Ma távozik a „jó miniszterasszony” a kormányból

Posted by

Hámor Szilvia
>Ez nem nekrológ akar lenni. Varga Juditért kár könnycseppeket ejteni, pártjának jellegzetes és reprezentatív tagja tökéletesen képviselte a Fidesz elit erkölcsiségét. Egy – csalárd módon igénybevett támogatással felhúzott – nyaraló, „másként gondolkozó” civilek lehallgatása a kémszoftverrel, az isztambuli egyezmény parafálásának elkaszálása, és végül a Schadl-Völner ügy, amiről ha tudott „ a jó miniszterasszony” az a baj, ha nem akkor az.

Szóval, amellett hogy a pártja elitjének tökéletes reprezentánsa volt, elmondhatjuk-e, hogy nemét is képviselte-e az ő kivételével tökéletesen egynemű kormányban. Szerepe inkább mutatja a „token person”-ok sorsát és típusát. Ezzel s meghatározással jellemzik azokat a személyeket, akiket egy többségi csoport „a politikai korrektség” nevében választ tagjai közé, hogy ne vádolhassák őket bármi fajta – nem, szín, faj miatti – kirekesztéssel.

Ám egy fecske nem csinál nyarat, nem beszélve arról, hogy ez a „fecske” általában pontosan képviseli az őt kiválasztók gondolkodásmódját és érték (vagy értéktelenség) rendjét. De ha nem így lenne: a tapasztalatok szerint, ha egy kisebbség aránya nem éri el egy csoporton belül a – nagyjából – harminc százalékot hangja elvész a többség ”zajában”. Akkor is, ha okos, tehetséges, talpig makulátlan. Amely utóbbi jelző Vargáról – mint említettük – aligha mondható el. Amivel igencsak kiérdemlte, hogy megválasszák az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának elnökévé.

A köztársasági elnökasszony fájó szívvel búcsúztatta a kormány egyetlen női tagját, mondván a nőkre a politikában is szükség van. Magányosnak azonban a topon mégsem érezheti magát, pontosan megfelel ő is a token women szerepének, – beleillik abba a közegbe, amely kiválasztotta őt. Varga pedig majdcsak megbarátkozik a száműzetése helyéül kijelölt Brüsszellel (ahol korábban eltöltött már néhány évet), és miniszteri fizetésének megfelelő bizottsági elnöki illetményével. Amíg a választásokat követően, listavezetőként, biztos befutóként nem jut hozzá az európai parlamenti képviselőknek járó fizetéshez – is.
Mert káder nem vész el csak átalakul.

Címkép: Most éppen Amerikában