Diadal

Posted by

Gellért András

FRISS hír + 1 korábbi írás. “A keresztény ifjúsági táborban Mészáros Lőrinc gazdagodását kérték számon Gulyás Gergelyen. Követelem a magyar keresztény ifjúság nevében, hogy tűnjön el Orbán Viktor és a sleppje a politikából” – éles hangon kelt ki a kormány ellen Tóth Bálint a Magyar Református Egyház zánkai ifjúsági táborában, a Csillagpont Fesztiválon múlt csütörtökön.” Telex.hu 2023. július

ZALÁNKA KERESZTRE FESZÍTÉSE (2018.)
Kariska Zsombort, a közismerten villámeszű osztályvezetőt lázba hozta a hír a tervezett nyári táborról. Kariska idén negyvenhét éves, és elképzelhető, hogy jövő nyárra már meg is szerzi a jogi diplomáját. Ő ugyan már idős az efféle táborozáshoz, de most elégtételt vehet saját elcseszett ifjúságán, ha három gyermeke, Zalánka, Zulka és Zottó elmehet oda, és úgy élhet, ahogy apjuk sohasem.
Kisfiúként ugyanis még befért az utolsó komcsi turnusba, vonattal zakatoltak Zánkára, ahol internacionalista bányászdalokat, valamint kubai és chilei forradalmi szerzők megzenésített verseit énekelve meneteltek a reggeli zászlófelvonásra, majd később úttörőként részt vettek a Ki tud többet a Szovjetunióról? vetélkedőn.
Zsombi mindent tudott a testvéri országról, miközben utálta őket, de gyűlölte Zánkát is, a vörös nyakkendőt és persze Kádárt, aki nem sokkal később végleg lelépett a színről.
Kariska Zsombor úgy érzi, kibabrált vele az élet, a történelem, az ál-
lampárt, a saját apja és anyja, de most minden a helyére kerülhet.
A 21. századi rendezőzseni, korunk Riefenstahlja ezúttal a dicső ókori időket álmodta Zánkára. Római tábort szervez polgármesterek, csúcsminisztériumi fejesek, pártfunkcionáriusok gyerekeinek, akik potom negyedmillióért visszarepülhetnek néhány évezredet a történelemben. Zsombor azonnal hívta a pártirodán serénykedő feleségét, Orsolya
asszonyt.
– Orsi, olvastad, hogy lesz római tábor? Zalánka, Zulka és Zottó két
hétig római patríciusként élhet.
– Mi ebben a nagyszerű?
– Fantasztikus tábor, és ezt is a mieink szervezik!
– Biztos, hogy keresztények vezetik?
– A legjobbak.
– Mennyi?
– Fejenként 250 ezer. Hétötven a vége.
Zsombor úszott a boldogságban. Már látta is maga előtt a gyereke-
it, amint tunikában, a kezükben fakarddal vitatkoznak, politizálnak a
hungarocellből épült Capitolium előtt, majd a replika Colosseumban lefelé fordítják az ujjukat. De Zsombor gyerekeinek az élet történelmi küldetést szánt.
Kariska Zalánkát, Zulkát és Zottót a színházi rendezőből lett mindenes nem a patríciusok csoportjába osztotta be. Rabszolgák és gladiátorok lettek, ide irányították az értéktelenebb osztályvezetők ivadékait. A felső vezetés kölykeit a jómódú rómaiaknak épített lakóparkokban szállásolták el, természetesen nagyobb figyelmet fordítottak a ruházatukra, az élelmezésükre is. Mézédes egyiptomi fügét, görög szőlőt és narancsot, valamint alkoholmentes borokat szolgáltak fel nekik a nap huszonnégy órájában.
A rabszolgák szinte alig ettek, csak az ebédről megmaradt konyhai
hulladékot kapták, és egész nap edzeni kellett magukat a helyi gladiátoriskolában. Zalánka murmillo lett, Zulka trák, Zotto pedig egyszerű, gladiust forgató harcos.
A harmadik napon mindhárom gyereknek elege lett az egészből. Az
apjukat nem tudták mobilon hívni, mert a telefonokat elvették tőlük a szervezők. Ekkor panasszal éltek az embertelen körülmények miatt, de csak annyit értek el, hogy jelképesen megkorbácsolták őket. Korhű módon büntettek, Zalánkát meg is feszítették, bár húsz perc után leszedték a keresztről.
Zottó bosszút forralt testvére megkínzatása miatt. Lázadást szított a
rabszolgák és gladiátorok körében. Eleinte nem hittek neki, de aztán egyre többen csatlakoztak hozzá. Péntek délután törtek ki a táborból Zottó vezetésével, aki Spartacusként küzdött, először a Volton biztonsági cég embereit küldte a római árnyékvilágba, majd a tábor megálmodóját.
A felkelők ezt követően elfoglalták Csombokdombrád központját,
túszul ejtették a polgármestert, majd begőzöltek, és egyre mélyebben nyomultak előre. Néhány nap múlva már a Római partot fenyegették.
Ekkor az országos sajtó is beszámolt a rabszolgalázadásról, és a fiatal Spartacus Zottó mozgalmáról. Az apja ugyan megpróbált kapcsolatba lépni elszánt gyerekeivel, hogy semmi értelme a hőzöngésnek, adják meg magukat, de elkésett. Zottó és testvérei sem a facebook üzenetre, sem pedig az Instagram bejegyzésre nem reagáltak.
A csapat végül behatolt a hatalom szimbólumának tekintett impozáns épületbe, ahol megvívták végső csatájukat. Zottó, a gyerek rabszolga-gladiátor megtette, amire a felnőttek sem voltak képesek. Új államot alapított, és a dicső tett emlékére a csombokdomrádi Mars mezőn gigantikus diadalívet építettek, melynek tövében „a gyerekek, szüleik örömére énekeltek, táncoltak, alakoskodtak”.
Befalazott csőgörény – részlet (2018.)