Az Obskurátor színre lép

Posted by

kistibi

Még fél éve sincs, hogy olvastam Amelia Mellor könyvét, A világ legnagyobb könyvesházát. Most az előtörténet jelent meg, és az első jó néhány oldal azt a világot mutatja be, amit ebből a második kötetből pontosan és részletesen ismerek.

A mágikus könyvárus történetében nagyon érdekesen ötvöződik a valóság, a kaland és a mágia. A helyszín Ausztrália, Melbourne, 1871 tele. Az időpont azért izgalmas, mert 1788 és 1868 között Anglia több mint 160 000 elítéltet száműzött Ausztráliába, de a regény idején már nem érkeznek fegyenceket szállító hajók, ekkor már önkéntes telepesek igyekeznek megtalálni itt a szerencséjüket. Így kerül a történetbe a címszereplő Mr. Cole, akit az aranyláz vonzott Ausztráliába. Melbourne-t 1835-ben alapították, tehát történetünk idején a város még nagyon fiatal.

Billy, a regény főhőse már itt született: egy hétgyermekes család tagjaként. A gyerekek között ő a legidősebb, ezért rengeteg munka hárul rá, mert édesapja és édesanyja kora reggeltől késő estig dolgozik, hogy a népes család ne szenvedjen semmiben hiányt. Ez még nem is volna baj, de Billy munkáját a szülők sosem értékelik, és a feladatainak soha nincs vége: ha valamivel végez, rögtön kapja a következőt. „A környéken a gyerekek kilencéves korukban kezdtek el dolgozni, ezt a törvény is megengedte. Billy immár tizenkét éves volt, és a Spring Streeten lévő Model Nemzeti Iskolába járt, tudott írni, olvasni és számolni is.”

Billy – mivel most rá került a sor – azt találja ki, hogy nem várja meg, míg szülei abba a gyárba küldik, ahol édesapja dolgozik, vagyis reggeltől estig egy helyben áll és szögeket számol – maga keres munkát. Mivel a bevásárlás is az ő feladata, jól ismeri a Paddy’s Market nevű hatalmas vásárteret. Ezért aztán pontosan tudja, mire vágyik: ha Edward Cole könyves standján kaphatna munkát, akkor az iskolában tanultakat hasznosíthatná, és még tovább is fejleszthetné. Mr. Cole látja Billyben a tudásvágyat, a fegyelmezettséget, fel is veszi segédnek. Tulajdonképpen ez olyan idilli állapot, hogy ha a történet romantikus regény formájában jelenne meg, akkor itt lenne vége.

A fiatal Ausztráliát nem csak a népességének összetétele teszi izgalmas hellyé, hanem az is, hogy a mágia itt a mindennapokban működik. Egy kis tehetséggel és sok szorgalommal bárki megtanulhatja. Három alapelvet kell ismerni és művelni: „Az első az imagináció: mikor elképzeljük a vágyott végeredményt. Konvikció: magabiztosság a saját képességünkben. A harmadik pedig az artikuláció: amikor a mágiahasználó fizikai módon is kifejezi kívánságát, akár szóban, írásban, rajzzal, mozdulatokkal, függően a saját mágiájától.” Billy mágiája a rendrakás. Valószínű, hogy ez azért alakulhatott ki benne, mert a hat testvér után mindig volt elegendő elpakolnivaló, és Billyt vágyai erre a területre terelték.

Az idilli állapot nem sokáig tart. Billy találkozik az Obskurátorral, aki a piac teljhatalmú ura. Obskurátor! Furcsa a név, idegen, taszító. Az obskúrus szó jelentése: homályos, zavaros, kétes hírű. Az Obskurátor állandóan jelen van a piacon, üzleteket köt. Üzletei olyanok, mint ő maga. Első látásra jó üzletet kötöttél vele, de aztán kiderül, hogy valami apró részlet hordozza számodra a tragédiát. Aki üzletet kötött az Obskurátorral, az vagy belehalt, vagy belerokkant, vagy földönfutó lett, mert az Obskurátor önmagáért szereti hatalmát. Jót tenni nem tud, nem akar, mások szenvedései jelentik számára az örömet. Billyt is simán lépre csalja, de ekkor jelenik meg Kezia, és megakadályozza az üzletet. Keziának erős a mágiája, ő fonallal dolgozik, fonalai nagyon sok dolgot képesek teremteni. Kezia pontosan megmutatja Billy számára az Obskurátor valódi arcát. „Azt mindenképpen tudnod kell az Obskurátorról, hogy képtelen hazudni, de ne higgy el semmit, amit mond. Pontosan azt adja, amit megígért, de sosem úgy, ahogy te akarod.”

Keziával kötött tragikus „üzletük” során valósággá vált egy szójáték. Az Obskurátor azt mondta a lánynak: „Végre készen állsz, hogy lefüleld a múltat.” A dolog rémisztően folytatódik „»Ezt művelte velem.« Billy összerezzent. A lány fejének oldala sima volt. Üres. A hajvonala pusztán a csupasz bőrt kerítette körbe.”

