Akaratlanul?

Posted by
Kardos András
>Én jól ismertem Gerő Andrást, mivel együtt voltunk katonák, és ott mindenkiről minden megtudható, ami fontos. A halála után sem akartam róla írni, részben mert nem vagyok történész, részben, éppen mert nagyjából követtem a pályáját, nagyon sok mindenben nem értettünk egyet, és ennek néha hangot is adtam, főképpen a 2010 utáni szerepvállalása kapcsán.
De most nem állhatom meg, hogy ne szóljak, mert az ÉS-ben megjelent egy rövid Ex Libri kritika Gerő András posthumus könyvéről. Ezért még nem írnék, ám az írásban egyszer csak ezt olvasom: “Talán sokan káromolják a történészt, miért kellett élete és munkássága utolsó éveiben AKARATLANUL IS, legitimáló szerepet játszania a NER-ben.” (Az én kiemelésem).
Hogy mi van? A liberális történész Gerő András, a Habsburg Intézet igazgatója, egyetemi tanár, CEU oktató, a recenzens, Peragovics Ferenc szerint saját akarata ELLENÉRE legitimálta volna Orbán rendszerét?! Megáll az eszem. Nekem rengeteg bajom volt Gerő szerepvállalásával, de ekkora hülyeséget azért nem gondoltam róla soha. Hogy egy tudós történész saját akarata ellenében politizál, közél, szerepel? Ilyen mondat NINCS. Gerő, a liberális történész pontosan tudta, hogy mit csinál. 2010 után bizony szerepet vállalt a NER legitimálásában, de könyörgöm: Gerő tudott erről, nem a tudalattija ültette be Schmidt Mária mellé a Hír TV-be rendszeresen, nem a tudalattija vitte a Habsburg Intézetet a Terror Házába!
Elképesztő, hogy a mai világ populista nyelvzsongásában efféle mondatok leíródnak, és nyilván aki leírta még komolyan is gondolja.
Most sem fogok Gerőről írni, ez a poszt nem is róla szól, noha tudatos, igen, tudatos kiállását a NER mellett mindig is súlyos kritikával kezeltem.