Budapesti roham az amerikai vízumokért

Posted by

Vadász Zsuzsa
>Csak idő kérdése volt, hogy az Egyesült Államok – ahogy az Európai Unió is – szigorúbban alkalmazza Magyarországgal szemben a lefektetett feltételeket. Így reagált Balázs Péter a kedden robbant hírre, hogy Washington szigorította a magyar útlevéllel utazók amerikai vízummentességét. A korábbi magyar külügyminiszter szerint két dolog találkozott: az eredendő probléma, azaz, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az amerikaiak által régóta hiába követelt biztonsági követelményeket, a másik pedig Orbán és kormányának viselkedése, folyamatos provokációi. A hírre két óra alatt betelt az amerikai nagykövetség egy hónapra rendelkezésre álló vízumidőpontja. Egyébként minő véletlen: az amerikai vízumnehezítéssel egy napon jelentették be az oroszok, hogy ők meg beveszik a magyarokat az e-vízumot igényelhető nációk közé – ezt Balázs azzal intézte el, hogy ez a vazallus jutalma.
„Magyarország kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik” – tudatta a budapesti amerikai nagykövetség közleménye kedden délelőtt. Ezt azzal indokolták, hogy Budapest elmulasztotta a vízummentességi program biztonsági követelményeinek a teljesítését.

Konkrétan arról van szó, hogy 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében majdnem egymillió embernek adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. Az amerikai kormány évek óta sikertelenül igyekezett elérni, hogy a kormány hiánytalanul kezelje az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, ám Orbánék nem voltak hajlandóak orvosolni a felmerült aggályokat, és így nem feleltek meg a vízummentességi program (VWP) követelményeinek. Ezért Washington most már lépett, és minden magyar útlevéllel rendelkezőt érintően azonnali hatállyal módosította a VWP-ben való részvételi eljárást. A módosítás mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik Budapesten – tudatták. (A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.)

 

A Belügyminisztérium közleményéből kiindulva, persze egyhamar nem áll vissza a kedvező rendszer. A BM ugyanis – nem csekély pökhendiséggel – a következőt tette közzé: „Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!”

Trump és a vizsgálat

Csak csendben jegyezzük meg, hogy az Egyesült Államok elnöke 2017 és 2021 között az a bukott és számos bűnügyi eljárás alatt lévő Donald Trump volt, akit Orbán kitartóan támogat és akinek az elnökségét visszasírja. Pedig az ő terminusa alatt vizsgálták meg az egyszerűsített honosítási eljárás ügyét, akkor készült az a jelentés is, amiről ma beszámolt a The Washington Post. Mint a lap írta, az amerikai belbiztonsági tárca 2018-as adatai szerint addig 700 olyan nem-magyar személyt azonosítottak be, akik csalással, hamis személyazonossággal jutottak magyar útlevélhez, s közülük legalább 65-en – a vízummentességnek köszönhetően – be is léptek az Egyesült Államokba. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai vezető tisztségviselő szerint az ellenőrzést 2020-ban szigorították, de Budapest annak dacára sem teljesítette azt az amerikai kérést – miszerint Budapest ellenőrizze a korábban útlevélhez jutottak valódi személyazonosságát. Az amerikai kormányhoz hasonlóan, a magyar is tisztában volt vele, a biztonságra veszélyes bűnözők is útlevélhez jutottak ezzel az egyszerűsített honosítási eljárással. A tisztségviselő szerint „nagyon komoly biztonsági réseket rejt magában több százezer útlevél, amelyeket szigorú személyazonosság-ellenőrzési követelmények nélkül adtak ki”.

Roham az amerikai vízumokért

Mint a Hírklikk megtudta, a szigorítás hírére a magyarok megrohamozták a nagykövetség illetékes részlegét. Megnéztük, két óra alatt betelt egy hónapra szabott vízumigénylési időpont.

Magyar vízumosztogatási gyakorlat

Mi történt? Mekkora dolognak kell történnie ahhoz, hogy egy ország visszavonjon egy kedvezményt egy másiktól? Valóban csak az az oka, amit amerikai részről hivatalosan közöltek? Balázs Péter professzor véleményét kérdeztük.

A volt külügyminiszter szerint a lépésnek van az adott politikai helyzettől független racionális indoklása. Ilyen értelemben is egy hosszabb folyamat eredményeként született meg. Magyarország túlságosan könnyen osztogatta a magyar állampolgárságot, túl sokan jutottak ellenőrizetlen körülmények között magyar útlevélhez.