De nem csak az Obskurátor árnya borul rá a piacra, itt van a címszereplő, Mr. Cole is, aki teljesen elüt a piac önző, kegyetlen világától, ahol mindenki csak a haszonra törekszik. Az ő standján le lehet ülni, és olvasni. Ha beleolvasol egy könyvbe, nem muszáj megvenned. Sőt! Mr. Cole elveire akkor derül fény, amikor Billy elkap egy tolvajt, aki egy értékes könyvvel a hóna alatt, fizetés nélkül távozik. Mr. Cole nem hagyja, hogy Billy utánamenjen. Magyarázatként ezt mondja: „Élhetnénk olyan társadalomban, amelyben senkinek nem kellene lopnia. Lehetnének olyan családjaink, amelyek a tizenkét éveseket ingyenes iskolába küldik, ahol lelkes tanárok segítenek nekik megtalálni életük értelmét és célját ahelyett, hogy munkába küldenék őket, mert különben nem él meg a család.” (A valódi Mr. Cole is ilyen figura volt. Megjárta a poklot, amikor aranyat ásott Ausztráliában, aztán volt limonádéárus, fényképész, asztalos, piteárus… végül kikötött a könyveknél, hogy majd bő egy évtized múlva létrehozza a világ legnagyobb könyvesházát.)

Billy tehát tanul, de az Obskurátor mindenhol jelen van… Galambok kísérik az útján, ezek közül kap el egyet Kezia a mágikus fonalával. Amikor Billy megérinti a galambot, az emberré változik. Pontosabban visszaváltozik. Ekkor derül ki, hogy Billy és az Obskurátor mágiája kioltja egymást. Ahogy mifelénk mondják: két dudás egy csárdában.

Ennyi a regény előkészítő része, körülbelül a terjedelem negyede. Eztán Billy és az Obskurátor párbajban egyeznek meg, ahol csak az ész és a mágia lehet a fegyver. Ezzel veszi kezdetét a sodró lendületű kaland, ahol nem pusztán a győzelem a cél, mert az Obskurátor olyan módon alakítja a szabályokat, hogy Billy számára az élete lesz a tét.

Nagyon élvezetes, pergő olvasmány, teli izgalmas feladványokkal, találós kérdésekkel, az olvasó kreativitását fejlesztő szituációkkal, feladatokkal – de nem csak ezektől izgalmas Mellor műve. A mesében egyszerű az alapszituáció: miért gonosz a sárkány? Csak. Mert hogy sárkány! A kérdés fel sem merül. De itt, ahol az Obskurátor mindenkit tönkretesz puszta hobbiból – miért? Mi haszna? Mi a célja?

Úgy vélem: már egy felső tagozatos olvasó is meg tudja érteni azt, hogy ez a hatalom természete: hogy önmagáért dolgozik. Ez olyan métely, ami erős, mint a drog – tehát ugyanolyan veszélyes. Elhiteti birtokosával, hogy tényleg jobb, mint a többi ember. Az egész világ arra szolgál csak, hogy az obskurátorok játékszerévé váljon. És ezért (is) gondolom remek ifjúsági műnek Amelia Mellor regényét, mert az egyik legfontosabb dologra tanít: hogyan viselkedj a zsarnokkal, és hogyan legyél nagylelkű a rászorulóval…

Aki kíváncsi a folytatásra, szeretne többet megtudni Mr. Cole-ról, az Obskurátor újabb cselszövéseiről, a szerzőről és a fordítóról, bővebb információkat itt találhat.

Felvetődik persze végül a kérdés, hogy érdemes-e fordított sorrendben kiadni az egymással összefüggő köteteket? A személyes véleményem: egyértelmű nem. Az üzleti hátteret nem ismerem, de abban biztos vagyok, hogy a fordított sorrendű olvasás néha bosszantó pillanatokat okoz és még a műélvezet rovására is megy.

Amelia Mellor

Amelia Mellor: A mágikus könyvárus
Fordította: Cséplő Noémi
Manó Könyvek, Budapest, 2023
365 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
online ár a lira.hu-n 2952 Ft,
e-könyv változat 2599 Ft
ISBN 978 963 584 3404 (papír)
ISBN 978 963 584 4401 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A tizenkét éves Billy Pyke különleges képességgel bír: hihetetlen tehetséggel tesz rendbe dolgokat, legyen szó akár családja kaotikus otthonáról, vagy akár a Paddy’s Market forgalmas könyves standjáról. 1871-et írunk, és a piac maga Melbourne lüktető, színes-szagos, varázslatos szíve, itt dolgozik Billy a csodabogár Mr. Cole könyvkereskedő segédjeként.
Amikor új barátja, Kezia figyelmezteti a fiút, hogy egy Obskurátor nevű gonosz mágus ténykedik a piacon, Billy nem hisz a lánynak, míg csak a saját szemével nem látja, miként járnak rémületes következményekkel az Obskurátorral kötött mágikus egyezségek. S amikor az Obskurátor egy éjjel átlép egy borzalmas és veszélyes határt, Billy rádöbben, hogy a mágus csak akkor hagy fel gonosz üzelmeivel, ha Billy maga állítja meg őt.

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: