Gyakornokok előre!

Posted by

Pető Péter
>Újra elindítja gyakornoki programját a 24.hu! Célunk az idén is az, hogy pályázatunkon olyan fiatal kollégákat találjunk, akik később sikeresen integrálódhatnak az ország egyik legnagyobb hírsite-jának szerkesztőségébe. Az első két kör résztvevői közül Csákó Anna, Horváth JúliaPapp Atilla és Stéger Dávid ma már a szerkesztőség tagja. Az idén kiemelten számítunk a gazdasági, illetve a videós újságírásra fogékony jelentkezőkre, de minden rovatunk nyitott a programban, azaz a fotózás, a politika, a kultúra, a sport, a tudomány, a techvilág és a szórakozás iránt érdeklődőket egyaránt várjuk. Mutatjuk a részleteket.

Mi a pályázat alapvető feltétele?

Harminc éven aluliak jelentkezését várjuk.

Mit kell tartalmaznia a pályázatnak?

Szöveg.

A csomagban ott kell lennie a jelölt önéletrajzának, amelyben rögzíteni kell, hogy sorrendben a 24.hu melyik két rovatában dolgozna legszívesebben a jelentkező. A küldeményben ott kell lennie a felsőoktatási intézmény egykori vagy jelenlegi látogatását igazoló dokumentumnak, továbbá három új, a pályázatra írt cikknek. (Korábban megjelent szövegeket nem fogadunk el.) Írott szövegek esetében legalább egy szabadon választott témában és alannyal készült interjút (maximum 10 ezer karakter), egy szabadon választott eseményről készült hírösszefoglalót (maximum 2000 karakter), valamint egy szabadon választott szöveget (riport, tudósítás, publicisztika maximum 7500 karakterben) várunk. Fontos: a pályázatot jeligével kell ellátni. Tehát: az egyik fájl a jelölt önéletrajza, a másik fájlban pedig ott vannak a szövegek. Ez utóbbiban nem szerepelhet a szerző neve, csakis egy jelige, amelyet az önéletrajzban is szerepeltetni kell.

Fotó.

A csomagban ott kell lennie a jelölt önéletrajzának. A jelöltnek küldenie kell egy 20-30 képből álló portfoliót egyedi és sorozatképekkel (küldhető wetransfer-link, honlap, google drive-elérhetőség). A pályázatban szerepelnie kell a pályázati időszakban készült legfeljebb 5-8 képes sorozatnak (bármilyen eseményen készülhetnek a felvételek).

Videó.

A csomagban ott kell lennie a jelölt önéletrajzának, valamint a felsőoktatási intézmény egykori vagy jelenlegi látogatását igazoló dokumentumnak. Továbbá egy pályaművet kell benyújtani: új, a pályázatra készült, tetszőleges témában forgatott, maximum 10 perces anyagot. (A pályázatban küldhető további három, korábban bármilyen platformon megjelent, a jelölt közreműködésével készült videó).

Hova, hogyan és mikor kell küldeni a pályamunkákat, cv-t, egyéb dokumentumokat?

Bármelyik területre jelentkezés esetén az alábbi linken lehet kandidálni. A pályázati feltételeknek száz százalékban megfelelő pályázatokat fogadjuk el. A pályázat beküldési határideje: szeptember 17.

Hogyan döntünk?

A zsűri a pályázatok közül kiválasztja a legígéretesebbeket, a kiválasztott pályázókkal szóban is beszélgetünk, és e két kör alapján választunk legfeljebb nyolc jelöltet. A programba bekerülőknek vállalniuk kell, hogy a három hónapos időszakban legalább heti 16 órát a szerkesztőségben töltenek. A szöveges zsűri tagjai: Benke ÁgnesBita DánielJankovics MártonPető Péter. A fotós zsűri tagjai: Csóti RebekaFarkas NorbertSopronyi Gyula. A videós zsűri tagjai: Dékány LászlóPál Zsombor.

Mit ajánlunk?

A három hónapos program teljes időtartamában mentor segíti a kiválasztott jelöltek munkáját, fejlődését. A mentorok személye attól függ, hogy a kiválasztottak érdeklődése melyik rovat felé vezeti őket. A gyakornokok juttatást kapnak, melynek összege havi bruttó 150.000 forint 3 hónapon keresztül.

Pető Péter a 24.hu főszerkesztője

Az Újnépszabadság megjegyzése:
1990-ben a Népszabadság átalakítását pártlapból tisztességes hírlappá úgy kezdtük, hogy elindítottuk a gyakornok programunkat. 40 fiatal vett benne rész. Néhányan közülük az újság munkatársai lettek. Jelentős részük pedig az – akkor demokratikussá váló – sajtó újságírói, többen vezetői lettek.  (Kereszty András).

Cikkünk itt kommentálható: Az Újnépszabadság Facebook oldala és a Facebook Újnépszabadság-csoport.