, ők is félrelépnek – ezzel a mantrával mentegetik magukat a NER szimpatizánsai és ezzel felmentést is adnak a hőseik számára. E mentségnek az a lényege, hogy az ellenzék háborúpárti, minden migránst beengedne Magyarországra, ezért ők még Szájernél is gusztustalanabbul másznának le a brüsszeli ereszcsatornán, Borkainál is több örömlánnyal hancúroznának a bérelt jachton, és Tóth Gabi szeretőjénél sokkal fiatalabb férfival csalták volna meg a házastársukat.

A Fideszben – régóta tudjuk – az a bűn, ami kiderül. Amiről nem tudnak az emberek, az nem fáj nekik. Pedig, az említett trió csupán a jéghegy csúcsa. A mélyben sokkal nagyobb és veszélyesebb szörnyek leselkednek az emberekre. Mészáros Lőrinc például, Tiborcz István, vagy éppen a Szijjártó Péter külügyminiszter családját a jachtján vendégül látó milliárdos, Szíjj László. Az Orbán Viktor gyerekkori pajtásának luxusjachtos utazásáról készült fotók épp a napokban járták be a kormánytól független sajtót, a Nemzet Vejének és saját lábon álló feleségének több tucatnyi luxusingatlanjairól is mostanában készült fényképekkel illusztrált leltár.

Mindez nem rengeti meg a Nemzeti együttműködés rendszerét, de megmutatja annak álságosságát, szentfazék voltát. Normál esetben persze mindenki úgy él, ahogyan neki tetszik, egészen addig, ameddig az másokat nem zavar, vagy – például tisztességtelen gazdagodás formájában – nem veszi el mások elől a lehetőséget. A Fidesz holdudvarához tartozók, akárcsak az egykori kommunisták, különös anyagból vannak gyúrva. Hitelességükön a botlásuk után sem esik csorba, mert bár normális viszonyok között belebuknának az üzelmeikbe, és távozniuk kellene a közéletből, Magyarországon más világ van.

Ez egy olyan ország, ahol mintegy tizenhárom éve nem az erkölcs, hanem a NERkölcs mondja meg, hogy ki a jó nertárs, és ki nem az.

Címkép: Tóth Gabi a Fricskával és Pócs János Fideszes politikussal