A Jolánka apukája

Posted by

Parti Nagy Lajos

A Balaton-felvidéki Köveskálon, a Magazin Művészeti galériában folytatódnak a Köveskáli beszélgetések. Oda vár mindenkit László Ágnes újságíró, a kis presszóasztalnál a másik széken Parti Nagy Lajos ül.

Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom meghatározó alkotója, költő, író, publicista (és nem mellesleg egy legendás nőszemély, Sárbogárdi Jolán, a gyógyíthatatlanul dilettáns szerelmesregény- és huszerettszerző világra segítője…).

Egy beszélgetésen azt mondta: „A könyv sorsa az olvasóban teljesedik be. Az író hiába írja meg a könyvet, ha az olvasó nem kelti magában életre a történetet.”

Ebből a gondolatból – ami persze az  írói univerzum alapvetése – Umberto Eco egész tanulmányt írt (A nyitott mű), de számunkra a különösen fontos az, hogy a hazai olvasó miképpen „kelti magában életre” Parti Nagy történeteit.

Verseit, novelláit, elbeszéléseit, a nyelvi humorát, a világlátását plasztikusan kifejező szóalkotásait, a határokat feszegető iróniáját, a bölcsességét, nyíltságát, harciasságát hamarabb ismertem, mint őt magát, de az első, tizenhét évvel ezelőtti személyes találkozásunk mindkettőnkre komoly benyomást tett.

Ízelítő PNL gondolataiból: a mesékről és a drámákról beszélget Alföldi Róberttel (2009; literaTV)

A sors pedig megadta, hogy két, új műfajt alkotó fotóalbum elkészítésében alkotótársak is lehettünk. Sok mindenről szeretném kérdezni, a közérzetéről, arról, hogyan érzi magát a jelenlegi kulturális térben, az ősszel megjelenő verseskötetéről és arról a prózájáról is, amit régóta ír, és még sokáig fogja írni.

Parti Nagy Lajossal László Ágnes újságíró beszélget
2023. augusztus 19., szombat 18.00 óra
MAGAZIN művészeti galéria, Köveskál, Fő utca 12/A

Íme, ez a Magazin Galéria Köveskálon

Az esemény támogatói jeggyel (3800 Ft) látogatható, melyet az előadás napján készpénzzel lehet kiváltani.
A hely korlátozott befogadóképessége miatt kérjük, hogy az érdeklődők előzetesen e-mail-ben regisztráljanak a magazinkoveskal@gmail.com címen.

 

Címkép: Parti Nagy Lajos a Rutinglitang című, Presser Gáborral közös könyvét dedikálja a könyv bemutatóján 2011-ben, az Örkény István Könyvesboltban (Fotó: Gergely Beatrix)

%d bloggers like this: