Menthetetlenül fogy a magyarok pénze

Posted by

Szánthó Péter
penzcentrum.hu
>A főváros húzza fel az országos kiskereskedelmi forgalmat – derült ki a KSH adataiból. Mialatt az idei első negyedévben egy átlagos ember több mint 500 ezer forintot költött el a kiskereskedelmi üzletekben Budapesten, addig Nógrád megyében ez az összeg több mint 200 ezer forinttal kevesebb volt. A kiskereskedelmi forgalom összességében Győr-Moson-Sopron megyében zuhant a legnagyobbat májusban az egy évvel korábbihoz képest: itt majdnem negyedével csökkent a boltok forgalma. Ha viszont áprilisról májusra vizsgáljuk a megyei bontású adatokat, akkor már valamiféle fény látható lehet az alagút végén.
Főképpen Budapest húzza fel az országos kiskereskedelmi forgalmat, derült ki a KSH adataiból, amelyeket a Fókuszban a vármegyék című kiadványban összegeztek. Ugyanis, mialatt a fővárosban az egy főre jutó kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben (a csomagküldő és internetes kiskereskedelem nélkül) 501 400 forintot tett ki, addig az országos átlag 395 ezer 500 forint volt. A legkevesebbet Nógrád megyében költöttek az emberek a boltokban, fejenként 291 400 forintot. Szabolcsban és Borsodban már 300 ezer forint felett volt az egy főre jutóátlagos költés (305 600 forint és 320 500 forint), de ez még mindig jócskán elmarad az országos átlagtól.
Azaz az első negyedévben Nógrád megyében egy átlagos ember több mint 200 ezer forinttal költött kevesebbet a boltokban, mint egy budapesti lakos. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2022 decembere óta folyamatosan csökken Magyarországon, a KSH friss adatai szerint májusban országosan 12,7 százalékkal volt kevesebb a boltok forgalma, mint egy évvel korábban. Ha megnézzük a megyei bontást, akkor kiderül, hogy a legnagyobb csökkenés Győr- Moson-Sopron megyében volt, 23,4 százalékos egy évvel korábbhoz viszonyítva a forgalomvisszaesés, azaz az emberek negyedével kevesebbet költöttek a hazai boltokban.
Csongrád-Csanádban, Komárom- Esztergomban és Somogy megyében is 15 százalék felett csökkent éves alapon azüzletek forgalma – azaz, utóbbiban épp 15 százalék a visszaesés. A budapesti
boltokban már valamivel jobb volt a helyzet, ott  csak 10,9 százalék volt a csökkenés, ami az országos átlag alatti. Egyedül Tolna megyében volt 10 százalék alatti a bolti forgalom visszaesése (8,6%), valamint Jász-Nagykun-Szolnokban és Baranyában volt kereken 10 százalékos mínusz az összesítésnél. Ha 2023 áprilisához viszonyítunk, akkor valamivel jobb a helyzet: ha más nem is, az bizakodásra adhat okot, hogy a bolti forgalom csökkenése megállni látszik áprilisról májusra.

Mint korábban a Pénzcentrum megírta, egyetlen év alatt majdnem 4600 kiskereskedelmi üzlet zárt be Magyarországon, így 2022. december 31-én már csak 107 ezer kiskereskedelmi üzlet működött az országban. Leginkább a használt cikkeket árusító üzleteket érintette a bezárás, ezek száma 6,6 százalékkal csökkent 2021 végéhez képest, de textil- és ruhaüzletből is majdnem 6 százalékkal kevesebb volt tavaly év végén, mint egy évvel korábban, az iparcikk jellegű üzleteknek pedig az 5,7 százaléka tűnt el. És mint kiderült, az élelmiszerboltok 3,14 százaléka zárt be egy év alatt.

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20230731/menthetetlenul-fogy-a-magyarok-
penze-ezekben-a-megyekben-mar-alig-koltenek-a-boltokban-1139588