Novák Katalin aláírta, elhagyhatja a frontot a nagykövet

Posted by

Novák Katalin köztársasági elnök kedden aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir agrémentjét – írja az atv.hu a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrása alapján.
Sándor Fegyir, a kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára még márciusban erősítette meg, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete, de ehhez az államfő hozzájárulása – befogadó nyilatkozata – kellett, amire eddig kellett várni.

Igaz, a cikk megjegyzi, hogy arra nincs eljárási szabály, hogy mennyi idő áll rendelkezésre az agrément aláírására, az a fogadó államtól függ, milyen hosszan várakoztatja a nagykövetet (vagy adott esetben nem írja alá a megbízó levelét). Most, miután Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir megbízólevelét, az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba (KKM) továbbítják a miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot. Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános – akkor jelenik meg a Magyar Közlönyben –, ha a nagykövet, Sándor Fegyir már itt lesz és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek.