Annyira népszerű a pedagóguspálya, hogy az még a Holdról is látszik

Posted by

Föld S. Péter

„A pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára, az új pedagógus életpálya-törvény növelte a pedagógushivatás iránti érdeklődést, a pedagóguspályának nőtt a presztízse és a vonzereje.” Nem egy fikciós filmből, netán vígjátékból való a mondat, Rétvári Bence nyilatkozta ezt az MTI-nek. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint „a baloldali pártok és a szakszervezetek lassan másfél éve folyamatosan igyekeznek minél több fiatalt lebeszélni arról, hogy a pedagóguspályát válasszák, az óvodákban, iskolákban dolgozókat pedig a pálya elhagyására biztatják.”

Ám – ismét Rétvárit idézzük –  „hiába a baloldali hergelés, a pedagóguspálya továbbra is az egyik legnépszerűbb.” Az MTI, amelynek furcsa, a Kádár-kor legrosszabb éveit idéző tájékoztatási gyakorlatáról legutóbb szerdán írtunk, pironkodás nélkül kiadta ezt a nyilatkozatot. Ugyanez a távirati iroda más esetekben azzal tagadja meg a közlést, hogy számukra fontos a hitelesség és a szakmai színvonal, ezért valótlanságokat, ismertebb elnevezéssel, fakenewst, nem közölnek.
Tisztelet Rétvári Bencének, amiért megállta röhögés nélkül, amit mondott.

Hogy a pedagógusok jól érzik magukat a bőrükben, bizakodva tekintenek a jövőbe, és amennyiben az EU ad rá pénzt, még a mostaninál is elégedettebbek lesznek. Az pedig, hogy az államtitkár szerint a baloldali pártok hergelik a tanárokat, a fiatalokat lebeszélik arról, hogy ezt a valaha megbecsült pályát válasszák, az óvodákban, iskolákban dolgozókat pedig a pálya elhagyására biztatják, olyan mélységekre enged következtetni, ahová csak a nemzet legjobbjai képesek lemerülni.

Vagyis, Rétvári olvasatában, a pedagógusok korábban boldogan és elégedetten élték az életüket. Nem voltak gondjaik, örültek annak, amit a gondoskodó államtól kaptak. Az anyagi viszonyaikra sem panaszkodhattak, fényesen megéltek az államtitkárinál jóval kevesebb fizetésből. Nem is volt velük semmi baj, egészen addig, míg a baloldali pártok össze nem dugták a fejüket és úgy döntöttek, hogy hergelni fogják a tanárokat.

Azt mondták nekik, hogy nem olyan jó a helyzetük, mint ahogyan érzik, tessék magukat rosszul érezni, számkivetettnek. A pedagógusok persze nem adták be könnyen a derekukat, egy ideig ellenálltak a baloldali nyomásnak és hergelésnek. Nagyon jó dolgunk van nekünk, tanároknak, válaszolták a baloldali pártok nyomulására, mindezt Orbán Viktornak és Pintér Sándornak köszönhetjük. Itt van nekünk a hosszú nyári szünidő, amikor azt csinálunk, amit csak akarunk, ha kedvünk tartja, távoli egzotikus tájakon nyaralunk a családunkkal. Emellett pedig annak is nagyon örülünk, hogy – amint Parragh László kamarai elnök nemrégiben a tudtunkra adta – délután négy órakor hazamehetünk a munkahelyünkről.

A pedagógusok egyedül azt sajnálják, hogy másodállásban nem tűzoltók. Ebben az esetben ugyanis – ugyancsak a már említett Parragh úr szép megfogalmazásával élve – ott volna nekik az adrenalin, valamint bónuszként a társadalmi megbecsülés.

A baloldali pártokat és szakszervezeteket azonban nem olyan fából faragták, hogy csak úgy, ukmukfukk, hagyják magukat lerázni. Tovább nyomultak és addig győzködték a tanárokat, hogy kevés a pénzük, a munkahelyi körülményeik kritikán aluliak, míg sok tanár végül azt vette észre, hogy az utcán tüntet és tiltakozik. Még olyanok is akadtak közöttük, akik fogták magukat és felmondtak a munkahelyükön, magániskolákba mentek tanítani, mások meg otthagyták a pályát, biciklis futárnak álltak, vagy árufeltöltőnek valamelyik multinál.

Ez az oka annak, hogy országosan több ezer pedagógust keresnek, és sok iskolában nincs kémia- és matektanár. A kormány persze nem jár csukott szemmel az országban, észlelte a problémát és amint lehetett, lépett. Például úgy, hogy megkönnyítette a pedagógussá válást, ezentúl már más irányú diploma birtokában akár két féléves továbbképzés után is lehet tanítani.

Az egész népet természetesen, nem középiskolás fokon.

Címkép: Halász Géza gif