A “békéért kűzdő” Orbán-rezsim nem volt ott a békekonferencián

Posted by
Szent-Iványi István
>Szaud-Arábia rendezte meg a hétvégén (augusztus 5-6-án) Dzsiddában a júniusi koppenhágai békekonferencia soron következő találkozóját. A találkozón magas szinten képviseltette magát negyven ország, a vendéglátókon túl többek között Ausztrália, Argentina, Bahrain, Bulgária, Brazília, Dánia, Kanada, Cseh Köztársaság, Chile, Kína, Egyiptom, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Jordánia, Kuvait, Lettország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Egyesült Arab Emírségek, Dél-Afrika, Lengyelország, Dél-Korea, Románia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Törökország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Japán, Katar, az Európai Unió és az ENSZ.
Nem vett részt Oroszország, mivel már a korábbi konferencia kapcsán is elutasító magatartást tanusított, mondván, hogy csak olyan békekonferencián vesz részt, ami a harctéren kialakult helyzetet veszi alapul, azaz az orosz területi hódításokat elismeri. Putyin “békejavaslata” még ezen is túlment, mert olyan területek átadását is követelte (Herszon és Zaporozsje megyék területének egészét), amit nem is sikerült elfoglalniuk. Így hát őket erre a konferenciára meg sem hívták.
Feltűnő, hogy Ukrajna EU-tag szomszédai közül (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) egyedül a “békepárti” magyar kormány nem volt jelen. Valószínűleg nem is kapott meghívást a rendezvényre (az erre vonatkozó megkeresésre még nem kaptunk a magyar kormánytól hivatalos választ). Ez pedig sokat elmond arról, hogy mennyire tekintik komoly tényezőnek és valóban békepártinak a magyar kormányt. Valószínűleg úgy ítélték meg, hogy a jelenlétének nincs hozzáadott értéke.
A meghívottak egy része jó kapcsolatot ápol a Kremllel (Kína, India, Brazília, Dél-Afrika és még Törökország is), a Kreml számára is fontos partnerek, őket azért hívták meg, hogy gyakoroljanak nyomást a béke érdekében az orosz vezetésre. A többi meghívott Ukrajnát támogatja, ők az ukrán vezetést befolyásolhatják egy későbbi békemegállapodásban.
A magyar kormány üres “békepártisága” Dzsiddában sem érdekel senkit.