Balázs Péter szerint is évek óta ismert dolog például az, hogy Oroszországban újságban hirdették és ügynökségek foglalkoztak magyar állampolgárság megszerzésének intézésével. Orbán célja a honosítási eljárással egyértelműen az volt, hogy szavazókat gyűjtsön maguknak – tette hozzá. Újabban pedig uniós schengeni vízumot osztogattak a magyarok oroszoknak, s ugyan bármelyik schengeni tagállam ki tud adni Schengenre érvényes vízumot, de nem egy olyan esetről lehet tudni, amikor talán olyanoknak is adtak, akiknek más tagállam nem adott volna – mutatott rá. Szerinte sok váratlan nincs a szigorításban, látható volt ugyanis, hogy előbb vagy utóbb lesz valamilyen ellenlépés, a kérdés inkább az volt, hogy a schengeni, vagy az amerikai vízumrendszert szigorítják előbb.

Az időzítés lehetőséges okai

De miért pont most léptek? Hiszen már évek óta Damoklész kardjaként lebegett felettünk a szigorítás veszélye – vetettük fel. „Egy kritikus helyzetet meg kell ítélni, mérlegelni, súlyozni kell, s ha vannak egyéb olyan szempontok, amelyek indokolják, akkor szigorúbban veszik a nevesített problémákat” – magyarázta Balázs Péter. Ezúttal pedig két dolog találkozott: az eredendő probléma, amiről fentebb már szó esett, és a másik, az Orbán-kormány viselkedése, az, ahogy folyamatosan csak provokál. Így már csak idő kérdése volt, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is szigorúbban alkalmazza a magyar kormánnyal szemben a feltételeket.

„Mert miközben a minimum az lenne, hogy egy ország vezetője megpróbálja enyhíteni a meglévő feszültségeket, Orbán éppen ellenkezőleg, tovább feszíti a húrt” – szögezte le. A tusnádfürdői beszéd ennek is az iskolapéldája – tette hozzá. Nevezetesen annak, hogyan lehet hetet ütni egy csapásra, hogyan lehet egyetlen mozdulattal sorban megsérteni jónéhány szomszédállamot, az uniós integrációt, az Egyesült Államokat, és nagyon nyíltan állást foglalni – ahogy teszi folyamatosan ő és összes mamelukja – az üzenetek ismételgetésével: Ukrajna adja meg magát, nekik ugyanis ez a béke.

A provokatív viselkedés sehova nem vezet

„Pedig a kifejezetten provokatív politika nem visz sehova, nem is tudom, mit képzel Orbán, hova jut el így” – emelte ki a volt külügyminiszter. Merthogy akik őt megvédenék és finanszíroznák, azokat vérig sérti, akikkel össze vagyunk nőve, köztük a szomszédainkat állandóan gyalázza, pedig nincs helyettük más. Fel kellene fognia, hogy Oroszország vagy Kína nem fog megvédeni, ha védelemre szorulnánk, és senki sem fogja olyan előnyös feltételekkel finanszírozni Magyarországot, mint a szövetségeseink.

Ha már Oroszország. Érdekes, hogy éppen az amerikai vízumszigorítás bejelentésének napján közölték Moszkvában, hogy mostantól Oroszországba már elektronikus vízumot is igényelhetnek a magyarok – vetettük fel. Az egyszeri, 16 napi tartózkodásra feljogosító elektronikus beutazási vízumot 55 ország – köztük Magyarország – állampolgárai kaphatják meg, 52 dollárnak megfelelő díjért. Vajon lehet ez véletlen egybeesés? Vagy esetleg Moszkvában valahogyan tudhattak a washingtoni tervről és siettek „egy kis ajándékkal kompenzálni” Orbánt? – kérdeztük. A volt külügyminiszter szerint az orosz könnyítést nehéz másként felfogni, mint a vazallus jutalmaként. „Annyit dicsérik reggeltől estig Oroszországot, hogy ez már kijár a magyar kormánynak” – mutatott rá nem kis szarkazmussal. A könnyítés amúgy szerinte lehet másoknak szóló üzenet is: bezzeg a magyarok jól viselkednek, ők majd könnyebben fognak üzletelni, miközben ti elveszítitek az orosz piacot.

Ami pedig az egybeesést illeti, Balázs szerint kell egy kis képzelőerő ahhoz, hogy belelássunk ezt-azt abba is, ami időnként teljesen véletlen, de utólag valami oksági kapcsolatot tulajdonítunk neki. Ez lehetett véletlen is, nem biztos, hogy annyira rafinált az orosz külpolitika, hogy a hírszerzés előre megtudta az amerikai bejelentés időpontját és ahhoz időzítették a moszkvai bejelentést. „Emlékezzünk csak arra, hogy anno a kremlinológia is sok mindent tudatosnak vélt, ami nem is volt az, csupán véletlen egybeesés”.

Hírklikk