Az új ukrán nagykövet „nem magyar ember”mondta egy főfideszes

Posted by
szmo
>Ahogy arról korábban írtunk,
Novák Katalin 3 hónap után aláírta Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára, az ukrán hadsereg részben magyar származású önkéntesekből álló egysége, a Kárpátaljai Sárkányok vezéralakjának nagyköveti kinevezését. Több hónap után Novák Katalin aláírta az új ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát
Sándor Fegyir még márciusban erősítette meg, hogy ő lesz az új nagykövet. Ehhez azonban a köztársasági elnök befogadó nyilatkozatára is szükség volt.

Az eddig is tudható volt, hogy Fegyir nézőpontja az orosz-ukrán háborúról más, mint a magát békepártinak mondó, kommunikációjában számos oroszbarát elemet felvonultató magyar kormányé.  (Ez abból is tudható, hogy ő a fronton harcol). Most a Fidesz egyik politikusa, Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa kommentelt meglehetősen udvariatlanul a kinevezett nagykövet egy posztja alá.

Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldal szúrta ki, hogy a Magyar Falu Program felelőse a Facebookon azt állította, nem ismeri a cirill betűket, és megkérdezte, hogy hívják az új nagykövetet. (Az persze jó kérdés, hogy a cirill betűk ismerete nélkül hogyan jutott el a Федір Шандор néven fenn lévő Fegyir oldalához.)Miután valaki megírta neki, hogy a név latin betűkkel Fedir Sándornak olvasandó, Gyopáros a következőt válaszolta: „Köszönöm! Máshol mást olvastam. Ezek szerint nem magyar az ember.”

Cikkünk itt kommentálható: Az Újnépszabadság Facebook oldala és a Facebook Újnépszabadság-csoport.