Dobrev és Gyurcsány

Posted by

Mattyasovszky Brigitta

>Egyre többször olvasom, hogy igen, Dobrev Klára alkalmas lenne miniszterelnöknek — naná!: határozott, de megnyerő személyiség (az Apró-klánozók önmagukat minősítik!!!), jól kommunikál, méghozzá több nyelven, épp jogi és közgazdasági végzettsége van, amelyek egy kormányfőnek talán a leghasznosabbak, évtizedes politikai (és államigazgatási – a szerk.) tapasztalattal, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Az általa vezetett árnyékkormány határozott és reális elképzelésekkel rendelkezik a jelenlegi válság kezelésének módjáról, az ország hosszú távú felemelkedéséről; ráadásul mindezekről nem a levegőbe beszél: hanem konkrét számokkal alátámasztva. Mindezek mellé még rokonszenves ideológiát is képvisel – ezt egyrészt azért emelem ki, mert nekem személy szerint ez a legfontosabb!; másrészt azt tapasztalom, hogy az ideológia másoknak is fontosabb tud lenni, mint a tele has… Számomra egyetlen nyitott kérdés maradt Dobrevvel kapcsolatban: hogy mennyire kompromisszumképes (mert ez fontos!); de ez is ki fog derülni — amint valaki hajlandó lesz vele együttműködni…

Szóval: igen, Dobrev alkalmas lenne – de hát “Gyurcsányt nem tudja magáról lemosni”; “talán ha távolságot tudna tartani Gyurcsánytól”; vagy “talán ha Gyurcsány hátrébb lépne”… Azoktól, akik így gondolkodnak két dolgot szeretnék megkérdezni. Az egyik, hogy ha Dobrev minden tekintetben alkalmas – annak ellenére, hogy már nagyon régóta Gyurcsány felesége; akkor tulajdonképpen miért is baj, hogy Gyurcsány felesége? Ha Gyurcsány “hátrébb lépne”; mondjuk még a választási listán sem akarna szerepelni (ami legerősebb ellenzéki párt vezetőjéről azért elég érdekes elképzelés); vagy mondjuk lemondana a DK elnökségéről is – attól Dobrev szebb, jobb, okosabb, rátermettebb lenne? Mert ha nem – akkor lehet, hogy igazából nem is Gyurcsánnyal van a baj, hanem azokkal, akik azt hirdetik, hogy vele van baj.

A másik, amit meg szeretnék kérdezni tőlük: szerintük ha Gyurcsány akár száz százalékosan (lásd fent) visszavonulna azzal Dobrev le tudná magáról mosni a Gyurcsányozást?! Még ha elválnának egymástól, nem akkor is az lenne, hogy biztos csak eljátsszák? Amúgy pedig — sokszor elmondtam már –: a DK-nak mintegy tíz százaléknyi szavazója van; akik Gyurcsány Ferencet választották meg elnöküknek. Aki ezt figyelmen kívül akarja hagyni az nem gondolkodik demokratikusan. A miniszterelnök pedig az lesz akit a Parlament megválaszt.