Zelenszkij kivette a „magyar kártyát” Orbán és Putyin kezéből

Posted by

Miközben Putyin és Orbán, a két háborús bűnös (Orbán az orosz népirtás erkölcsi támogatójaként az), azon mesterkedik, hogy újabb kárpátaljai ukrán katonákat szöktessenek Magyarországra az ukrán hadseregből, Zelenszkij ukrán elnök Kárpátaljára látogatott, ahol a helyi magyarok nagy ovációval fogadták. Mint ismert, Orbán mindent megtesz annak érdekében, hogy szembefordítsa a kárpátaljai magyarokat Ukrajnával, az ukrán állammal és a kijevi vezetéssel, hogy segítse az oroszok győzelmét, s orosz segítséggel visszacsatolja Kárpátalját Magyarországhoz.

Putyin mindezt támogatja, mert Orbán a nemzetiségi kérdés élezésével megbonthatja az EU és a NATO egységét, bojkottálhatja a szankciókat, ahogy akadályozza a fegyverszállításokat is. Ukrán titkosszolgálati források szerint a „magyar kártya” kijátszása volt a 11 kárpátaljai magyar hadifogoly megszöktetése az ukrán hadseregből és átadása Orbánnak, aki a kárpátaljai magyar származású katonák „kiszabadításával” próbálta azt a látszatot kelteni, hogy ez nem a kárpátaljai magyarok háborúja, nekik semmi közük Ukrajna és Oroszország háborújához, Kárpátalja pedig nem Ukrajna.

 

A kárpátaljai ukrán hadifoglyokat Orbán nem adta át Ukrajnának, hanem világgá engedte őket, amihez nem volt joga, s amivel tulajdonképpen katonaszökevényeket csinált belőlük (akiket a jog szerint hadbíróság elé kellene állítani Ukrajnában, ha nem térnek vissza az alakulataikhoz). Orbán ezzel rendkívül éles helyzetet teremtett volna, ha az ukránok bedőlnek a provokációnak, de nem ezt tették, amivel sokkal érettebb diplomáciai és politikai érzékről tettek tanúbizonyságot, mint ahogy Orbán bugrisbunkó fasiszta állama a nemzetközi diplomáciában viselkedik.

 

Orbán első fogolyszöktetése azért is kudarcot vallott, mert néhányan visszatértek Ukrajnába, másrészt a 11 kárpátaljai hadifogolyból mindössze egyetlen ember beszélt magyarul, ezért nem tudott a propaganda megmentett magyar hősöket faragni belőlük, és nem tudtak velük a nyilvánosság elé állni. Már a nyugati sajtó is írt arról, hogy Orbán és Putyin újabb kárpátaljai hadifoglyokat próbál megszöktetni az ukrán hadseregből, akik már beszélnek magyarul is, hogy élezni tudják az ukrán-magyar ellentétet.

Ennek tett keresztbe Zelenszkij rendkívül jól időzített és okos kárpátaljai látogatása, amelynek során Ungvárra és Beregszászra látogatott, ahol a kárpátaljai magyarok szeretettel fogadták, s ahol elmondhatta, hogy mennyire hálás Kárpátaljának, a magyar kisebbségnek. Megerősítette, hogy magyarok és ukránok közös hazája Ukrajna, és az oroszok ezt a közös hazát támadták meg, amelyet közösen védenek meg. Zelenszkij találkozott a 128. Kárpátaljai hegyi roham-dandár tagjaival és a kárpátaljai magyarok vezetőivel. Zelenszkij ezzel kiütötte a magyar kártyát Putyin kezéből.

A találkozókon részt vett Fegyir Sándor kárpátaljai magyar egyetemi tanár, az ukrán hadsereg önkéntese, aki Ukrajna kijelölt budapesti nagykövete, s aki azért nem tudja elfoglalni a pozícióját, mert Orbán utasítására Novák Katalin nem írja alá a befogadó nyilatkozatát. Ez mindent elmond Orbán magyar nemzeti érzéséről és a határon túli magyarokkal kapcsolatos magatartásáról. Neki nem jó, ha egy kárpátaljai magyar lesz Ukrajna nagykövete, aki ukrán katona és háborús hős, aki jól beszél magyarul, és megérteti a magyarokkal, hogy mi a kárpátaljaiak érdeke.

Ha Orbánnak tisztességes szándékai lennének, akkor üdvözölnie kellene egy kiváló kárpátaljai magyar nagyköveti kinevezését, amely el tudná simítani a nemzetiségi problémákat és véget vetne a két ország közötti konfliktusnak. Orbánnak azonban nem ez az érdeke, és egy határon túli magyar nagykövet befogadását tagadja meg, amivel egyértelművé teszi, hogy neki nem a békesség és a jó szomszédi viszony az érdeke, hanem a határon túli magyarok szembefordítása és fegyverként való használata a szomszédos országokkal szemben.

Címkép: Zelenszkij Kárpátalján ukrán magyar katonákkal. Üzenet Putyinnak és Orbánnak. Fotó: @ZelenskyyUa/Twitter