Pali és a spicces füge

Posted by

Kereszty András
>Tavaly októberben mind a ketten kórházban feküdtünk. A budai Szent Ferencben. Itt azokat a betegeket kezelik, akik már megúszták. Pali a szívinfarktust, én a tüdőembóliát.   Utókezelés, rehabilitáció, gyógytorna. Remek kórház (bár nem akarok senkinek kedvet csinálni hozzá). Kiváló orvosok, kedves személyzet, kétágyas szobák.
Itt kerültünk egy szobába Lakatos Palival. Szép, nagy darab fiatalember. Mesélte, hogy korábban volt nagyobb darab is. De ledobott néhány tíz kilót. Ücsörögtünk egymás mellett. Sok mindent megtudtunk egymásról. Például azt, hogy szigetszentmiklósi. Cukrász. A cukrászdájuk neve Levendula és Kert. Mondtam, elég hülye név, az ember azt hinné, hogy arborétum. Mondta, ő viszont ilyen, szereti a fura neveket. Most éppen csináltak egy tortát, ennek „Kék kötény kincse” volt  az elnevezése. Ezzel másodikok lettek az ország tortája versenyen. Fura dolog – mondta, két tortával neveztek be. Az egyiken hónapokon át dolgozott, kísérletezett. Ez hatodik lett. A másik, amit egyetlen éjszaka talált ki, befutott másodiknak.
Megtudtam, hogy ez a verseny megviseli a versenyzőket. Hét zsűritag van, ők megírják a végső döntés, az utolsó kóstolás előtt a véleményüket. Hétféle vélemény. Ebből tegyél bele még egy kicsit, abból több kellene, ez meg mit keres benne… Ilyenek. Ettől meg lehet zavarodni.
Az együtt töltött több hét alatt sok mindent megtudtam a cukrászmesterségről. Például, hogy a csokoládé az alapja. Hogy arra nagyon kell vigyázni, hogy a csokoládé – legyen csokiszínű vagy fehér – első osztályú legyen. Aztán répából is lehet jó sütit csinálni. Még ő és felesége is meglepődött, amikor Németországban megkóstolták a tökmagtortát. Milyen finom.
Egyébként szegény Viki és a csapat most nélküle készül fel a várható nagy karácsonyi rohamra.
Volt Palinál egy keményfedelű füzet. Azt hiszem, szürke volt, vagy szürkészöld. Abba időnként írt. Rajzolgatott. Köröket, háromszögeket. Párhuzamos vonalakat.
Azt mondta, a 2023-as év országtortáját tervezi. 2022-ben második lett a Kék Kötény kincsével. Előtte 2021-ben harmadik volt. Kétszer végzett tehát dobogós helyen. Most majd illene győzni. Az új tortába fügezselét és tokaji bor tenne. Kicsit spicces lesz – nevetett.
Legutóbb májusban beszéltünk telefonon. “Benn vagyunk az első hatban”.
Aztán ezen a héten kiderült a “A spicces füge respektus”  (mondom, hogy Pali fura neveket talál ki) lett az ország tortája. Milyen ez a torta? “Mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.” A kórházi cukrász tanfolyamom ellenére alig értek ebből valamit. Például csak ezt: a tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.