Van még egy kis meglepetésünk: le vannak tartóztatva!

Posted by

ÉSZKOMBÁJN

1985. december 15-én a Washington Redskins (ami immár Washington Commanders néven fut) a Cincinnati Bengals csapattal játszott egy sima meccset az alapszakaszban Washingtonban. Ugyan egyik csapat sem jutott be végül a Super Bowl XX-ba, de a meccs egy egészen más siker miatt maradt ismert. A mérkőzéssel egybekötve zajlott le ugyanis az amerikai bűnüldöző szervek egyik legnagyobb és legsikeresebb tömeges letartóztatási akciója.

A Flagship (Zászlóshajó) művelet során több mint száz, szökésben lévő bűnözőt sikerült lefülelni egy kreatív, de azóta is megismételhetetlennek bizonyuló ötletnek köszönhetően: ugyan ki utasítana vissza egy ingyenjegyet a kedvenc csapatának meccsére, vagy akár a Super Bowlra?

Ha ellenállhatatlan csalit akarsz, indulj ki magadból

A művelet a U.S. Marshals Service-hez köthető. Ez egy különleges szövetségi szerv, amely főként a tanúvédelem alatt álló emberek védelmével és körözött bűnözők felkutatásával, illetve elfogásával foglalkozik, de hozzájuk tartozik bírósági épületek védelme és a légi közlekedés felügyelete is. A szervezet az FBI-hoz hasonlóan a szövetségi igazságügyi minisztérium alá tartozik.

Leschorn tudta, hogy olyan csalit kell kitalálnia, amelyre mindenképpen előbújnak a rejtekhelyükről az említett bűnözők. Ehhez Herbert M. Rutherfordot, a Washington D.C.-ért felelő rendőrbírót (marshalt) és helyettesét Toby Roche-t kereste meg, hátha van valami jó ötletük. Tőlük jött az ötlet, hogy a helyi amerikaifutball-csapat jó előre teltházas meccseire szóló jegyeknek nem tudnak majd ellenállni a szökevények. Leschornnak tetszett a felvetés, úgyhogy e köré kezdte el kidolgozni az egész műveletet.

„Washingtonban ez volt a csalétkek Szent Grálja” – mondta Leschorn, aki maga is Redskins-szurkoló volt. A nyolcvanas években rettentő nehéz volt Redskins-jegyeket szerezni, főként a hazai meccsekre. A terv sikerét egy további feltevésre is alapozták: arra, hogy ezek a bűnözők még soha nem nyertek semmit az életükben, és most ki fogják használni az alkalmat, hogy fontosnak és kivételesnek érezhetik magukat – mondta Toby Roche.

Leschorn és csapata nem sokkal később elkezdte kidolgozni az átverés részleteit. Először is kitaláltak egy fiktív televíziós csatornát, ami éppen akkor indul el, és egy PR-fogással akarja népszerűsíteni magát. A sportcsatorna a „Flagship International Sports Television” nevet kapta, ami rövidítve „F.I.S.T.” magyarul ököl, és egyben a Fugitive Investigative Strike Team, az amerikai rendőrbírók szökevényeket lefülelő különleges egységének rövidítése volt.

Körözött bűnözőket tartóztatnak le a Flagship művelet keretében 1985. december 15-én – Fotó: Bernie Boston / Los Angeles Times / Getty Images
Körözött bűnözőket tartóztatnak le a Flagship művelet keretében 1985. december 15-én – Fotó: Bernie Boston / Los Angeles Times / Getty Images

A meghívóhoz mellékelt levelet I. Michael Detnaw írta alá – akinek nevéből a kezdőbetűk mellé a vezetéknevet visszafelé olvasva az „I’m wanted” vagyis „Körözés alatt állok” mondat jön ki. A meghívók közel felét visszaküldték, mert a gyanúsítottak elköltöztek. Aki pedig mégis bedőlt a trükknek, valószínűleg nem fedezte fel a csapdát a rövidítésben és a visszafelé írt névben sem – a szökevények, akik bekapták a csalit, nem a legnagyobb lángelmék lehettek.

De nemcsak ők hitték el a Flagship TV sztoriját, hanem más is: a Los Angeles Times szerint az egész akció annyira meggyőző volt, hogy egy kábeltelevíziós társaság ügyvédje megjelent, hogy panaszt tegyen, amiért a Flagshipnek nincs megfelelő engedélye a washingtoni működéshez.

„Olyan volt, mintha egy filmet írnék” – mondta Leschorn. A film fináléja december 15-én érkezett el. Mindezt hat hét kiképzés és három főpróba előzte meg.

Több mint százan játszották el a szerepüket

A Flagship tehát a washingtoni Kongresszusi Központban fogadta a magukat szerencsés nyerteseknek gondoló körözött embereket, akik közül sokan öltönyben, vagy Redskins-szurkolói ruhában jelentek meg. Miután bejelentkeztek, a vendégek névtáblákat kaptak, majd kisebb csoportokban terelték be őket egy nagy terembe, amely tele volt a Redskins és a FIST transzparenseivel. A csoportbontásra azért volt szükség, mert kockázatosnak ítélték, hogy egyszerre próbáljanak meg elfogni több mint száz embert.

Egy tévé a Redskins legfontosabb pillanatait játszotta, a hangszórókból pedig hangos zene üvöltött, hogy a szökevények lehetőleg a körítésre koncentráljanak, és nehogy felismerjenek egy másik körözött személyt. Semmi nem utalt arra, hogy az eseményt megrendezték volna. Időnként pomponlányok karolták át a meghívottakat, és együtt örültek velük a nyereményeknek.

A bűnözőknek fogalmuk sem volt róla, hogy az őket ölelgető lányok éppen azt ellenőrzik, hogy van-e náluk fegyver.

Az akcióban több mint 100 álruhás hatósági ember vett részt, közülük többen nem helyiek voltak, hanem más államokból repültek oda, hogy a bűnözők nehogy felismerjék őket. Az egyik rendőrbíró Redskins-fejdíszt viselt, egy másik pedig csirkekabalának öltözött, de fegyver persze volt az álruha alatt. Leschorn, aki az esemény házigazdájaként és a FIST fiktív vezérigazgatójaként pózolt, nem spórolt semmin, ami a partit illeti.

„Nem számít, mi történik, maradjatok a szerepetekben” – mondta Leschorn a csapatának a fogadás reggelén. Az egyik legfontosabb szerepet Leschorn főnöke, a műveletek végrehajtásáért felelős, karizmatikus Louie McKinney játszotta, aki szmokingot és nagy cilindert viselt a parti ceremóniamestereként. McKinney volt az, aki a kisebb csoportokhoz külön szózatot intézett, majd azzal zárta a beszédet:

„Van még egy kis meglepetésünk: mindenki le van tartóztatva!”

Erre harminc felfegyverzett, golyóálló mellényes rendőr kerítette körbe a jelenlevőket.

Címkép: Harminc felfegyverzett, golyóálló mellényes rendőr kerítette körbe a jelenlevőket a Flagship művelet kulcspillanatában – Fotó: Bernie Boston / Los Angeles Times / Getty Images