Mintha helyzet lenne

Posted by

Szűcs R. Gábor

>Hallom, olvasom, hogy Magyarország gázolajat szállít Ukrajnának és a Kijivet (Kijev) segítő repülőgépek, helikopterek is gyakran haladnak át a magyar légtéren. Erről eszembe jut Kállay Miklós miniszterelnök, aki Kristóffy nagykövetet 1943 végén Koppenhágába küldte, hogy a dán Modstandsbevaegelse (Ellenállási Mozgalom) révén titokban vegye föl a kapcsolatot az atlanti szövetségesekkel. Ez már Sztálingrád és Kurszk után volt, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a nácik elvesztették a háborút. A titokban létrehozott találkozón aztán a szövetségesek közölték Kristóffyval, hogy a magyar kormány forduljon a szovjetekhez az ügyben. (A történetek teljes leírása megtalálható Jól fésült ügyek c. könyvemben). Ha a “magyar kormány” fű alatt valóban támogatja Ukrajnát, akkor talán nem olyan biztos abban. hogy az oroszok nyernek. (Mint ahogy nem is nyerhetnek, ez már az elejétől fogva látszott).

Ahogyan Horthyt Kállay miatt sok támadás érte Hitler részéről (le is váltotta Kállayt), úgy Hungaroführer sem ússza meg ezt a játékot Putyin kritikája nélkül. Hogy ez a kritika miben merülhet ki, azt nem lehet tudni. De azt igen, hogy Putyin nélkül a “magyar” miniszterelnök cilinderben átmegy a szőnyeg alatt. Ráadásul Moszkva gazdaságilag nem tudja Orbánt támogatni. Az orosz gáz drágább, mint a nyugati, az Adria kőolaj-vezeték körül gatyázás folyik, de legalább folyik, más eszközük meg az oroszoknak nincs. A WTO-tagság felfüggesztve (Kereskedelmi Világszervezet – World Trade Organization – a szerk.), gyakorlatilag büntetővámok vannak velük szemben, a külföldi tőke kivonult, Moszkvát elérik az ukrán drónok (ugyanígy akár hadiüzemeket, infrastruktúrát, hadászati csoportosításokat, magasabbegység-vezetési pontokat is elérhetnek, folyik az orosz fekete tengeri flotta fogainak kiverése stb.), plusz a szankciók. Az orosz gazdaságnak egyelőre vége. A kínai méreggyárak nem fogják kihúzni a magyar gazdaságot a bajból. Amint arról már nyíltan beszélnek a médiában, az államcsőd lehetősége is fölmerült, elvben nem zárható ki. Mindenesetre valamennyi mutató azt jelzi, hogy ez a lehetőség/tendencia fennáll. A lakosság bizalma megrendült a kormányban, (érdekes módon a
Pártban azért nem, mert még mindig nem látják az alternatívát), ma az is elhangzott az ATV-ben, igaz, nem pénzügyi szakemberek részéről, de jobb is így, hogy a megtakarításokat, már akinek van, a legcélszerűbb USD-ban vagy EUR-ban tartani.
Én a svájci frankot (CHF) sem tartom rossznak.

Kép: A történelmi magyar zászlók visszaadása 1941-ben