A Trump elleni vádemelés erősen megosztja a republikánusokat

Posted by
SZÉF
euronews

A Donald Trump ellen bejelentett vádemelés után pártjából senki nem vette őt a védelmébe, de próbálják enyhíteni a károkat. A volt elnöknek csütörtökön kell először megjelennie Tanya Chutkan kerületi bíró előtt, aki korábban engedélyezte a Kongresszusnak az FBI nyomozati anyagainak kiadását. A republikánus párt (GOP) prominensei közül Ron DeSantis floridai kormányzó elárulta, hogy még nem olvasta a vádiratot, viszont ellenvéleménye van amiatt, hogy Washingtonban tartják a tárgyalást, és nem azokban az államokban, ahol a jogsértéseket elkövették.  A jogi szakértők szerint viszont a bűncselekmények főtétele Washingtonban zajlott 2021 január 6-án, amit egy több államra kiterjedt összeesküvés előzött meg.  Ezért a vádat nem lehet – úgymond – “szétcincálni”, ám ha meg is tennék, akkor legalább egy évtizedes persorozatra lehetne számítani. DeSantis megragadta az alkalmat, hogy rátámadjon a washingtoni elitre, és elővegye Trump régi mondását, hogy ez egy “liberális mocsár”, amit fel kell szárítani. Szerinte méltánytalan dolog olyan esküdtszék előtt állni, amely ezt a mocsári mentalitást tükrözi.

Ezzel a megjegyzésével kétségbe vonta az esküdtszék pártatlanságát, ami nem fog jót tenni a volt elnöknek. Hacsak nem szándékosan éppen azért tette, hogy ártson vele Trumpnak, aki a GOP-mezőnyben jelenleg magasan vezet DeSantis előtt az elnökjelölti versenyben.
A volt alelnök is megragadta az alkalmat, hogy saját pozícióját erősítse, de jóval visszafogottabb hangnemben. Nézete szerint a mai vádemelés fontos emlékeztető arra, hogy aki az Alkotmány fölé helyezi magát, az soha ne legyen az Egyesült Államok elnöke.Pence elmondta, hogy több mondanivalója is lesz majd a vádiratról miután elolvasta, de megismételte, hogy a vádirat nagyon sok zavaró tényezőt tartalmaz a volt elnökre nézve. Szerinte Trump jelöltsége azt jelenti, hogy a párt kisebb figyelmet fordít Joe Biden katasztrofális és milliókat sújtó gazdaságpolitikájára az Egyesült Államokban, pedig a GOP-nak erre kellene elsősorban összpontosítania. 

A vád részletezi, hogyan keveredett Pence az összeesküvésbe, ami a Capitolium elleni támadásban csúcsosodott ki. A megelőző hetekben az elnök „közvetlen nyomást gyakorolt ​​az alelnökre, hogy a január 6-i hitelesítési eljárásban betöltött szertartásos szerepét használja fel a választások eredményének megdöntésére, de az alelnök ellenállt” – mondja a vádirat.  Az egyik példa szerint december 25-én Pence felhívta Trumpot, hogy boldog karácsonyt kívánjon neki, de az elnök a beszélgetést a küszöbön álló hitelesítési eljárásra terelte. Ez arra késztette Pence-et, hogy kereken megmondja Trumpnak: „Tudod, nem hiszem, hogy felhatalmazásom lenne megváltoztatni az eredményt.”  Január 1-jén viszont Trump hívta fel Pence-et, és sértegette, miután megtudta, hogy az alelnök hvatalosan is közölte véleményét, hogy nem vesz részt az összeesküvésben. Trump ekkor azt mondta Pence-nek, hogy „Túl becsületes vagy”.

Aznap 8.00. óra körül Pence visszavonhatatlanul közölte, hogy este nem fogja blokkolni a Capitoliumon az elektori testület határozatát az új elnök személyéről. Ezután ült össze az elnök más összeesküvő társaival, hogy kitalálják a következő órák lehetséges lépéseit. A tervezgetésbe a First Lady-t sem vonták be.

A demokraták kilépnek az eddigi passzivitásból

A korábbi vádemelések során a kormánypárt többnyire tartózkodott az ügyek politikai értékelésétől, de a tegnapi vádemelés új helyzetet teremtett. Chuck Schumer szenátusi többségi vezető és Hakeem Jeffries képviselőházi frakcióvezető ezt azzal magyarázták, hogy Trump korábbi ügyei privát (egyszemélyes) bűntettek voltak, de a hatalomátadás megzavarása és a capitoliumi lázadás gerjesztése már egy jóval magasabb tétel. Közös nyilatkozatukban az amerikai demokráciát valaha ért legsúlyosabb bűntettnek nevezték az esetet. Megfogalmazásuk szerint január 6-a “az egyik legszomorúbb és leghírhedtebb nap volt az amerikai történelemben, amelyet személyesen Donald Trump hangszerelt”, és a vádirat éles emlékeztetője lesz az amerikaiak nemzedékeinek, hogy senki, köztük az Egyesült Államok elnöke sem áll a törvények áll.

A képviselők nem rejtették véka alá személyes haragjukat sem, mivel az ostrom a törvényhozás fizikai biztonságát is veszélyeztette, beleértve republikánus kollégáikat is. Köztük volt maga Mike Pence alelnök is, akit a szó szoros értelmében halálra kerestek az épületben, ahol családjával együtt bent rekedt, és csak a titkosszolgálat tudta őket kimenteni.  Egyben emlékeztettek az ostromban értelmetlenül életüket vesztett személyekre, köztük egy republikánus aktivistára is.

A republikánusokhoz befutó adományokat elemző WinRed szerint az áprilisi szexuális zaklatásos vádemeléskor megugrott a “mikrodollár” befizetések száma (1-20 dollár), de júniusban már apadni kezdett, amikor a floridai vádemelés megtörtént.  Az első alkalommal 4 millió dollár folyt be azonnal, de júniusban már csak a fele. A két vádemelés között a befizetések gyakorlatilag szüneteltek. Ezeket a forrásokat Trump jogi csapata azóta úgymond “elégette”, felhasználta.  A pártkasszában a Donald Trump támogatására félretett összeg 46 millió dollár, de ha a mikroadományok elapadnak, akkor baj lehet, mert közben több nagy támogató (megadonor) bejelentette, hogy vagy DeSantisra teszik inkább a tétet, vagy részt sem vesznek a jövő évi kampányban, mert nem látják úgy, hogy bármelyik jelölt jó Amerikának.